Verfahrenshilfe mahkeme ve adli vakalarda, işlem masraflarını karşılayamacak durumda olanlara yardım etmek amacıyla verilmektedir. ‘Verfahrenshilfe' yardımı iki grup insanlar için öngörülmüştür. İlk grup dar gelirli insanlar, ikinci grup ise açılacak mahkemeden ötürü doğacak masraflardan dolayı maddi yönden sıkıntıya girip ve böylelikle gerekli olan ücreti ödeyemeyecek olan kişiler için ön görülmüştür.
Bu yardımın en önemli şartı ise açılacak davanın art niyetli ve ümitsiz olmamasıdır. Yani davanın kaybedeceğini bile bile açılmaması gerekiyor.
Dilekçenin onaylanmasıyla yardım için başvuran kişi nakit harcamalardan ya tümünden ya da kısmen muaf kılınmıştır, yani mahkeme süresince ödeme mecburiyeti yoktur. Şayet açılacak davada avukat zorunluluğu var ise, bir ücretsiz olarak avukat tahsis edilir.
Şayet yardım alan kişi bu açılmış olan davayı kazanırsa, o zaman kendi masraflarını karşı tarafdan talep edebilir. Fakat yardım alan kişi davayı kaybederse kendi avukat masraflarından muaf kılınmışsa da, yine de karşı tarafın yaptığı masrafları ödemek zorunda kalır.
Yardım alan kişi daha sonra maddi açıdan sıkıntıdan kurtulur ve geliri yükselirse almış olduğu mahkeme yardımını ve tahsis edilmiş olan avukatın masraflarını ödemek zorundadır. Bu geri ödeme zorunluluğu mahkeme bittikden üç sene sonra zaman aşımına uğramaktadır.
Bu yardımı alabilmek için dilekçede kasıtlı olarak yanlış bilgiler verildiyse (örneğin gelirle ilgili) mahkeme tarafından para cezasına çarptırılır.
Yardım dilekçesi ilgili makamlarda yazılı olarak yapılabilir. Dilekçenin içeriğini, hukuki meseleyi ve ne ölçüde bu yardımın istendiği belirtilmek zorundadır. Bu dilekçeyle birlikte gelir durumuna dair bir beyanname konulması lazımdır. Verilmiş olan dilekçe itiraz sürelerin tehirine de neden olur.