Yaratiklar arasinda en sackin yere sahip olan, akil, fikir gibi ustun yeteneklerle donatilan insanin ortak özelliklerinden birisi de mutlu olma arzusudur. Her insan bu arzusuna ulaşmak maksadiyla calisir, bugunden cok yarinini dusunur ve bunun icin hazirlik yapar.
insan beden ve ruhun birlesmesinden meydana gelen bir varliktir. Bu sebeple islam Dini, insanin hem maddi, hem de manevi ihtiyaclarini dikkate almis, ferdin mutluluğu icin gerekli prensipleri getirdiği gibi, toplumun huzur ve mutluluğu icin de bir takim kurallar koymus, fertlerin karsilikli hak ve görevlerini belirlemistir.
islam, son ve en mukemmel dindir. Onu insanliğa tebliğ eden Hz. Muhammet (A.S.), peygamberlerin sonuncusudur. islam dini'nin temel kitabi Kur'an-i Kerim, Yuce Allah (c.c.)'in Hz. Muhammed (A.S.) vasitasiyla insanliğa gönderdiği son mesajidir.
İSLAM'iN GAYESi
İslam'ın getirdiği hukumlerin ve koyduğu prensiplerin amaci; insani ahlaken olgunlaştirarak dunyada huzur ve mutluluğa, ölumden sonra devam edecek olan ahirette ebedi saadete kavusturmaktir.
Bu prensipler. Her çağda insanlarin ihtiyaclarina cevap verecek şekilde mukemmel olup, daima gecerliliğini koruyacak ve değişmeyecektir.
Yuce Allah (c.c.) Şöyle buyuruyor;
"Allah katında din, Şuphesiz İslam'dir." (Al-i imran Suresi, ayet; 19)
SLAM'iN TEMEL PRENSiPLERi
islam Dini'nin getirdiği hükümleri ve temel prensipleri kisaca üç maddede toplayabiliriz:
İman , İbadet , Ahlak.
iMAN
Maddi varliğimiz olan bedenimizin gidaya ihtiyaci olduğu gibi, manevi varliGimiz olan ruhumuzun da gidaya ihtiyaci vardir.
Ruhun en önemli gidasi; sağlam inanctir. İnsan, inanci sayesinde manevi bakimdan buyuk guc kazanir ve huzura kavusur. Her turlu iyiliğin kaynaği islam'in inanc esaslari, insanda sorumluluk duygusunu geliştirerek, hareketlerini olumlu yönde etkiler; davranislarini iyilestirip ahlaken olgunlasmasini sağlar.
imanin iki muhim temeli:
1) Allah (c.c.) birdir, O'ndan başka Tanri yoktur.
2) Hz. Muhammed (A.S.) Allah'in Peygamberidir.
ALLAH (c.c.)
islam dininde Allah (c.c.)'in birliği inanci en önemli esastir. Allah (c.c.) yaratiklardan hic birine benzemeyen yuce bir varliktir. Ezeli ve ebedidir, varliği kendindendir. Doğmamis, doğurmamistir. Her turlu noksanliklardan uzaktir, sonsuz kudret sahibidir, her şeyi bilir, isitir ve görur.
PEYGAMBERLER
Peygamberler, Allah (c.c.) ile insanlar arasinda elcidirler. Allah (c.c.) bu göreve en layik olan kullarini secmistir. Yuce Allah (c.c.) insanlara yol gösterici olarak zaman zaman Peygamberler göndermis, onlarin vasitasiyla emirlerini ve yasaklarini duyurmustur. Hz. Muhammed (A.S.), Yuce Allah (c.c.) 'in insanlar arasindan secip gönderdiği son peygamberdir. O, butun insanliğa gönderilmistir. Butun iyi huylari ve faziletleri kendisinde toplayan en guzel örnektir.
İMANIN TEMEL ESASLARI
İman esaslari ayrintili olarak alti madde halinde siralanir.
Bunlar:
1) Allah'in varliğina ve birliğine,
2) Allah'in meleklerine,
3) Allah'in kitaplarina,
4) Allah'in peygamberlerine,
5) Ahiret gunune,
6) Kadere, her şeyin Allah'in takdiri ile olduğuna,
inanmaktir.
İBADET
ibadet, Yuce Yaratici'ya ta'zim ve saygi göstermek ve O'nun bize verdiği sayisiz nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmektir.
ibadet, yalniz allah (c.c.)'in emrini yerine getirmek ve O'nun sevgisini kazanmak maksadiyla yapilir. Böyle temiz bir dusunce ile yapilan ibadet, mu'mini Allah (c.c.)'a yaklastiran en guzel vasita; sikintilardan koruyan en sağlam sığınaktir.
ibadet Allah (c.c.)'in emrettiği. Peygamberlerin öğrettiği şekilde yapilir. Allah (c.c.)'tan baskasina ibadet yapilmaz.
Mu'min, ibadet sayesinde maddi ihtiraslardan kurtularak, ruhen yukselir, ici kötu dusuncelerden, disi olumsuz davranislardan arinarak ahlaken olgunlasir ve Tanri'nin sevgili kulu olur.
Rabbimiz Söyle buyuruyor:
"Ey insanlar ! Sizi de, sizden öncekileri de yaratan Rabbinize ibadet ediniz ki, (kötuluklerden) korunup sakinanlar olabilesiniz." (Bakara Suresi, ayet;21)
BASLICA iBADETLER
1) NAMAZ
Gunun belirli 5 vaktinde yapilan bir ibadettir. Gunluk ibadetten başka, haftada bir, cuma gunlerinde ve yilda iki defa bayram gunlerinde cemaat halinde toplu olarak kilinan namazlar davardir.
Namaz, Yuce Yaratici'ya karşı yapilan kulluğun en guzel göstergesidir.
