Allah şöyle buyuruyor: "Ben onu sekara (cehenneme) sokacağım. Sen bilir misin sekar nedir? Bitirir de bırakmaz; insanları kavurur." (Müddessir Suresi, 26-30)
Ayette geçen "sekar" kelimesi ateşin isimlerinden olup cehennemin ağır cezalık kısımlarından birini ifade ettiği belirtilir. Takip eden ayetler ise sekar hakkında "Hiç bir şeye acımayan, içine atılanları yakan ve insanın derisini kavuran korkunç bir yer" şeklinde detaylar vermektedir.(Bk. Kuran Yolu, İlgili ayetlerin açıklaması)
Razi, Allah’ın “Sen biliyor musun, sakar nedir?" ifadesiyle, cehennemin korkunçluğunu vurgulamak istediğini belirtir ve "Bitirir de bırakmaz” cümlesi hakkında şu açıklamaların yapıldığını bildirir:
1. O cehennem kişide kan, et ve kemik namına bir şey bırakmaz, cehennemlikler yeni bir canlı olarak yeniden iade ve inşa edilince de, bir öncekinden daha şiddetli bir biçimde, onları yeniden yakmaktan da geri durmaz. İşte bu, hep böyle sürüp gider.
2. Cehennem, azabı hak etmiş kimselere mutlaka azab eder; sonra da, o azab edilenlerin bedenlerinde hiç bir kısım bırakmayıp hepsini yakar.
3. Azab edilen kimselerin bedenlerinde hiçbir şey bırakmaz. Sonra da, bu cehennemin ateşi, kuvvet ve şiddeti namına ne varsa hiçbir şeyi geri bırakmayıp, onlara azab için bütün şiddetini kullanır. (Razi, Tefsir ilgili ayetlerin açıklaması)
Cehennem azabı ne kadar şiddetli olursa olsun içindekileri yok etmeyeceğini ayetlerden açıkça anlamaktayız:
"Ona her yandan ölüm gelecek, fakat ölmeyecek ki kurtulsun. Bunun ötesinde şiddetli bir azap vardır." (İbrahim Suresi, 14/16-17)
"Doğrusu kim Rabbine kıyamette suçlu olarak gelirse, onun yeri cehennemdir. Orada ne ölür kurtulur, ne de hayatı hayat sayılır." (Taha Suresi, 20/74)
"Böyle olanlar âhirette, en büyük ateşe girer. Orada artık ne ölür, ne de rahat yüzü görür!" (A'la Suresi, 87/11-12)
Bu ayetler, azabın ebedîliğini ve korkunçluğunu ifade etmektedir. Cehennemdekiler ölmezler, yaşarlar; ancak çektikleri dikkate alındığında bunun olumlu anlamıyla yaşamak olmayacağı da muhakkaktır.
Kaynak:Sorularla islamiyet