Bu hadisi İmam Buhari kitap yazanların kitaplarının başlangıcına yazmalarını tavsiye etmiştir.
Selamun aleykum
Rabbimin izni ile sizlere İmam Buhari den başlayarak hadis alimlerini ve yaptıklarını acizane tanıtmaya çalışacağım. Kimi zaman hadis derlerken nasıl hassas olduklarını kimi zaman da Tirmizi gibi gözleri görmeyen ama yüreği açık olanlardan ve nasıl 400 bin hadisi ezberinde tuttuğundan bahsedeceğim.
Katıldığım kimi hadis ders ve sohbetlerinden ve okuduğum kitaplardan öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım. Sizlerinde yardım ve katkılarını bekliyorum.
İmam Buhari, hicri 194 senesinde Cuma günü doğdu, hicri 256 da Ramazan bayramı arifesi olan Cumartesi gecesi vefat etti. Onun şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Sahih i 600 bin hadis arasından 16 yılda çıkardım.Kitabıma koyduğum her hadis için gusül abdesti alıp iki rekat namaz kıldım”. İmam Buhari nin faziletleri sayılamayacak kadar çoktur. Bunlardan birisi 12 yaşında hadis ezberlemeye başlamasıdır.Pek çok hocadan hadis almıştır. O şöyle demiştir: Bin seksen kişiden hadis aldım, bunlar arasında yalnızca hadis hocaları bulunmaktadır. Hepside şöyle diyorlardı:”İman; söz ve amelden oluşur, artar ve eksilir.” Ondan yüz bine yakın kişi rivayette bulunmuştur. Daha küçük yaşta iken 70 bin hadisi serd usulü ile ezbere biliyordu. Bir kitabı tek bir bakışta ezberlerdi. Ramazan ayında teravih namazından sonra Kur an ın üçte birini okurdu. Duası makbuldü. Es Sahih adlı eseri sünneti içeren kitapların en sağlamıdır.( derlediği 600 bin hadis içerisinden 7525 tanesini almıştır) Devam edecek...