Musluman, namazda Allah (c.c.)'in huzurunda olmanin manevi zevkini yaşar, dunya meşgalelerinden uzaklaşarak ruhen yucelir.
Namaz kilmak icin yuz, dirseklerle birlikte eller ve ayaklarin yikanmasi; başın da meshedilmesi gerekir. Buna "Abdest'' denir. Ayrica beden, elbise ve namaz kilinacak yerin temiz olmasi şarttir. Namaz, kalplere sorumluluk duygusunu yerleştirerek, insanin icini her turlu kötu duygu ve düşüncelerden arindirir, davranişlarini kontrol altina alarak kötuluk yapmasini önler ve ahlaken yukselmesini saglar.
Yuce Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Namazi dosdoğru kil , gercekten namaz hayasizliktan ve fenaliktan alikoyar." (Ankebut Suresi; ayet, 45) Muslumanlarin topluca namaz kildiklari yere "cami" veya ''mescid'' denir. Cami ve mescid ayni zamanda '" bir bilgi ve eğitim yeridir. Burada dini ve ahlâkî konularda Muslumanlara bilgi verilir.
Namaz vakti girince "ezan" okunur. Ezan, muslumanlari namaza çağıran bir duyurudur.
Ezanin yuksekce bir yerden okunmasi icin camilerin bitişiğinde genellikle ''minare'' bulunur. Bu, islam'in ilk yillarina dayanan dini bir gelenektir. Minaresiz camiler de vardir.
Namaz, camide bir din görevlisi "imam"in önlerliğinde toplu halde kilinabileceği gibi tek
başina da kilinabilir. Ancak, Cuma namazi ile bayram namazlari cemaatle kilinir. Musluman, isteklerini tek başina dua ederek Yuce Allah ( c.c.) 'a sunar. işlediği gunahlarin bağişlanmasini da, arada hic bir vasita olmadan, doğrudan doğruya Allah ( c.c.) 'tan ister.
Muslumanlara ibadetlerinde önderlik eden kişiye ''imam'' denir.
Camide cemaatin önunde, imamin durduğu özel yere ''Mihrap'' adi verilir.
Camide muslumanlara vaaz etmek icin ''Kursu'', cuma ve bayram namazlarinda hutbe okumak icin ''Minber'' bulunur.
2) ORUÇ
Her yil kameri aylardan Ramazan ayi boyunca ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasindan guneşin batişina kadar yemek, icmek ve cinsi arzulardan uzaklaşmaktan ibaret bir ibadettir.
Oruc, nefsi terbiye ederek iradeyi guclendirir ve böylece insanda kötu alişkanliklara karşi direnme gucunu artirir.
Allah Teala şöyle buyuruyor.
"Ey iman edenler! Oruc sizden öncekilere farz kilindiği gibi size de farz kilindi. Ola ki korunup sakinirsiniz." (Bakara Suresi, ayet; 183)
Oruc, ruhu kötuluklerden arindiran, sevgi, şefkat ve merhamet duygularini geliştiren bir ahlak ve davraniş eğitimidir.
Ayrica orucun insan sağlığı bakimindan da cok yararli olduğu bilinen bir gercektir. Bu husus tibben de kanitlanmiştir. .
Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyurmuştur. "Oruc tutunuz, sihhat bulursunuz."
3- ZEKAT
Zenginlerin belirli mal ve para birikimlerinin belirli bir miktarini, her yil ihtiyac sahiplerine vermek suretiyle yerine getirdikleri bir ibadettir.
Zekat, toplumda huzur ve dayanişmayi sağlayan bir sosyal yardimlaşma sistemidir.
Zekat, paraya olan aşırı tutkuyu azaltir, fertler arasinda karşilikli sevgi ve saygi duygularini geliştirerek servet duşmanliğini önler.
Böylece toplumda huzur ve guvenin kökleşmesinde önemli rol oynar.
4- HAC
Servet ve sağlik yönunden gucu yeten muslumanlarin, ömrunde bir defa belli zamanlarda arafatta vakfe yapmak ve kabeyi ziyaret etmek suretiyle yaptiklari bir ibadettir.
Bu ibadeti yaparken her seviyede insanin ayni kiyafete burunmesi, öldukten sonra Allah (c.c.)'in huzuruna cikiş gununu hatirlatir. Hac, muminlerin samimî bir şekilde Allah (c.c.)'a yönelerek, tevbelerinin kabul edilmesine ve gunahlarinin bağışlanmasina vesile olur. Kutsal yerleri görmek, insana manevî bir heyecan vererek dini duygulari kuvvetlendirir. Dunyanin çeşitli ulkelerinden kutsal topraklara gelen, renkleri ve dilleri ayri olan insanlari " tek gaye etrafinda birleştiren Hac, sosyal yönuyle milletlerarasi bir kongre niteliği taşır.
Göruluyor ki islam'da ibadetler, kişinin kötuluklerden arinarak ahlaken olgunlaşmasini, iyiye ve mukemmele ulaşmasini, ayni zamanda toplumun da huzura kavuşmasini amaclamaktadir.
AHLAK
islam Dininde ahlakin buyuk bir önemi vardir. islâm'in gayesi; insanlari guzel ahlak sahibi
yaparak olgunlaştırmaktır.
islam Peygamberi Hz. Muhammed (A.S.) Söyle buyurmuştur.
"Ben guzel ahlaki tamamlamak icin gönderildim.
Bir muslumanin değeri, ahlakinin guzelliği ile ölculur. Bu konuda, Hz. Peygamber, kendisine en sevimli olanlarin, guzel ahlak sahipleri olduğunu bildirmiş. ''Allah katinda en sevgili kullar kimlerdir?'' sorusuna da, ''Ahlaki en guzel olanlardir" cevabini vermiştir
SEVGi VE MERHAMET
Sevgi ve Merhamet Ahlâkî davranişlarin temelinde insan sevgisi önemli yer tutar. Bu sebeple olgun musluman olabilmenin şartlarindan biri de bu sevgidir.
