Yeni YÖK yasası çalışmaları hız kesmiyor   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 11-09-2012 (01:43)   Son Mesaj: 11-09-2012 (01:43)    Cevap: 0    Gösterim: 496  

    11-09-2012

    Yeni YÖK yasası çalışmaları hız kesmiyor

    Yeni YÖK yasası çalışmaları hız kesmiyor
    Yeni YÖK yasası çalışmaları hız kesmiyor

    Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamuoyuyla paylaştığı yasa tasarısı taslağına ilişkin görüşleri almayı sürdürüyor.

    Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kamuoyuyla paylaştığı yasa tasarısı taslağına ilişkin görüşleri almayı sürdürüyor. Kurul, bünyesinde oluşturduğu 'yeniyasa.yok.gov.tr' internet sitesi üzerinden kamuoyunun taslağa ilişkin görüşlerini alırken, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da yeniden görüştüğü rektörlere ''Yeni YÖK yasası nasıl olmalı?'' sorusunu yöneltiyor.

    -Çetinsaya'dan yoğun mesai-

    Taslağın hazırlık sürecinde öğrenciden rektöre, üniversitenin idari personelinden eğitim muhabirleri ve editörlerine, kamu kurum ve kuruluşlarından sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine kadar çok sayıda kişinin görüşlerine başvuran YÖK, taslak açıklandıktan sonra da çalışmalarında hız kesmedi.

    YÖK'te taslağa ilişkin toplantılar sürerken, Gökhan Çetinsaya da rektörlerle gruplar halinde görüşmeye başladı. Dün 44 rektörle biraraya gelen Çetinsaya, görüş ve önerileri dinledi. Çetinsaya, bu ay içerisinde diğer üniversitelerin rektörleriyle de biraraya gelecek.

    Kurulda rektörler düzeyinde yapılan toplantılar, ilerleyen günlerde araştırma görevlileri, yardımcı doçentler, doçentler, profesörler ve üniversite genel sekreterleriyle devam edecek.

    Araştırma görevlileriyle 12 Kasım'da, yardımcı doçentler ve rektörlerle 13 Kasım'da, doçentlerle 14 Kasım'da, profesörlerle 15 Kasım'da, üniversite genel sekreterleriyle 16 Kasım'da ve rektörlerle 20 Kasım'da toplantılar yapılacak. Görüşmeler, ilgili eğitim sendikaları, öğrenci temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin görüşlerinin alınmasıyla sürecek.

    -Görüşler gelmeye başladı-

    Yeni yasa çalışmalarına ilişkin oluşturulan sitede, ilgililer taslakla ilgili görüşlerini bildirmeye başladı.

    Son iki gün içinde aralarında Atatürk Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin de bulunduğu 38 üniversite, taslağa ilişkin görüşlerini iletirken, yüzü aşkın vatandaş da geleceğin yükseköğretiminin nasıl olması gerektiği konusunda yorumda bulundu.

    Tarafların önerilerinin alınmasının ardından son şekli verilerek YÖK Genel Kurulu'na sunulacak taslak, Aralık ayında Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilecek.

    -Süreç nasıl gelişti?-

    YÖK, 1981 yılında çıkarılan Yükseköğretim Kanunu ile kuruldu ve özellikle son yıllarda yeni yasa için çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda, 400 katılımcının iştirak ettiği 3 çalıştay sonrası hazırlanan YÖK Strateji Belgesi, yasa taslağının da temellerini oluşturdu.

    YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, göreve gelmesinin ardından yasa taslağı çalışmalarını hızlandırarak, akademisyen ve öğrencilerle bölge toplantılarında biraraya geldi. Çetinsaya, 168 üniversitenin rektör ve öğrenci konsey başkanlarına, yeni yükseköğretim yasasının nasıl olması gerektiği konusundaki görüşlerini sordu.

    Yükseköğretimin yeniden yapılandırılması sürecinde rektörlerden öğrenci konseylerine, idari personelden kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerine kadar toplumun her kesiminden paydaşlarla çalıştaylar düzenlendi, raporlar hazırlandı. Üniversiteler de kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri çalıştaylarla yeni yasa çalışmalarına katkı sağladı.

    Çetinsaya, 14 Eylül 2012'de Üniversitelerarası Kurul'da tüm üniversitelerin rektörlerine yasa taslağıyla ilgili sunum yaptı ve taslağı üniversitelerin görüşüne açtı. Taslak, 5 Kasım'da kamuoyunun görüşüne sunuldu.

    AA





    Yeni YÖK yasası çalışmaları hız kesmiyor Yorumları