Cinler insanlari görebilirler mi?

Soru Hadislerde geçmektedir ki: 1. "Biz cinleri 'genellikle' görmediğimiz gibi, onlar da bizi genellikle görmezler." 2. "Sizin onlardan korktuğunuzdan daha fazla onlar sizden korkarlar." diyor okuduğum bir kitapta, ancak kaynak ...



  1. Alt 02-12-2009, 21:31 #1
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Soru

    Hadislerde geçmektedir ki: 1. "Biz cinleri 'genellikle' görmediğimiz gibi, onlar da bizi genellikle görmezler." 2. "Sizin onlardan korktuğunuzdan daha fazla onlar sizden korkarlar." diyor okuduğum bir kitapta, ancak kaynak belirtilmemiş, acaba bu hadisler sahih midir?

    Cevap

    1. Kur’an’da cinlerin insanları gördüğü, insanların ise cinleri görmeyeceği konusunda açık ifadeler vardır. Buna aykırı sahih bir hadisin olduğunu düşünemiyoruz. İlgili ayetin meali şöyledir: “Şüphesiz şeytan ve kabilesi(cinler), sizin kendilerini görmeyeceğiniz yerlerden sizi görürler”(Araf, 7/27).

    Mücahit, ve Taberi gibi alimlerin belirttiğine göre, ayette yer alan “şeytanın kabilesi”nden maksat cinlerdir(bk. Taberî, ilgili ayetin tefsiri).

    Fakat, vurgulanan husus, cinleri kendi hakikî şekillerinde görmeme olayıdır. Çünkü, cinler Allah’ın izniyle kılık değiştirip insan veya başka bir cisim şeklinde ortaya çıkabilir ve o şekilde görülebilir. Bu konuda Peygamberimiz(a:s.m)’in şeytanı gördüğüne dair rivayetler de vardır. Ve başka insanlar da onları bu hallerinde görmüşlerdir(bk. İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri).

    2. Sorudaki ifadelere rastlayamadık. Fakat, Hz. Ömer’in üç defa bir cinnî ile güreşip onu yendiğine dair rivayetler vardır (bk. Mecmau’z-Zevaid, 9/ 70-71). Bu da insanların cinleri yenebilecek güce sahip olduğunu göstermektedir.

    Kaynak: Sorularla islamiyet

  2. Alt 02-12-2009, 22:05 #2
    altun Mesajlar: 885
    cin diyince tüylerim diken diken oluyor....
    ALLAH bizi şeytanın ve kabilesinin şerrinden korusun

  3. Alt 02-12-2009, 22:07 #3
    THEHAFIZ Mesajlar: 135
    görür tabi,
    arablar casuslara ve başka şehirden olan yabancılara cin derler,
    cin suresinde bahsi geçen mesele olduğu gibi,
    başka şehirlerden cinler (yabancılar) gizlice gelerek Peygamberimizi dinlemişler ve kabilelerine dönüp güzel bir söz dinlediklerini söylemişlerdi.


    Araf 27 ye gelince, ayeti kırpmadan tam olarak ele alırsak şöyle bir sonuç çıkar ortaya..


    araf 27. Ayet:

    Ey âdemoğulları! Şeytan, ana-babanızı, kendi çirkinliklerini kendilerine göstermek için elbiselerini soyarak cennetten çıkardığı gibi, sakın sizi de bir fitneye düşürmesin! Çünkü o ve kabilesi, sizin onları göremeyeceğiniz yerden sizi görürler. Biz, şeytanları, inanmayanlara veliler (yol gösteren, yardım eden ve koruyan yakınlar) yaptık.

    Rahmeti gereği Rabbimizin uyarılarına devam ettiği bu ayette, bize göre iki nokta üzerinde durulmuştur.
    Birinci nokta; İblis’in insan üzerindeki etkisidir. Sad suresinden beri işlenmekte olan insan-İblis ilişkisine, bu surede daha ayrıntılı açıklamalarla yer verilmiş; surenin başlangıcından bu yana insanlara, İblisin nerden ve nasıl etki edeceği hakkında bilgiler verilmiştir. Yapılan bilgilendirmeden sonra bu ayette Rabbimiz, İblis’in etkisi konusunda uyarıda bulunmaktadır: “Ey âdemoğulları! Şeytan, ana babanızı, çirkinliklerini onlara göstermek için elbiselerini soyarak cennetten çıkardığı gibi, sakın sizi de bir fitneye düşürmesin! Çünkü o ve kabilesi, sizin onları göremeyeceğiniz yerden sizi görürler.”