Kalbi sevgi ile dolu olan Hz. Muhammed (A.S.). şöyle buyuruyor'
"Birbirinizi sevmedikce olgun mu'min olamazsiniz."
Kalblerdeki sevginin göstergesi insanlara iyilik yapmak, şefkat ve merhametle muamele etmektir.
Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Merhamet edenlere, Allah da merhamet eder."
İslam'da sevgi ve merhamet sadece insanliği değil; butun yaratiklari icine alir. Hz. Muhammed (A.S.) "Bir kediyi ac birakarak ölumune sebep olan kadinin azap göreceğini, susayan bir köpeğe aciyarak su iciren gunahkar bir kişinin de bu davranişi ile Allah (c.c.) tarafindan bağişlandiğini" haber vermiştir.
HOSGÖRÜ
Musluman, hoşgöru sahibi ve bağışlayicidir Allah (c.c.) gercek muminleri "Öfkelerini yenerler, insanlarin kusurlarini affederler" diye övmuştur
(Ai-i İmran Suresi ayet: 134)
Hoşgöru konusunda Hz. Muhammed (A.S.) en guzel örnektir Muslumanlar, sadece kendi din kardeşlerine değil diğer dinlerden olanlara da hoşgörulu davranmak zorundadirlar
DOĞRULUK
Doğruluk önemli bir ahlak kuralidir. Allah ( c.c.) şöyle buyuruyor:
"Emrolunduğun gibi dosdoğru ol." (Hud Suresi, ayet: 112)
ADALET VE İNSAN HAKLARI
Adalet ve insan haklarina saygi İslam'in değişmez:" prensiplerindendir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
Adaletli davranin. Şuphesiz Allah, adil davrananlari sever ." (Hucurat Suresi, ayet:9)
Hz. Muhammed (A.S.) 632 yilinda yuz binden fazla muslumana irat ettiği tarihi hutbesinde;
Butun insanlarin eşit olduğunu, can, mal ve namuslarinin kutsal olup her turlu tecavuzden korunduğunu cihana ilan etmiştir.
Bunlar , insanlarin dokunulmaz haklaridir.
Musluman, başkalarinin hakkina saygi göstermek ve insanlara zarar verecek davranişlardan sakinmak mecburiyetindedir . Ancak, bu yeterli değildir. Kişinin olgun bir Musluman olabilmesi, kendisi icin sevip arzu ettiği şeyleri başkalari icin de arzu etmesine bağlidir.
Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Sizden hicbir kimse kendisi icin sevdiGi bir şeyi, kardeşi icin de sevmedikce gercek mumin sayilmaz."
iSLAM'DA KADIN VE ÇOCUK
Çocuklara sevgi ve şefkatle muamele etmek, kadinlara karşı iyi davranmak islam'in önemle tavsiye ettiği ahlak ilkelerindendir, Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Kucuklerimize merhamet etmeyen, buyuklerimizi saymayan bizden değildir."
"Sizin en hayirliniz, kadinlarina karşı en iyi davranananizdir ."
ÇALIŞMAK
Çalışıp kazanmak dinin emridir. Tembellik, muslumana yakişmayan bir davraniştir.
Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Dunyadaki nasibini de unutma." (Kasas Suresi, ayet:77)
Iyi musluman, hem dunya hem de ahiret icin calişan kimsedir. Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Sizin hayirliniz; dunyasi icin ahiretini terketmeyen, ahireti icin de dunyasini terketmeyip her ikisi icin calişan ve başkalarina yük olmayandir "
TEMİZLİK
Temizlik muslumanin en önemli özelliklerinden birisidir. Bu hem maddi, hem davranmak zorundadirlar
DOĞRULUK
Doğruluk önemli bir ahlak kuralidir. Allah ( c.c.) şöyle buyu ruyor:
"Emrolunduğun gibi dosdoğru ol." (Hud Suresi, ayet: 112)
ADALET VE iNSAN HAKLARI
Adalet ve insan haklarina saygi islam'in değişmez:" prensiplerindendir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
Adaletli davranin. Şüphesiz Allah, adil davrananlari sever ." (Hucurat Suresi, ayet:9)
Hz. Muhammed (A.S.) 632 yilinda yuz binden fazla muslumana irat ettiği tarihi hutbesinde;
Butun insanlarin eşit olduğunu, can, mal ve namuslarinin kutsal olup her turlu tecavuzden korunduğunu cihana ilan etmiştir.
Bunlar , insanlarin dokunulmaz haklaridir.
Musluman, başkalarinin hakkina saygi göstermek ve insanlara zarar verecek davranişlardan sakinmak mecburiyetindedir . Ancak, bu yeterli değildir. Kişinin olgun bir Musluman olabilmesi, kendisi icin sevip arzu ettiği şeyleri başkalari icin de arzu etmesine bağlidir.
Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Sizden hicbir kimse kendisi icin sevdiği bir şeyi, kardeşi icin de sevmedikce gercek mumin sayilmaz."
İSLAM'DA KADiN VE ÇOCUK
Çocuklara sevgi ve şefkatle muamele etmek, kadinlara karşi iyi davranmak islam'in önemle tavsiye ettiği ahlak ilkelerindendir, Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Kucuklerimize merhamet etmeyen, buyuklerimizi saymayan bizden değildir."
"Sizin en hayirliniz, kadinlarina karşı en iyi davranananizdir ."
ÇALIŞMAK
Çalişip kazanmak dinin emridir. Tembellik, muslumana yakişmayan bir davraniştir.
Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Dunyadaki nasibini de unutma." (Kasas Suresi, ayet:77)
İyi musluman, hem dunya hem de ahiret icin calişan kimsedir. Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Sizin hayirliniz; dunyasi icin ahiretini terketmeyen, ahireti icin de dunyasini terketmeyip her ikisi icin calişan ve başkalarina yuk olmayandir "
TEMiZLiK
Temizlik muslumanin en önemli özelliklerinden birisidir. Bu hem maddi, hem davranmak zorundadirlar
DOĞRULUK
Doğruluk önemli bir ahlak kuralidir. Allah ( c.c.) şöyle buyuruyor:
"Emrolunduğun gibi dosdoğru ol." (Hud Suresi, ayet: 112)
ADALET VE İNSAN HAKLARI
Adalet ve insan haklarina saygi İslam'in değişmez:" prensiplerindendir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
Adaletli davranin. Şüphesiz Allah, adil davrananlari sever ." (Hucurat Suresi, ayet:9)
Hz. Muhammed (A.S.) 632 yilinda yuz binden fazla muslumana irat ettiği tarihi hutbesinde;
Butun insanlarin eşit olduğunu, can, mal ve namuslarinin kutsal olup her turlu tecavuzden korunduğunu cihana ilan etmiştir.
Bunlar , insanlarin dokunulmaz haklaridir.
Musluman, başkalarinin hakkina saygi göstermek ve insanlara zarar verecek davranişlardan sakinmak mecburiyetindedir . Ancak, bu yeterli değildir. Kişinin olgun bir Musluman olabilmesi, kendisi icin sevip arzu ettiği şeyleri başkalari icin de arzu etmesine bağlidir.
Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Sizden hicbir kimse kendisi icin sevdiği bir şeyi, kardeşi icin de sevmedikce gercek mumin sayilmaz."
İSLAM'DA KADIN VE ÇOCUK
Çocuklara sevgi ve şefkatle muamele etmek, kadinlara karşi iyi davranmak islam'in önemle tavsiye ettiği ahlak ilkelerindendir, Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Kucuklerimize merhamet etmeyen, buyuklerimizi saymayan bizden değildir."
"Sizin en hayirliniz, kadinlarina karşi en iyi davranananizdir ."
ÇALIŞMAK
Çalışıp kazanmak dinin emridir. Tembellik, muslumana yakişmayan bir davraniştir.
Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Dunyadaki nasibini de unutma." (Kasas Suresi, ayet:77)
iyi musluman, hem dunya hem de ahiret icin calişan kimsedir. Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Sizin hayirliniz; dunyasi icin ahiretini terketmeyen, ahireti icin de dunyasini terketmeyip her ikisi icin calişan ve başkalarina yuk olmayandir "
TEMiZLiK
Temizlik muslumanin en önemli özelliklerinden birisidir. Bu hem maddi, hem
davranmak zorundadirlar
DOĞRULUK
Doğruluk önemli bir ahlak kuralidir. Allah ( c.c.) şöyle buyuruyor:
"Emrolunduğun gibi dosdoğru ol." (Hud Suresi, ayet: 112)
ADALET VE iNSAN HAKLARi
Adalet ve insan haklarina saygi islam'in değişmez:" prensiplerindendir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
Adaletli davranin. Şuphesiz Allah, adil davrananlari sever ." (Hucurat Suresi, ayet:9)
Hz. Muhammed (A.S.) 632 yilinda yuz binden fazla muslumana irat ettiği tarihi hutbesinde;
Butun insanlarin eşit olduğunu, can, mal ve namuslarinin kutsal olup her turlu tecavuzden korunduğunu cihana ilan etmiştir.
Bunlar , insanlarin dokunulmaz haklaridir.
Musluman, başkalarinin hakkina saygi göstermek ve insanlara zarar verecek davranişlardan sakinmak mecburiyetindedir . Ancak, bu yeterli değildir. Kişinin olgun bir Musluman olabilmesi, kendisi icin sevip arzu ettiği şeyleri başkalari icin de arzu etmesine bağlidir.
Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Sizden hicbir kimse kendisi icin sevdiği bir şeyi, kardeşi icin de sevmedikce gercek mumin sayilmaz."
iSLAM'DA KADiN VE ÇOCUK
cocuklara sevgi ve şefkatle muamele etmek, kadinlara karşi iyi davranmak islam'in önemle tavsiye ettiği ahlak ilkelerindendir, Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Kucuklerimize merhamet etmeyen, buyuklerimizi saymayan bizden değildir."
"Sizin en hayirliniz, kadinlarina karşi en iyi davranananizdir ."
ÇALIŞMAK
Çalışıp kazanmak dinin emridir. Tembellik, muslumana yakişmayan bir davraniştir.
Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Dunyadaki nasibini de unutma." (Kasas Suresi, ayet:77)
iyi musluman, hem dunya hem de ahiret icin calişan kimsedir. Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Sizin hayirliniz; dunyasi icin ahiretini terketmeyen, ahireti icin de dunyasini terketmeyip her ikisi icin calişan ve başkalarina yuk olmayandir "
TEMiZLiK
Temizlik muslumanin en önemli özelliklerinden birisidir. Bu hem maddi, hem de manevi temizliktir.
Musluman, kalbini kötu duygu ve duşuncelerden, bedenini ve cevresini de temiz olmayan şeylerden arindiran kişidir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
"Şuphesiz ki Allah, cokca tevbe edenleri ve iyice temizlenenleri sever."
Hz. Muhammed (A.S.) temizliğin önemi hakkinda şöyle buyuruyor:
"Temizlik imandandir."
"Temizlik imanin Yarisidir."
"Çevrenizi Temiz Tutunuz."
MUTLULUGUN KAYNAĞI
insanlarin mutluluğunu amaclayan islam prensipleri şu iki cumlede özetlenir:
1- Allah (c.c.)' in emirlerine saygi.
2- Yaratiklarina karşı şefkat ve merhamet.
