(Prof. Hamza Eroğlu, Atatürk ve Cumhuriyet, s.25, Mehmet Deligönül, Atatürk’ten (Seçki), s.133)
--------------------------------------------------------------------------
milletin yoksul ve çâresiz bir döneminde onun İstanbul Taksim’deki heykeli için 16. 500 İngiliz Lirası ödendiğini de ibretle ve hayretle görmüşdük. Şimdi de İstanbul Sarayburnu’nda heykelini dikenlerin, yalnız heykel dikmekle kalmayıp ayrıca bir telgraf çekmek suretiyle onu nasıl kutsadıklarını birlikte okuyalım:
Heykelin açılması münasebetiyle Atatürk’e Belediye Başkanı Muhittin Bey / Muhittin Üstündağ tarafından aşağıdaki telgraf çekilmiştir:
„Büyük gücünüzün yarattığı derin devrim ve uygarlığın meyvelerini birer birer anlıyor ve meyvelerini topluyoruz. Bugün binlerce gönülden istekliniz heyecan ve sevinçten dolayi göz yaşlarıyla kutsal heykelinizi ıslatmak mutluluğunu elde ettiler. Heykeliniz minnet ve şükran duygularıyla çalkalanan İstanbul çocuklarına mukaddes bir tavaf yeri oldu. Bundan dolayı mutluluk ve övünçlerimizi takdim ile arzı bahtiyarı eylerim efendim.“
(Atatürk’ün İstanbul’daki Hayatı, C.I.s.103)
------------------------------------------------------------------------
Atam, sen bir Allah’sın!“ diyor Ankara’da bir genç ona. Fakat M. Kemal, Allah’lığa gönüllü olmalı ki; „Ben Allah değilim.“ demiyor. Meseleyi bakınız hangi yöne kaydırıyor:
„Arkadaşlar, Allah kavramı, insan beyninin çok güç kavrayabileceği metafizik bir sorundur.“ diyor. O, „Allah’ı İnkâr Mümkün müdür?“ adlı, Şehbenderzâde Filibeli Ahmet Hilmi’nin eserini okuyup bitirdiğini beyanla; değerlendirme konusunda fikrini ortaya koyuyor ve şöyle diyor:
„“Allah’ı İnkâr Mümkün müdür“ yapıtını bitirdim. Bütün filozoflar çeşitli dinlerden olan doğacılar, entellektüelciler, maddeciler, bilgeler, düşünürler, sofilerin hepsi, ruh’un varlığını ve yokluğunu, ruhun ve bedenin bir ya da ayrı olup olmadığını, ruhun kalımlı ve ölümlülüğünü inceliyor.
Bu incelemelerde bilim ve fenne dayananlar geçerli..
(Atatürk’ten, Mehmet Deligönül, T.D.Kurumu Yayinlari, s.100)
-------------------------------------------------------------------------