İSRÂ’ ve Mİ’RÂÇ
HIDIR YEŞİLYURT
İRŞAD SİLSİLESİ
(El-İsrâ’ Sûresi /
İçindekiler
●Transkripsiyon 5
●Önsöz 6
●İsrâ’ 8
●Peygamber Efendimizin İsrâ’da
Görmüş Olduğu İlginç Olaylar 13
●Mi’raç 17
●Önemli Bir Mesele 24
●Mi’râç’tan Kastedilen Şey Nedir? 25
●Peygamber Efendimizin Mi’râç’ta
Gördüğü İlginçOlaylar 26
●Peygamber Efendimiz Mi’râç’tan
Döndükten Sonra Ne Oldu? 41
●Uyarı 43
●Tenbih 44
Arapça söylenişine uygun olmak şartıyla Türk İmla Kılavuzu’na göre belirli kelimeler yazılmayacaktır.
Bunlar:
1- Allâh’ın İsim ve Sıfatları.
2- Peygamberlerin İsimleri.
3- Kur’an’daki Sûreler.
4- Hicri Aylar.
ÖNSÖZ
Âlemlerin Rabbi olan, hiçbir şeye benzemeyen, mekansız var olan, başlangıcı ve sonu olmayan Allâh’a hamd, Resullerin en şereflisi olan Muhammed’e en güzel salat ve selam olsun.
Allâh, Peygamberleri kullarına rahmet olarak göndermiştir. Çünkü akıl, onlardan müstağni (uzak) olamaz. (Çünkü akıl, Kıyamet gününde kulları kurtaran şeyleri tek başına bilemez.) Bunun için Allâh-u Teâlâ, mucizelerle desteklediği peygamberleri göndermiştir. Aynı zamanda bu mucizeler peygamberlerin doğruluklarına da delil olurlar.
Mucize; olağanüstü bir şeydir. Peygamberliği iddia eden kişide görülen, İslâm davetine uygun ve yapılan şeyin karşı olarak aynısını yapmanın imkânı olmayan hallerdir. Peygamber efendimizin mucizeleri, diğer peygamberlerin mucizelerinden daha büyüktür.
İmam İbnu Hâtim “Menekibuş Şafii” adlı kitabında babasının Ömer b. Sevad’tan rivayet ettiğine göre İmam Şafii şöyle demiştir:
Dedim ki:
-“Allâh, ‘İsâ peygambere ölüleri diriltmeyi verdi.”
Bana dedi ki:
-“Peygamber efendimiz Muhammed’e kütüğün iniltisini verdi. Öyle ki yanındakiler bile sesini duydular. Bu diğerinden
Peygamber efendimizi methedenlerden bazıları şöyle demiştir:
Eğer Mûsâ (peygamber) Esbât’a taştan su içirdiyse
Muhakkak ki elde* bulunan mana taşta yoktur
Eğer ‘İsâ (peygamber) duasıyla körü iyileştirdiyse
Kendi (Muhammed) eliyle kaç kişiye görmesini geri verdi
* Peygamber efendimizin, ashabına savaşta elinden fışkıran su içirmesi
Peygamber efendimizin mucizelerinden birisi de İsrâ’ ve Mi’râç mucizesidir.
Hıdır YEŞİLYURT