Gercek musluman da bunlari yerine getiren insandir, dunyada huzurun, ahirette ebedi mutluluğun yolu da budur.
][/CENTER]insan beden ve ruhun birlesmesinden meydana gelen bir varliktir. Bu sebeple islam Dini, insanin hem maddi, hem de manevi ihtiyaclarini dikkate almis, ferdin mutluluğu icin gerekli prensipleri getirdiği gibi, toplumun huzur ve mutluluğu icin de bir takim kurallar koymus, fertlerin karsilikli hak ve görevlerini belirlemistir.
islam, son ve en mukemmel dindir. Onu insanliğa tebliğ eden Hz. Muhammet (A.S.), peygamberlerin sonuncusudur. islam dini'nin temel kitabi Kur'an-i Kerim, Yuce Allah (c.c.)'in Hz. Muhammed (A.S.) vasitasiyla insanliğa gönderdiği son mesajidir.
İSLAM'iN GAYESi
İslam'ın getirdiği hukumlerin ve koyduğu prensiplerin amaci; insani ahlaken olgunlaştirarak dunyada huzur ve mutluluğa, ölumden sonra devam edecek olan ahirette ebedi saadete kavusturmaktir.
Bu prensipler. Her çağda insanlarin ihtiyaclarina cevap verecek şekilde mukemmel olup, daima gecerliliğini koruyacak ve değişmeyecektir.
Yuce Allah (c.c.) Şöyle buyuruyor;
"Allah katında din, Şuphesiz İslam'dir." (Al-i imran Suresi, ayet; 19)
SLAM'iN TEMEL PRENSiPLERi
islam Dini'nin getirdiği hükümleri ve temel prensipleri kisaca üç maddede toplayabiliriz:
İman , İbadet , Ahlak.
iMAN
Maddi varliğimiz olan bedenimizin gidaya ihtiyaci olduğu gibi, manevi varliGimiz olan ruhumuzun da gidaya ihtiyaci vardir.
Ruhun en önemli gidasi; sağlam inanctir. İnsan, inanci sayesinde manevi bakimdan buyuk guc kazanir ve huzura kavusur. Her turlu iyiliğin kaynaği islam'in inanc esaslari, insanda sorumluluk duygusunu geliştirerek, hareketlerini olumlu yönde etkiler; davranislarini iyilestirip ahlaken olgunlasmasini sağlar.
imanin iki muhim temeli:
1) Allah (c.c.) birdir, O'ndan başka Tanri yoktur.
2) Hz. Muhammed (A.S.) Allah'in Peygamberidir.
ALLAH (c.c.)
islam dininde Allah (c.c.)'in birliği inanci en önemli esastir. Allah (c.c.) yaratiklardan hic birine benzemeyen yuce bir varliktir. Ezeli ve ebedidir, varliği kendindendir. Doğmamis, doğurmamistir. Her turlu noksanliklardan uzaktir, sonsuz kudret sahibidir, her şeyi bilir, isitir ve görur.
PEYGAMBERLER
Peygamberler, Allah (c.c.) ile insanlar arasinda elcidirler. Allah (c.c.) bu göreve en layik olan kullarini secmistir. Yuce Allah (c.c.) insanlara yol gösterici olarak zaman zaman Peygamberler göndermis, onlarin vasitasiyla emirlerini ve yasaklarini duyurmustur. Hz. Muhammed (A.S.), Yuce Allah (c.c.) 'in insanlar arasindan secip gönderdiği son peygamberdir. O, butun insanliğa gönderilmistir. Butun iyi huylari ve faziletleri kendisinde toplayan en guzel örnektir.
İMANIN TEMEL ESASLARI
İman esaslari ayrintili olarak alti madde halinde siralanir.
Bunlar:
1) Allah'in varliğina ve birliğine,
2) Allah'in meleklerine,
3) Allah'in kitaplarina,
4) Allah'in peygamberlerine,
5) Ahiret gunune,
6) Kadere, her şeyin Allah'in takdiri ile olduğuna,
inanmaktir.
İBADET
ibadet, Yuce Yaratici'ya ta'zim ve saygi göstermek ve O'nun bize verdiği sayisiz nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmektir.
ibadet, yalniz allah (c.c.)'in emrini yerine getirmek ve O'nun sevgisini kazanmak maksadiyla yapilir. Böyle temiz bir dusunce ile yapilan ibadet, mu'mini Allah (c.c.)'a yaklastiran en guzel vasita; sikintilardan koruyan en sağlam sığınaktir.
ibadet Allah (c.c.)'in emrettiği. Peygamberlerin öğrettiği şekilde yapilir. Allah (c.c.)'tan baskasina ibadet yapilmaz.
Mu'min, ibadet sayesinde maddi ihtiraslardan kurtularak, ruhen yukselir, ici kötu dusuncelerden, disi olumsuz davranislardan arinarak ahlaken olgunlasir ve Tanri'nin sevgili kulu olur.
Rabbimiz Söyle buyuruyor:
"Ey insanlar ! Sizi de, sizden öncekileri de yaratan Rabbinize ibadet ediniz ki, (kötuluklerden) korunup sakinanlar olabilesiniz." (Bakara Suresi, ayet;21)
BASLICA iBADETLER
1) NAMAZ
Gunun belirli 5 vaktinde yapilan bir ibadettir. Gunluk ibadetten başka, haftada bir, cuma gunlerinde ve yilda iki defa bayram gunlerinde cemaat halinde toplu olarak kilinan namazlar davardir.
Namaz, Yuce Yaratici'ya karşı yapilan kulluğun en guzel göstergesidir.
Musluman, namazda Allah (c.c.)'in huzurunda olmanin manevi zevkini yaşar, dunya meşgalelerinden uzaklaşarak ruhen yucelir.
