Yıl 1958, yer Isparta. Üstad sürgünde dir. O yıl orada askerlik görevi yapan Mele Selim Zemzem ile beraber Şeyh Misbah adında Silvan’lı iki Kürt genci Üstad’ın ziyaretine giderler.
Üstad’ın yanına vardıklarında, Üstad Şeyh Misbah ile özellikle ilgileniyor. Nereli olduğunu ve kimlerden olduğunu soruyor. Şeyh Misbah kendini tanıtıyor. Bunun üzerine Üstad, Silvan’ın bazı tanınmış ailelerini soruyor.
Daha sonra Şeyh Misbah kendisinin güzel sesli olduğunu ve kasideleri güzel okuyabildiğini söylüyor. Üstad bunun üzerine Şeyh Ahmedi Cıziri’nin Meynenoş isimli Kürtçe kasidesini okumasını istiyor. Şeyh Misbah bu kasideyi Üstad’a okuyunca, Üstad çok hoşlanıyor ve memnun oluyor. Bundan sonra Şeyh Misbah bazı Türkçe kasideler de okuyor. Fakat bu kasideler fazla Üstad’ın dikkatini çekmiyor ve Üstad bunlarla pek ilgilenmiyor.
Üstad Şeyh Misbah’a soruyor; Mele Şeyhmus (Cigerxwin) adında bir Kürt şairi çıkmış, kâfirdir diyorlar, onun şiirlerini de biliyor musun?
Şeyh Misbah bildiğini söylüyor. Ve Üstad ondan bir tane şiirini okumasını istiyor. Şeyh Misbah da Cigerxwin’in meşhur ‘ Ey Welat, bo çı parçe parçe maye bın desti neyar...’ adındaki şiirini okuyor. Şeyh Misbah okumaya başlar başlamaz Üstad’ın gözünden yağmur damlaları gibi yaşlar akmaya başlıyor ve vücudu kor ateşi gibi kıpkırmızı oluyor. Üstad Şeyh Misbah’a bağırarak: Çık git buradan, yaralarımı deştin, eski Said’i hatırlattın. Üstad Şeyh Misbah’ı meclisinden kovuyor ve Şeyh Misbah da kendi birliğine dönüyor.
Ertesi günü öğle namazından sonra bir jip Şeyh Misbah’ın birliğine geliyor. Gelenler Üstad’ın talebeleri dir ve Üstad’ın Şeyh Misbah’ı getirmelerini istediklerini söylerler. Şeyh Misbah onlarla beraber Üstad’ın yanına varır. Üstad ona hitaben şöyle der; Dün seni kovmamın nedeni sana kızmam değil, o halde kimseye görünmek istemediğimdendir. Cigerxwin’in imanı Kaf dağından büyüktür. O şiir beni çok etkiledi.
Bu günden sonra Üstad Şeyh Misbah’ı kendisine Kürtçe şiirler okuması içi her hafta iki-üç kez yanına çağırır. Şeyh Misbah da Üstad’a Şeyh Ahmedi Cıziri, Cigerxwin ve Şeyh Abdurrahman Axtepi gibi Kürt şairlerinin şiirlerini okur.
İşte sadece bu anı Üstad’ın her zaman atayurdunun hasretiyle yandığını ispatlıyor.
Kaynak: Şeyh Misbah. Kendisi Kozluk'un Gundê Şabê beldesindendir. Fakat Farqin'de yetişmiş ve halen (2007 yılı itibarıyla 65-70 yaşlarında) Diyarbakır'da yaşamaktadır.
Selam ve dua ile
Hilmi Yeşiltaş