İsrâ’ ve Mi’raç hadisesinde insanların dilinde ve bazı kitaplarda zikredilen yanlış ifade ve bilgilerden haberiniz olsun diye sizleri aşağıdaki hususlarda bilgilendirmeyi kendimize bir vazife bildik.
Bunlardan birincisi namazdaki Tahiyyat hakkındadır. Tahiyyatın söylendiği gibi Mi’raç’ta farz kılındığı sözü yanlıştır. Çünkü Tahiyyat duası Mi’raç’tan sonra farz kılınmıştır.
Söylenilen yanlışlardan ikincisi ise şudur: Peygamber efendimiz Mi’raç’ta iken sıkılmış ve büyük sahabe Ebu Bekr’i özlemiş. Onun özlemini gidermek için Allâh-u Teâlâ peygamber efendimize Ebu Bekr’in sesiyle seslenmiştir. Bu hadise Allâh’a yakışmayan bir sıfat (vasif) olduğundan bunu söylemek ve buna inanmak küfürdür.
Yanlış olan hususlardan birisi de Cebrâil’in vahiy aldığı yerden perdeyi açınca peygamber efendimizi orada gördüğü ifadesidir. Cebrâil’in “Vay be vahiyi ben senden burada alıp tekrar sana yeryüzüne indiriyorum” sözü batıl
ve küfürdür. Çünkü peygamberimizi burada ilâh ilan etmiş olunuyor ki bu da İslâm’a ve tevhid inancına aykırıdır.
Son olarak ta yine Mi’raç’ta geçtiği atfedilen yanlış bir kıssayı anlatalım. Mi’raç’ta peygamberimiz ve Cebrâil öyle bir yere gelmişler ki Cebrâil:
-“Ben bundan sonra seninle gelemem; çünkü gelirsem yanarım.”
Bu sözün açıklamasını da şöyle yapmaktadırlar:
Cebrâil nurdur; Allâh daha büyük bir nurdur. Büyük nur küçük nuru yakacağı için Cebrâil daha yukarıya çıkmak istememiştir. Bu söz tamamen Allâh’a ve meleklere atılan bir iftiradır. Buna inanıp iman etmek kişiyi küfre düşürür.
Allâh bizleri bu gibi yanlış inanç bozukluklarından muhafaza eylesin. AMİN
Bütün Noksan Sıfatlardan Münezzeh Olan Allâh’a Hamd Olsun