Mesleki eğitimde kalite için METEK formülü   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 09-25-2013 (14:26)   Son Mesaj: 09-25-2013 (14:26)    Cevap: 0    Gösterim: 1028  

    09-25-2013

    Mesleki eğitimde kalite için METEK formülü

    Mesleki eğitimde kalite için METEK formülü
    Mesleki eğitimde kalite için METEK formülü

    Mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve bunun nitelikli işgücüne katkısı amacıyla Avrupa Birliği ile ortak yürütülen Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi hayata geçiriliyor.

    Mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve bunun nitelikli işgücüne katkısı amacıyla Avrupa Birliği ile ortak yürütülen Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi hayata geçiriliyor. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve bunun nitelikli işgücüne katkısı amacıyla Avrupa Birliği ile ortak yürütülen Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) toplantısına katıldı. METEK projesi ile mesleki eğitimde kalite ve nitelikli işgücüne doğru kurumsal kapasitenin güçlendirileceğini belirten Avcı, "Ümit ediyorum ki bu çalışmalar aynı zamanda mesleki eğitime ilişkin toplumdaki olumsuz algının düzelmesine de katkıda bulunacaktır. Çünkü bu olumsuz algı başarılı gençlerin mesleki eğitimi tercih etmelerinin önündeki en önemli engellerden birini oluşturuyor. Ne yazık ki algılar bir defa oluştuktan sonra bu algıların yıkılması bugünden yarına gerçekleşmiyor. Ancak mesleki eğitimde kaliteyi yükseltildiğinde bu olumsuz bakışında büyük oranda kırılmaya uğrayacağını söyleyebilirim." diye konuştu.

    Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) 'Kaliteli Mesleki Eğitim, Nitelikli İşgücü' başlıklı toplantısını, Ankara Rixos Hotel'de gerçekleştirdi. Açılışı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert tarafından yapıldığı toplantıda, kaliteli mesleki eğitim ve nitelikli işgücüne etkisi tartışıldı. Toplantıda iş ve çalışma dünyasından kurum temsilcileriyle, METEK Projesi'nin 21 pilot ilinin Milli Eğitim Müdürlükleri, Meslek Yüksek Okulları ve üniversitelerinden 150 katılımcı yer aldı.

    Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, 2012 yılında başlayan ve 24 ay sürecek projenin mesleki ve teknik eğitimin gelişmesinde önemli bir çalışma olduğunu vurguladı. Projede kalite güvece sisteminin kurulması, mesleki eğitimde farkındalığın sağlanması ve mesleki teknik eğitimde görev yapan öğretmenlerin yeterliliklerinin tanımlanması gibi amaçların yer aldığını belirten Çelik, "Sadece mesleki teknik eğitimde değil eğitimin tüm alanlarında anaokulundan ortaöğretime kadar yenilikleri yeni oluşacak ihtiyaçları karşılayacak şekilde hayata geçiriyoruz. Yeraltı kaynakları zengin olan bir ülke olmadığımız için en büyük kaynağımızı gençliğimiz. İnşallah 2023 yılında ilk 10 ülke arasına geçecek bu hedeflere ulaşabilmek içinde her şeyin eğitimden geçtiğini biliyoruz ve gece gündüz çalışmaya gayret ediyoruz." diye konuştu.

    TÜRKİYE'NİN TEMEL SORUNU MESLEKSİZLİK SORUNUDUR

    Ülkemizde meslek lisesi mezunları arasındaki işsizlik oranının yüzde 13,2 olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, "Bu oran genel liselerde yüzde 15,9. Meslek lisesi mezunlarının istihdam oranı yüzde 57,1'dir. Normal liselerin istihdam oranı yüzde 43'dür." dedi. İŞKUR Genel Müdürlüğü'nün 10 ve üzerinde işçi çalıştıran yaklaşık 100 bin iş yerinde önemli bir araştırma yaptığına değinen Acar, "İşgücü piyasayı araştırma sonuçları şunu açık ve net bir şekilde ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre son 1,5 ayda 100 bin işyerinde 258 bin açık iş tespit ettiklerini belirten Acar, "İş açıkları incelendiğinde temel neden yüzde 68'le mesleki yetersizlik, yüzde 15'le ücretin beğenilmemesi, yüzde 15'le çalışma şartlarının yetersizliği olarak belirlendi. Bu rakamsal veriler çok açık ve net bir şekilde göstermektedir ki Türkiye'nin temel sorunu mesleksizlik sorunudur. Bu mesleksizlik sorununu hep beraber Milli Eğitim Bakanlığımız ile birlikte önemli bir adım atarak bu proje kapsamında çözmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