    İkinci nokta ise; şeytanların (İblis’in) kimlerle haşir neşir olduğudur. Ayette şeytanların (İblis’in), inanmayanlarla yakın ilişkide olacağını bildirmek suretiyle bunlara karşı uyanık olunmasını öğütleyen Rabbimiz, bu konudaki tanıtıcı bilgileri başka ayetlerde de vermiştir:

    A’râf; 30: Bir grubu doğru yola iletti, bir gruba da sapıklık hak oldu; onlar, şeytanları; Allah’ın astlarından veliler (yol gösteren, yardım eden, koruyan yakınlar) edindiler, kendilerinin de doğru yolda olduklarını sanıyorlar.

    Nass; 5: İnsanların akıllarında, sinsice kötülük fısıldayan,

    Kehf; 50: Hani Biz meleklere, “Âdem’e secde edin” demiştik de İblis dışında hepsi secde etmişti. İblis, cinnlerdendi. Kendi Rabbinin emrine ters düştü. Şimdi siz, Benim astlarımdan onu ve onun soyunu veliler (yol gösteren, yardım eden, koruyan yakınlar) mi ediniyorsunuz? Hem de onlar sizin düşmanınızken. Zalimler için ne kötü bir değiştirmedir bu!

    Meryem; 83: Görmedin mi? Biz şeytanları o kâfirler üzerine gönderdik. Onları kışkırttıkça kışkırtıyorlar.

    Mücadele; 19: Şeytan onları istilâ etmişti de onlara Allah’ı anmayı unutturmuştu. Onlar, şeytanın hizbidir (gurubudur). İyi bilin ki şeytanın hizbi kesinlikle kaybedenlerdir.

    En’âm; 121: … Şeytanlar kendi dostlarına sizinle mücadele etmeleri için vahyederler / gizlice telkinde bulunurlar. Onlara boyun eğerseniz siz de müşriklerden / Allah’a ortak koşanlardan oldunuz demektir.

    İsra; 27: Şüphesiz saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.

    Şeytanların / İblis’in soyduğu elbise

    İblis’in soyduğu elbise, bildiğimiz don-dolak şeklindeki elbise değil, iyilik, güzellik, dostluk, kardeşlik elbisesidir. Çünkü İblis, dünya nimetlerini süslü göstermek suretiyle insanları zevk-sefa düşkünü, mal yığıcı, kargaşa çıkartıcı birer yaratık hâline dönüştürüp birbirlerine düşman etmekte ve böylece insana ilham edilmiş çirkinliklerin dışa vurmasını sağlayarak onu elbisesiz, çirkinlikleriyle baş başa bırakıvermektedir. Bunları yaparken de İblis’in davranışı mertçe değil, sinsicedir.

    Rabbimiz, “şeytanlar” olarak nitelediği İblis ve onun etkisine girmiş kişilerin yoldan çıkartıcı telkinlerde bulunurken fark edilmesi zor yöntemler kullanacağını; “o ve kabilesi, sizin onları göremeyeceğiniz yerden sizi görürler” ifadesi ile dile getirmiştir. Bu uyarı gayet açıktır. Yani Rabbimiz; “Onlar, insanın içinden ya da insana fark ettirmeden sinsice telkinde bulunurlar. Öyle ki, onlar sizi tanırlar ve yaptıklarınızın hepsini görürler ama siz, onlar yanınızda olmasına rağmen takındıkları tavırlar sebebiyle onların düşmanlarınız olduğunu fark edemezsiniz.” demektedir.

    Fitneye düşürmek

    “Fitne”; “ateşe atmak” demektir. Rabbimizin bu sözcüğü kullanarak yaptığı uyarı; “Sizi vahye uymayan hareketler yaptırmak, hayat tarzı benimsetmek suretiyle ateşe atmasın; başınızı belâya sokmasın, sizi perişan etmesin!” anlamındadır.

  4. Alt 02-12-2009, 22:15 #4
    altun Mesajlar: 885
    bu cin meselesini daha ayrıntılı anlatırsanız sevinirim
    ben onlarda bizim gibi allaha kulluk ediyor onlarda bizim gibi hesaba cekilecek diye biliyordum ama sizin dedğinize göre yaratılışları öyleymiş

  5. Alt 02-12-2009, 22:19 #5
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Eger cin konusunu konusacaksak münazara edebiliriz lakin en son melekler ve cinler konusuda burda yarim kalmisti.

