30 bin öğrenci sanalda SBS´ye hazırlanıyor   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 04-27-2012 (13:53)   Son Mesaj: 04-27-2012 (13:53)    Cevap: 0    Gösterim: 463  

    04-27-2012

    30 bin öğrenci sanalda SBS´ye hazırlanıyor

    30 bin öğrenci sanalda SBS´ye hazırlanıyor
    30 bin öğrenci sanalda SBS´ye hazırlanıyor

    MEB, Türkiye genelindeki YİBO'larda ilköğretim 8. sınıfta eğitim gören yaklaşık 30 bin öğrenciye akşam saatlerinde elektronik ortamda sınava hazırlık kursları düzenliyor.

    Bakanlık, Türkiye genelinde üniversiteye hazırlanan lise son sınıf öğrencilerine de uzaktan eğitim yoluyla etüt dersleri verebilmek için pilot uygulama başlattı.

    Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan MEB Bilgi İşlem Grup Başkanı Volkan Akçay, Türkiye genelindeki 495 YİBO'da etüt salonları olduğunu belirterek, bu salonları masraf yapmadan uzaktan eğitim alanlarına çevirdiklerini söyledi.

    Uygulama için fiber optik altyapının Karaman'da olmasından dolayı ders verecek öğretmenlerin bu ilden seçildiğini anlatan Akçay, YİBO'lardaki öğrencilere verilen uzaktan eğitimin haftanın pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri, 18.30-21.30 saatleri arasında yapıldığını belirtti.

    Bu saatlerde öğrencilerin etüt salonlarında olduğunu ifade eden Akçay, ''Bu yayınlar SBS'ye hazırlık yayını. Türkçe, sosyal bilgiler, fen bilimleri, İngilizce dersleri var. Ancak dersler biraz daha hızlandırılmış, SBS'ye destek olması için. Öğretmen canlı olarak eğitimi internet üzerinden yapıyor. Uygulamalı sorular çözüyor, sınıflara bağlanıyor, elektronik olarak söz isteyen öğrencileri yayına alıyor. Tüm interaktif imkanları kullanıyor'' diye konuştu.

    Derslerin ''sanal sınıf''ta yapılmasından dolayı öğretmenlerin dersi eğitim materyalleriyle, oyunlarla, testlerle beslediğini anlatan Akçay, materyallerin öğretmenlerce müfredata uygun olarak hazırlandığını belirtti.

    Uygulamanın hedefine ulaştığını ifade eden Akçay, daha önce pilot olarak 7 ilde başladıkları uzaktan eğitimlerin şu anda Türkiye'nin tüm YİBO'larına yaygınlaştırıldığını kaydetti.

    Akçay, ''Şu an itibarıyla her akşam ortalama 432 YİBO'dan yaklaşık 29 bin 300 öğrenci eğitim almak için bağlanıyor. Bu öğrencilerin hepsi 8. sınıfta yatılı okuyan öğrenciler''dedi.

    -''Sınavda çıkmış sorular da çözülüyor''-

    YİBO'daki öğrencilerin bu eğitimlerden çok keyif aldıklarına dikkati çeken Akçay, yatılı olarak eğitim gören çocukların ailelerinin maddi durumlarının çok iyi olmadığını, bu nedenle dershaneyle ilgili bir eğitim almalarının da söz konusu olamadığını belirtti.

    Projenin adının ''e-Etüt'' olduğunu belirten Akçay, ''Bu sınıflar, 29 bin 300 YİBO öğrencisini SBS'ye hazırlayan, SBS ile ilgili etüt yaptıran teknolojik sınıf'' dedi.

    Bu projeyi öğrencilere fırsat eşitliği sunmak için başlattıklarını vurgulayan Akçay, yaklaşık iki aydır bu eğitimlerin sürdüğünü ve ilginin çok yüksek olduğunu ifade etti.

    Derslerin elektronik ortamda kayıt altında tutulduğunu da belirten Akçay, dersi kaçıran öğrencinin tekrar bu dersleri izleyebildiğini anlattı.

    Bu konuyla ilgili tüm YİBO'larda teknik altyapının olduğunu söylenen Akçay, ihtiyaç olan şeyin bilgisayar, internet bağlantısı ve projeksiyon cihazı olduğunu belirtti.