Namaz kilmak icin yuz, dirseklerle birlikte eller ve ayaklarin yikanmasi; başın da meshedilmesi gerekir. Buna "Abdest'' denir. Ayrica beden, elbise ve namaz kilinacak yerin temiz olmasi şarttir. Namaz, kalplere sorumluluk duygusunu yerleştirerek, insanin icini her turlu kötu duygu ve düşüncelerden arindirir, davranişlarini kontrol altina alarak kötuluk yapmasini önler ve ahlaken yukselmesini saglar.
Yuce Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Namazi dosdoğru kil , gercekten namaz hayasizliktan ve fenaliktan alikoyar." (Ankebut Suresi; ayet, 45) Muslumanlarin topluca namaz kildiklari yere "cami" veya ''mescid'' denir. Cami ve mescid ayni zamanda '" bir bilgi ve eğitim yeridir. Burada dini ve ahlâkî konularda Muslumanlara bilgi verilir.
Namaz vakti girince "ezan" okunur. Ezan, muslumanlari namaza çağıran bir duyurudur.
Ezanin yuksekce bir yerden okunmasi icin camilerin bitişiğinde genellikle ''minare'' bulunur. Bu, islam'in ilk yillarina dayanan dini bir gelenektir. Minaresiz camiler de vardir.
Namaz, camide bir din görevlisi "imam"in önlerliğinde toplu halde kilinabileceği gibi tek
başina da kilinabilir. Ancak, Cuma namazi ile bayram namazlari cemaatle kilinir. Musluman, isteklerini tek başina dua ederek Yuce Allah ( c.c.) 'a sunar. işlediği gunahlarin bağişlanmasini da, arada hic bir vasita olmadan, doğrudan doğruya Allah ( c.c.) 'tan ister.
Muslumanlara ibadetlerinde önderlik eden kişiye ''imam'' denir.
Camide cemaatin önunde, imamin durduğu özel yere ''Mihrap'' adi verilir.
Camide muslumanlara vaaz etmek icin ''Kursu'', cuma ve bayram namazlarinda hutbe okumak icin ''Minber'' bulunur.
2) ORUÇ
Her yil kameri aylardan Ramazan ayi boyunca ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasindan guneşin batişina kadar yemek, icmek ve cinsi arzulardan uzaklaşmaktan ibaret bir ibadettir.
Oruc, nefsi terbiye ederek iradeyi guclendirir ve böylece insanda kötu alişkanliklara karşi direnme gucunu artirir.
Allah Teala şöyle buyuruyor.
"Ey iman edenler! Oruc sizden öncekilere farz kilindiği gibi size de farz kilindi. Ola ki korunup sakinirsiniz." (Bakara Suresi, ayet; 183)
Oruc, ruhu kötuluklerden arindiran, sevgi, şefkat ve merhamet duygularini geliştiren bir ahlak ve davraniş eğitimidir.
Ayrica orucun insan sağlığı bakimindan da cok yararli olduğu bilinen bir gercektir. Bu husus tibben de kanitlanmiştir. .
Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyurmuştur. "Oruc tutunuz, sihhat bulursunuz."
3- ZEKAT
Zenginlerin belirli mal ve para birikimlerinin belirli bir miktarini, her yil ihtiyac sahiplerine vermek suretiyle yerine getirdikleri bir ibadettir.
Zekat, toplumda huzur ve dayanişmayi sağlayan bir sosyal yardimlaşma sistemidir.
Zekat, paraya olan aşırı tutkuyu azaltir, fertler arasinda karşilikli sevgi ve saygi duygularini geliştirerek servet duşmanliğini önler.
Böylece toplumda huzur ve guvenin kökleşmesinde önemli rol oynar.
4- HAC
Servet ve sağlik yönunden gucu yeten muslumanlarin, ömrunde bir defa belli zamanlarda arafatta vakfe yapmak ve kabeyi ziyaret etmek suretiyle yaptiklari bir ibadettir.
Bu ibadeti yaparken her seviyede insanin ayni kiyafete burunmesi, öldukten sonra Allah (c.c.)'in huzuruna cikiş gununu hatirlatir. Hac, muminlerin samimî bir şekilde Allah (c.c.)'a yönelerek, tevbelerinin kabul edilmesine ve gunahlarinin bağışlanmasina vesile olur. Kutsal yerleri görmek, insana manevî bir heyecan vererek dini duygulari kuvvetlendirir. Dunyanin çeşitli ulkelerinden kutsal topraklara gelen, renkleri ve dilleri ayri olan insanlari " tek gaye etrafinda birleştiren Hac, sosyal yönuyle milletlerarasi bir kongre niteliği taşır.
Göruluyor ki islam'da ibadetler, kişinin kötuluklerden arinarak ahlaken olgunlaşmasini, iyiye ve mukemmele ulaşmasini, ayni zamanda toplumun da huzura kavuşmasini amaclamaktadir.
AHLAK
islam Dininde ahlakin buyuk bir önemi vardir. islâm'in gayesi; insanlari guzel ahlak sahibi
yaparak olgunlaştırmaktır.
islam Peygamberi Hz. Muhammed (A.S.) Söyle buyurmuştur.
"Ben guzel ahlaki tamamlamak icin gönderildim.
Bir muslumanin değeri, ahlakinin guzelliği ile ölculur. Bu konuda, Hz. Peygamber, kendisine en sevimli olanlarin, guzel ahlak sahipleri olduğunu bildirmiş. ''Allah katinda en sevgili kullar kimlerdir?'' sorusuna da, ''Ahlaki en guzel olanlardir" cevabini vermiştir
SEVGi VE MERHAMET
Sevgi ve Merhamet Ahlâkî davranişlarin temelinde insan sevgisi önemli yer tutar. Bu sebeple olgun musluman olabilmenin şartlarindan biri de bu sevgidir.