    ULUSAL KALİTE GÜVENCE MERKEZİ KURULACAK

    Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mesleki ve teknik eğitimde kalite kültürünü teşvik etmek, istihdam edilebilirliği güçlendirmek, eğitim ve iş piyasasını uyumlu hale getirmek için kazanılan yeterlilikleri gösteren belgelerin karşılıklı tanınmasını sağlayan adil, şeffaf, güvenilir ve erişilebilir bir mesleki ve teknik eğitim sisteminin geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye'de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) kapsamında 21 ilde yapılacak pilot uygulamalarla mesleki ve teknik eğitim sisteminde yer alan tüm aktörlerin ve iş dünyasından temsilcilerin bulunduğu üst düzey Ulusal Kalite Güvence Komisyonu oluşturulacağını dile getiren Avcı, "Bu komisyonun aldığı kararların uygulanması ve ilgili paydaşlar arasındaki koordinasyonun sağlanmasında kilit unsur olacak ulusal bir kalite güvence merkezi kurulacak. Bu merkez kalite güvencenin tüm fonksiyonlarının mesleki ve teknik eğitim okullarında uygulanmasına destek sağlayacak. Bu süreçte kalite kültürü oluşturulacak, gelişim sürecinin devamlılığını sağlayacak bir öz değerlendirme yaklaşımı pilot okullarımızda uygulanacak. Sonuç olarak METEK projesi ile mesleki eğitimde kalite ve nitelikli işgücüne doğru yolumuzu ve kurumsal kapasitemizi güçlendirirken ümit ediyorum ki bu çalışmalar aynı zamanda mesleki eğitime ilişkin toplumdaki olumsuz algının düzelmesine de katkıda bulunacaktır. Çünkü bu olumsuz algı başarılı gençlerin mesleki eğitimi tercih etmelerinin önündeki en önemli engellerden birini oluşturuyor. Ne yazık ki algılar bir defa oluştuktan sonra bu algıların yıkılması bugünden yarına gerçekleşmiyor. Ancak mesleki eğitimde kaliteyi yükseltildiğinde bu olumsuz bakışında büyük oranda kırılmaya uğrayacağını söyleyebilirim." Açıklamasında bulundu.

    Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı ortaklığında yürütülen METEK Projesi, Türkiye'de mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir, sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirmeyi hedefliyor. Proje bugüne kadar mesleki eğitimde kalite güvence stratejisinin geliştirilmesi, öğretmen eğitimleri ve müfredat çalışmalarıyla, iletişim alanlarında çok sayıda faaliyet gerçekleştirdi. Ankara'da düzenlenen konferansta bu faaliyetlere ilişkin kapsamlı bilgi katılımcılar ve kamuoyuyla paylaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ulusal Mesleki ve Teknik Eğitim Stratejileri ve bu stratejiler içerisinde METEK Projesi'nin rolü hakkında katılımcılara bilgi verilen toplantıda Mesleki ve Teknik Eğitimin Türkiye'nin toplumsal yaşamına ve ekonomisine katkıları tartışıldı ve bu proje kapsamında geliştirilecek olan Ulusal Kalite Güvence Sistemi tanıtıldı. Konuşmacıları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ömer Açıkgöz'ün de yer aldığı toplantıda, 'Eğitimde ve İşte Kalite' konulu bir panel de gerçekleştirildi.

    Kaynak: CİHAN





    Mesleki eğitimde kalite için METEK formülü Yorumları