    Araplar ufo ya da cin derler. Biz uzayli deriz. Ne olacak simdi bu zengin dili nasil anlayacagiz? Tek bir kalemde bilinmeyen, görünmeyen olarak mi anlayacagiz? Tefsirimiz bu olmamali bence.

    Henna bunu beğendi.
  6. Alt 02-12-2009, 22:32 #6
    THEHAFIZ Mesajlar: 135
    canım kardeşim,
    melekler ademe boyun eğen herşeydir, toprak, yağmur, güneş, rüzgar, ağaç vs..
    cinler diye bir alemin olabilmesi için, böyle bir alemin yaratılması ile ilgili bir ayetin olması gerek..


    insanlığın halife olarat atandığına dair..


    Bakara Suresi 30 Bir zamanlar Rabbin meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksın? Oysa ki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsatıp yüceltiyoruz."Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."

    ayeti varken, cin ve başka varlıkların atanmasıyla alakalı bir ayet mevcut değildir.
    İnsanın nasıl ve niçin yaratıldığını açık açık beyan eden Rabbimiz neden diğerlerini es geçsin ki..
    afrikanın tamtam dinlerinden tamamen araklama olan cin ve şeytan inancını İSLAMİ imiş gibi göstermeye çalışan alimler!!! acıdır ki büyük yıkımlara sebebiyet vermişlerdir, elbette cezasını çekecekler..
    Milyonlarca insanın olmayan bir varlık yüzünden psikolojisinin bozulup..
    Tekrar ürettikleri saçmalıklarına Kur'an ve ayetleri de aracı ederek bir CİNCİLER ordusu oluşturup kasalarını ve keselerini dolduran şarlatanlara, sırf alim diye inanıyorsanız bu sizin meseleniz..
    Rabbim beni insan olarak en şerefli ve dünyaya sahip tek yaratık olarak yaratmışsa,
    Benden daha güçlü ve donanımlı başka varlıkların varlığı bu sırrı bozar..
    Rabbim bu tip çelişkilerden münezzehtir, vesselam.

  7. Alt 02-12-2009, 22:43 #7
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Kehf Suresi 50:Hani meleklere: -Adem için secde edin, demiştik de İblis dışında hepsi secde etmişti. O, cinlerden olduğu için Rabbinin emrinden dışarı çıktı. O halde siz, onlar sizin düşmanınız olmasına rağmen, benim dışımda onu ve soyunu kendinize dost mu ediniyorsunuz? Zalimler için ne kötü bir bedel!

    "Böylece biz, her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman yaptık. (Bunlar), aldatmak için birbirlerine yaldızlı sözler fısıldarlar" (En'am suresi, 112.)

    Ancak Rabbinin rahmetle yarlığadığı kimseler başka. Onun içindir ki, onları yarattı. Ve Rabbinin "Andolsun ki cehennemi cinlerden ve insanlardan tamamen dolduracağım" sözü böylece tamam oldu. (Hud 119)


    Peki cehennemi cinlerden ve insanlardan tamamen dolduracagim derken Allahu Teala ne anlatmak istiyor?

    Henna bunu beğendi.
  8. Alt 02-13-2009, 01:49 #8
    mhmt Mesajlar: 904
    Blog Başlıkları: 3
    Sayın; THE HAFIZ
    Bir zamanlar sizinle bu konuyu münazara etmiştik.. Yarım kalmıştı, konu başka başlıklara gittiği için..
    Devam edelim.
    ...
    THEHAFIZ´isimli üyeden Alıntı

    İnsanın nasıl ve niçin yaratıldığını açık açık beyan eden Rabbimiz neden diğerlerini es geçsin ki..

    Es geçildiğini kim söylüyor ???

    Cinlerin Ne'den yaratıldığının cevabı:

    RAHMAN SURESİ:
    14. İnsanı kiremit gibi pişmiş çamurdan yarattı.
    15. Cinni ise hâlis ateşten yarattı.
    ...

    Cinlerin Niçin yaratıldığının cevabı:

    Zâriyât Suresi:
    56. Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.
    ......

    Cin'lerin NEden ve Niçin? yaratıldığını açıkça ifade eden Ayetler.

    selametle..