Kalbi sevgi ile dolu olan Hz. Muhammed (A.S.). şöyle buyuruyor'
"Birbirinizi sevmedikce olgun mu'min olamazsiniz."
Kalblerdeki sevginin göstergesi insanlara iyilik yapmak, şefkat ve merhametle muamele etmektir.
Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Merhamet edenlere, Allah da merhamet eder."
İslam'da sevgi ve merhamet sadece insanliği değil; butun yaratiklari icine alir. Hz. Muhammed (A.S.) "Bir kediyi ac birakarak ölumune sebep olan kadinin azap göreceğini, susayan bir köpeğe aciyarak su iciren gunahkar bir kişinin de bu davranişi ile Allah (c.c.) tarafindan bağişlandiğini" haber vermiştir.
HOSGÖRÜ
Musluman, hoşgöru sahibi ve bağışlayicidir Allah (c.c.) gercek muminleri "Öfkelerini yenerler, insanlarin kusurlarini affederler" diye övmuştur
(Ai-i İmran Suresi ayet: 134)
Hoşgöru konusunda Hz. Muhammed (A.S.) en guzel örnektir Muslumanlar, sadece kendi din kardeşlerine değil diğer dinlerden olanlara da hoşgörulu davranmak zorundadirlar
DOĞRULUK
Doğruluk önemli bir ahlak kuralidir. Allah ( c.c.) şöyle buyuruyor:
"Emrolunduğun gibi dosdoğru ol." (Hud Suresi, ayet: 112)
ADALET VE İNSAN HAKLARI
Adalet ve insan haklarina saygi İslam'in değişmez:" prensiplerindendir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
Adaletli davranin. Şuphesiz Allah, adil davrananlari sever ." (Hucurat Suresi, ayet:9)
Hz. Muhammed (A.S.) 632 yilinda yuz binden fazla muslumana irat ettiği tarihi hutbesinde;
Butun insanlarin eşit olduğunu, can, mal ve namuslarinin kutsal olup her turlu tecavuzden korunduğunu cihana ilan etmiştir.
Bunlar , insanlarin dokunulmaz haklaridir.
Musluman, başkalarinin hakkina saygi göstermek ve insanlara zarar verecek davranişlardan sakinmak mecburiyetindedir . Ancak, bu yeterli değildir. Kişinin olgun bir Musluman olabilmesi, kendisi icin sevip arzu ettiği şeyleri başkalari icin de arzu etmesine bağlidir.
Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Sizden hicbir kimse kendisi icin sevdiGi bir şeyi, kardeşi icin de sevmedikce gercek mumin sayilmaz."
iSLAM'DA KADIN VE ÇOCUK
Çocuklara sevgi ve şefkatle muamele etmek, kadinlara karşı iyi davranmak islam'in önemle tavsiye ettiği ahlak ilkelerindendir, Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Kucuklerimize merhamet etmeyen, buyuklerimizi saymayan bizden değildir."
"Sizin en hayirliniz, kadinlarina karşı en iyi davranananizdir ."
ÇALIŞMAK
Çalışıp kazanmak dinin emridir. Tembellik, muslumana yakişmayan bir davraniştir.
Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Dunyadaki nasibini de unutma." (Kasas Suresi, ayet:77)
Iyi musluman, hem dunya hem de ahiret icin calişan kimsedir. Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Sizin hayirliniz; dunyasi icin ahiretini terketmeyen, ahireti icin de dunyasini terketmeyip her ikisi icin calişan ve başkalarina yük olmayandir "
TEMİZLİK
Temizlik muslumanin en önemli özelliklerinden birisidir. Bu hem maddi, hem davranmak zorundadirlar
DOĞRULUK
Doğruluk önemli bir ahlak kuralidir. Allah ( c.c.) şöyle buyu ruyor:
"Emrolunduğun gibi dosdoğru ol." (Hud Suresi, ayet: 112)
ADALET VE iNSAN HAKLARI
Adalet ve insan haklarina saygi islam'in değişmez:" prensiplerindendir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
Adaletli davranin. Şüphesiz Allah, adil davrananlari sever ." (Hucurat Suresi, ayet:9)
Hz. Muhammed (A.S.) 632 yilinda yuz binden fazla muslumana irat ettiği tarihi hutbesinde;
Butun insanlarin eşit olduğunu, can, mal ve namuslarinin kutsal olup her turlu tecavuzden korunduğunu cihana ilan etmiştir.
Bunlar , insanlarin dokunulmaz haklaridir.
Musluman, başkalarinin hakkina saygi göstermek ve insanlara zarar verecek davranişlardan sakinmak mecburiyetindedir . Ancak, bu yeterli değildir. Kişinin olgun bir Musluman olabilmesi, kendisi icin sevip arzu ettiği şeyleri başkalari icin de arzu etmesine bağlidir.
Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Sizden hicbir kimse kendisi icin sevdiği bir şeyi, kardeşi icin de sevmedikce gercek mumin sayilmaz."
İSLAM'DA KADiN VE ÇOCUK
Çocuklara sevgi ve şefkatle muamele etmek, kadinlara karşi iyi davranmak islam'in önemle tavsiye ettiği ahlak ilkelerindendir, Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Kucuklerimize merhamet etmeyen, buyuklerimizi saymayan bizden değildir."
"Sizin en hayirliniz, kadinlarina karşı en iyi davranananizdir ."
ÇALIŞMAK
Çalişip kazanmak dinin emridir. Tembellik, muslumana yakişmayan bir davraniştir.
Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Dunyadaki nasibini de unutma." (Kasas Suresi, ayet:77)
İyi musluman, hem dunya hem de ahiret icin calişan kimsedir. Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Sizin hayirliniz; dunyasi icin ahiretini terketmeyen, ahireti icin de dunyasini terketmeyip her ikisi icin calişan ve başkalarina yuk olmayandir "
TEMiZLiK
Temizlik muslumanin en önemli özelliklerinden birisidir. Bu hem maddi, hem davranmak zorundadirlar
DOĞRULUK
Doğruluk önemli bir ahlak kuralidir. Allah ( c.c.) şöyle buyuruyor:
"Emrolunduğun gibi dosdoğru ol." (Hud Suresi, ayet: 112)
ADALET VE İNSAN HAKLARI
Adalet ve insan haklarina saygi İslam'in değişmez:" prensiplerindendir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
Adaletli davranin. Şüphesiz Allah, adil davrananlari sever ." (Hucurat Suresi, ayet:9)
Hz. Muhammed (A.S.) 632 yilinda yuz binden fazla muslumana irat ettiği tarihi hutbesinde;
Butun insanlarin eşit olduğunu, can, mal ve namuslarinin kutsal olup her turlu tecavuzden korunduğunu cihana ilan etmiştir.
Bunlar , insanlarin dokunulmaz haklaridir.
Musluman, başkalarinin hakkina saygi göstermek ve insanlara zarar verecek davranişlardan sakinmak mecburiyetindedir . Ancak, bu yeterli değildir. Kişinin olgun bir Musluman olabilmesi, kendisi icin sevip arzu ettiği şeyleri başkalari icin de arzu etmesine bağlidir.
Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Sizden hicbir kimse kendisi icin sevdiği bir şeyi, kardeşi icin de sevmedikce gercek mumin sayilmaz."
İSLAM'DA KADIN VE ÇOCUK
Çocuklara sevgi ve şefkatle muamele etmek, kadinlara karşi iyi davranmak islam'in önemle tavsiye ettiği ahlak ilkelerindendir, Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Kucuklerimize merhamet etmeyen, buyuklerimizi saymayan bizden değildir."
"Sizin en hayirliniz, kadinlarina karşi en iyi davranananizdir ."
ÇALIŞMAK
Çalışıp kazanmak dinin emridir. Tembellik, muslumana yakişmayan bir davraniştir.
Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Dunyadaki nasibini de unutma." (Kasas Suresi, ayet:77)
iyi musluman, hem dunya hem de ahiret icin calişan kimsedir. Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Sizin hayirliniz; dunyasi icin ahiretini terketmeyen, ahireti icin de dunyasini terketmeyip her ikisi icin calişan ve başkalarina yuk olmayandir "
TEMiZLiK
Temizlik muslumanin en önemli özelliklerinden birisidir. Bu hem maddi, hem
davranmak zorundadirlar
DOĞRULUK
Doğruluk önemli bir ahlak kuralidir. Allah ( c.c.) şöyle buyuruyor:
"Emrolunduğun gibi dosdoğru ol." (Hud Suresi, ayet: 112)
ADALET VE iNSAN HAKLARi
Adalet ve insan haklarina saygi islam'in değişmez:" prensiplerindendir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
Adaletli davranin. Şuphesiz Allah, adil davrananlari sever ." (Hucurat Suresi, ayet:9)
Hz. Muhammed (A.S.) 632 yilinda yuz binden fazla muslumana irat ettiği tarihi hutbesinde;
Butun insanlarin eşit olduğunu, can, mal ve namuslarinin kutsal olup her turlu tecavuzden korunduğunu cihana ilan etmiştir.
Bunlar , insanlarin dokunulmaz haklaridir.
Musluman, başkalarinin hakkina saygi göstermek ve insanlara zarar verecek davranişlardan sakinmak mecburiyetindedir . Ancak, bu yeterli değildir. Kişinin olgun bir Musluman olabilmesi, kendisi icin sevip arzu ettiği şeyleri başkalari icin de arzu etmesine bağlidir.
Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Sizden hicbir kimse kendisi icin sevdiği bir şeyi, kardeşi icin de sevmedikce gercek mumin sayilmaz."
iSLAM'DA KADiN VE ÇOCUK
cocuklara sevgi ve şefkatle muamele etmek, kadinlara karşi iyi davranmak islam'in önemle tavsiye ettiği ahlak ilkelerindendir, Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.
"Kucuklerimize merhamet etmeyen, buyuklerimizi saymayan bizden değildir."
"Sizin en hayirliniz, kadinlarina karşi en iyi davranananizdir ."
ÇALIŞMAK
Çalışıp kazanmak dinin emridir. Tembellik, muslumana yakişmayan bir davraniştir.
Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
"Dunyadaki nasibini de unutma." (Kasas Suresi, ayet:77)
iyi musluman, hem dunya hem de ahiret icin calişan kimsedir. Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:
"Sizin hayirliniz; dunyasi icin ahiretini terketmeyen, ahireti icin de dunyasini terketmeyip her ikisi icin calişan ve başkalarina yuk olmayandir "
TEMiZLiK
Temizlik muslumanin en önemli özelliklerinden birisidir. Bu hem maddi, hem de manevi temizliktir.
Musluman, kalbini kötu duygu ve duşuncelerden, bedenini ve cevresini de temiz olmayan şeylerden arindiran kişidir.
Yuce Allah (c.c.) buyuruyor ki:
"Şuphesiz ki Allah, cokca tevbe edenleri ve iyice temizlenenleri sever."
Hz. Muhammed (A.S.) temizliğin önemi hakkinda şöyle buyuruyor:
"Temizlik imandandir."
"Temizlik imanin Yarisidir."
"Çevrenizi Temiz Tutunuz."
MUTLULUGUN KAYNAĞI
insanlarin mutluluğunu amaclayan islam prensipleri şu iki cumlede özetlenir:
1- Allah (c.c.)' in emirlerine saygi.
2- Yaratiklarina karşı şefkat ve merhamet.
Gercek musluman da bunlari yerine getiren insandir, dunyada huzurun, ahirette ebedi mutluluğun yolu da budur.