    Türkiye'deki okulların yüzde 99,5'unda artık bilgisayar bulunduğuna işaret eden Akçay, ''YİBO'larda normalde de etüt saatleri var ama biz bunu elektronik hale getirdik. Kendi içlerinde yapılıyordu bu dersler, şimdi dev bir sınıf oluşturduk, 30 bin kişiyle yapıyoruz. Etkileşimli yapıyoruz'' diye konuştu.

    Bir konuyla ilgili üç-dört öğrenci bağlanıp soru sorduğunda aslında 30 bin öğrencinin soracağı soruların sorulmuş olduğunu belirten Akçay, öğretmenlerin her konunun anlatımından sonra SBS'de çıkmış soruları canlı olarak çözdürdüklerini, test tekniğinin kullanıldığını söyledi.

    -''Bakanlığa sıfır maliyet''-

    Cuma günü ve hafta sonu ders yapılmadığını ifade eden Akçay, yatılı öğrencilerin cuma günü evlerine gittiğini kaydetti. Akçay, ''Bu eğitimi verirken onların programlarına çok da müdahale etmeden yapmaya çalışıyoruz. Çok da uzun tutmamaya çalışıyoruz. Hem çocukları sıkmayalım hem akşam boş saatlerini tamamen buna ayırmasınlar diye'' dedi.

    Öğretmenlerin bu dersleri zaten kendi sınıflarında anlattıkların ancak bu eğitimin tekrar niteliği taşıdığını belirten Akçay, bu eğitimin bakanlığa sıfır maliyeti olduğunun altını çizdi.

    Fatih Projesi'ne de değinen Akçay, dağıtılan tablet bilgisayarların tüm öğrencilerin eline ulaşmasıyla öğretmenler ve öğrencilerin tablet bilgisayarlardan elektronik sınıflara bağlanabileceğini söyledi.

    Fatih Projesi'ndeki yazılımın mobil cihazlarla da uyumlu olduğunu belirten Akçay, ''Bu, çocuklara Fatih Projesi'nde ulaştırdığımız araç gereçleri etkin kullanmayla ilgili bir yazılım ve altyapı çalışması yapmış olduğumuzun göstergesi'' dedi.

    Bu eğitimlerin Türkiye genelinde yaygınlaşması durumunda öğretmen sayısının da artacağını ifade eden Akçay, fiber altyapının ülke geneline yaygınlaştırılmasıyla Türkiye'nin her sınıfının bir eğitim merkezi olacağını, bunun çok ciddi bir vizyon olduğunu belirtti.

    -''Samsun'da pilot uygulama yapıyoruz''-

    ''Üniversiteye giriş sınavları için de bunu uygulamayı planlıyoruz'' diyen Akçay, bu konuda Samsun'da pilot çalışma yapmaya başladıklarını bildirdi.

    Bu projeyle ise öğrencilerin kendi bilgisayarlarından evinden velisiyle birlikte bağlanıp dersleri izleyebileceğini anlatan Akçay, Samsun'daki tüm okullarda bunun pilotunun yapıldığını kaydetti.

    Akçay, ''Önümüzdeki sene 6 bin kişilik sınıf planlıyoruz. Öğrenciler toplu olarak izlemeyecekler, istedikleri başka mekanlardan girerek dersi takip edebilecekler. Bunu da önümüzdeki sene yaygınlaştıracağız. Hazırlık yapıyoruz'' diye konuştu.

    Türkiye genelindeki bütün lise 12. sınıfa geçmiş, sınava hazırlanan öğrencilere kullanıcı şifreleri tahsis edileceğini anlatan Akçay, öğrencilerin dersi kamerayla izleyeceğini, bağlanıp soru sorabileceğini belirtti.

    Akçay, ''Bunun bir avantajı da şu, öğrencilerimiz sosyal networkte çok zaman geçiriyorlar, çocuklarda bilişim okuryazarlığı var. Bunu kendi eğitimlerine katkıda bulunacak şekilde dizayn ettik aslında. Onlara çok tanıdık bir internet ortamı sunuyoruz'' dedi.

    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in hem de SBS'ye hazırlanan ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin hem de üniversite sınavına hazırlanan ortaöğretim 12. sınıf öğrencilerinin pilot etüt eğitimine katıldığını belirten Akçay, MEB'in öğrencilere teknolojik imkanları sunarak derslere katkı verme noktasında en üst düzey teknolojiyi kullandığını vurguladı.




    30 bin öğrenci sanalda SBS´ye hazırlanıyor Yorumları