    Konu mhmt tarafından (02-13-2009 Saat 02:05 ) değiştirilmiştir.
    Henna bunu beğendi.
  9. Alt 02-13-2009, 10:47 #9
    THEHAFIZ Mesajlar: 135
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Kehf Suresi 50:Hani meleklere: -Adem için secde edin, demiştik de İblis dışında hepsi secde etmişti. O, cinlerden olduğu için Rabbinin emrinden dışarı çıktı. O halde siz, onlar sizin düşmanınız olmasına rağmen, benim dışımda onu ve soyunu kendinize dost mu ediniyorsunuz? Zalimler için ne kötü bir bedel!

    "Böylece biz, her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman yaptık. (Bunlar), aldatmak için birbirlerine yaldızlı sözler fısıldarlar" (En'am suresi, 112.)

    Ancak Rabbinin rahmetle yarlığadığı kimseler başka. Onun içindir ki, onları yarattı. Ve Rabbinin "Andolsun ki cehennemi cinlerden ve insanlardan tamamen dolduracağım" sözü böylece tamam oldu. (Hud 119)


    Peki cehennemi cinlerden ve insanlardan tamamen dolduracagim derken Allahu Teala ne anlatmak istiyor?



    50. Meleklere, "Adem'e secde edin!," dediğimiz zaman hepsi secde ettiler; yalnız İblis hariç. Rabb'inin emrine karşı geldiği için cinlerden oldu. Beni bırakıp onu ve soyunu mu dostlar ediniyorsunuz? Oysa onlar, sizin düşmanlarınızdır. Zalimler için bu nekötü bir değişmedir.

    Bu ayette bir ayet karakteri tahlil ediliyor,
    Cinlerin (ajanlık yapan yabancıların) dini bulandırmak ve aklı karıştırmak için uyguladıkları metodun, iblis metoduyla ayniliği bizlere sunuluyor.
    Dikkat ederseniz zaten, ayetin sonunda ki ONU VE SOYUNU MU DOSTLAR EDİNİYORSUNUZ diyerek, kinayeyi daha da pekiştirmiş.
    Hadi burdaki cinler sizin anladığınız cin diyelim,
    Kaçınız, bu cinlerle ünsiyet kurarken, baba cinlere mi yoksa soy sop, evlat cinlerle irtibatlandığınızı biliyorsunuz..
    Adem'e boyun eğmeyen iblis'in karakteristik olarak, saf şeylere pislik katan şeytansı ajanlarla benzeştiğini vurgulayan bu ayetten..
    Afrika yerli dinlerine ait CİN yaratığının çıkarılması en zor ihtimal ama...
    Burda itiraf etmeliyim ki, bu suç sizin değil, alim bildiğiniz taklitçi israiliyyatçılarındır..
    Tamam, önünüze hazır sunulmuş bir dini yaşamanın rahatlılığını yaşamak niyetindesiniz ama..
    Bilginin ve ilmin bir tık uzağınızda olduğunu bilerek..
    Bazı şeyleri sorgulayın artık.
    Hazıryiyiciler muhakkak bir gün sermayeyi tüketir, sermayesi tükenenlerden olmak değildir umarım muradınız?.

  10. Alt 02-13-2009, 10:55 #10
    THEHAFIZ Mesajlar: 135
    mhmt´isimli üyeden Alıntı
    Sayın; THE HAFIZ
    Bir zamanlar sizinle bu konuyu münazara etmiştik.. Yarım kalmıştı, konu başka başlıklara gittiği için..
    Devam edelim.
    ...


    Es geçildiğini kim söylüyor ???

    Cinlerin Ne'den yaratıldığının cevabı:

    RAHMAN SURESİ:
    14. İnsanı kiremit gibi pişmiş çamurdan yarattı.
    15. Cinni ise hâlis ateşten yarattı.
    ...

    Cinlerin Niçin yaratıldığının cevabı:

    Zâriyât Suresi:
    56. Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.
    ......

    Cin'lerin NEden ve Niçin? yaratıldığını açıkça ifade eden Ayetler.

    selametle..


    VE HALEKEL CANNE MİN MARİCİN MİN NAR...

    Mehmet kardeş, az bir arabçan varsa eğer, bu ayette ki CİN kelimesini bulabilir misin?
    Bu ayetin bir öncesi,

    14. İnsanı, çömlek gibi kuru bir çamurdan yarattı.

    sonraki ayette ise, çamurdan yaratılan insanın CAN'ının neden yaratıldığını söylüyor,
    Tamamen insanla alakalı bu ayeti getirip cin'ne dayamak ne kadar mantıklıdır, size bırakıyorum.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.