Liseliye sigara yasağına uyan yok!   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 02-10-2012 (07:01)   Son Mesaj: 02-10-2012 (07:01)    Cevap: 0    Gösterim: 421  

    02-10-2012

    Liseliye sigara yasağına uyan yok!

    Liseliye sigara yasağına uyan yok!
    Liseliye sigara yasağına uyan yok!

    Adana'da 3 bin liseli üzerinde yapılan araştırmada, öğrencilerinin çok azının sigara satın almak istediğinde ''18 yaş altına sigara satılmayacağı'' uyarısı ile karşılaştığı ortaya çıktı

    Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nafiz Bozdemir, lise öğrencilerinin çok azının sigara satın almak istediğinde ''18 yaş altına sigara satılmayacağı'' uyarısı ile karşılaştığını söyledi.

    Bozdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğunlukla gençlerin lise çağlarında sigara içme alışkanlığı kazandığını, 18 yaşından küçüklere sigara satışı yasak olmasına rağmen bazı işletmelerin bu yasağa uymadığını ifade etti.

    Aile Hekimi uzmanı Erdem Akter'in, uzmanlık tezi için yaptığı ''Adana il merkezindeki lise öğrencilerinde tütün ve tütün mamullerinin kullanımı'' konulu araştırmasında, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktığını kaydeden Bozdemir, Adana'da 3 bin 16 lise öğrencisi üzerinde yapılan araştırmayla gençlerin sadece yüzde 8,7'sinin ''18 yaş altına sigara satılamayacağı'' uyarısı ile karşılaştığının belirlendiğini söyledi.

    Gençlerin sigaraya daha çok bakkaldan veya açıktan tek tek satılan yerlerden temin ederek başladıklarını kaydeden Bozdemir, araştırmanın lise öğrencilerinin yüzde 34'ünün sigarayı denediği, yüzde 14'ünün ise devamlı içtiğini ortaya çıkardığını aktardı.

    Sigara içen öğrencilerin yüzde 19'unun nargile de kullandığını ifade eden Bozdemir, şöyle devam etti:

    ''Lise öğrencileri sigaraya, bakkaldan veya açıktan tek tek sigara satılan yerlerden temin ederek başlıyor. Buralar sık sık denetlenmeli. Bunların dışında gençler sigarayı başkasından isteme ve evdeki sigaradan alma yöntemini de deniyor. Araştırmayla, öğrencilerin yaşları, ailelerinin gelir oranları, harçlık miktarları arttıkça tütün ve tütün mamullerini kullanma sıklıklarının da arttığı da görüldü. Öğrencilerin sigaraya başlamasında en önemli etkenlerin yüzde 30 ile arkadaş çevresi, yüzde 21 ile sorunlardan uzaklaşma isteği, yüzde 17 ile de en yakın üç arkadaştan en az birinin sigara içmesinin olduğu saptandı. Bu noktada ailelere çok büyük iş düşüyor. Anne ve babalar, çocukları ile yakından ilgilenmeli, kimlerle arkadaşlık kurduğunu takip etmeli.''

    Prof. Dr. Nafiz Bozdemir, gençler arasında sigara kadar nargile içiminin de yaygınlaştığını belirterek, ''Nargile salonlarının ruhsatlandırılma işlemleri yeniden gözden geçirilmeli ve denetlenmeli. Nargile sigara kadar tehlikeli. Bütün kentlerde nargile kafelerin sayısı her geçen gün artıyor. Adına nikotinsiz ya da meyve aromalı nargile dense de çoğu nargile kafelerde sigaradaki gibi tütün kullanılıyor. Tütündeki zarar ne ise nargilede de aynısı var'' dedi.




    Liseliye sigara yasağına uyan yok! Yorumları