Kutsal topraklarda 130 bin kişilik dev hazırlık   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 10-01-2013 (15:27)   Son Mesaj: 10-01-2013 (15:27)    Cevap: 0    Gösterim: 8253  

    10-01-2013

    Kutsal topraklarda 130 bin kişilik dev hazırlık

    Kutsal topraklarda 130 bin kişilik dev hazırlık
    Kutsal topraklarda 130 bin kişilik dev hazırlık

    Kurban Bayramı'na hazırlanan Mescid-i Haram'da iş makineleri sadece namaz vakitlerinde duruyor. 15 Ekim'de 130 bin kişi aynı anda Kabe'yi tavaf edebilecek.

    Kurban Bayramı'na hazırlanan Mescid-i Haram'da iş makineleri sadece namaz vakitlerinde duruyor. 15 Ekim'de 130 bin kişi aynı anda Kabe'yi tavaf edebilecek. GALERİ İÇİN TIKLAYIN Proje 2015 yılında bittiğinde Kâbe çevresinde aynı anda 1,5 milyon kişi namaz kılabilecek. Mevcut durumda saatte 45 bin kişi tavaf yapabilirken bu rakam 130 bine çıkacak. Genişletme kuzey ve kuzeydoğu yönünden, kuzeybatıya doğru ilerliyor. Projenin 1. aşaması bu yıl, 2. aşaması 2014'te ve son bölümü 2015'te tamamlanacak.

    Geçen yıl Ramazan ayından hemen sonra başlayan çalışmalar kapsamında Mescid-i Haram'ın zemin katında 200 bin kişinin namaz kılabileceği yer açıldı. Mekke'de tren ve toplu taşımayla ilgili de birçok proje yürütülüyor. 'Harameyn Hızlı Treni' olarak adlandırılan hattın altyapı hazırlıkları tamamlandı. Medine'den başlayan raylar, Rabiğ bölgesinden geçip Cidde'ye ulaşacak. Oradan da Mekke istasyonuna gidecek. 2 ay içerisinde deneme seferlerinin başlaması planlanıyor. Mekke'de şehir içi ulaşımını kolaylaştırmak için de yerel tren ağları söz konusu. Bu kapsamda 182 kilometrelik tren ağı inşa edilecek. Bu ağ, 2 yıl önce Mina-Müzdelife ve Arafat arasından açılan tren hattına bağlanacak. Yaklaşık 26 milyar dolar maliyeti olan yeni tren hattı aynı zamanda Mescid-i Haram ve Harameyn hızlı tren hatlarını birbirine bağlayacak.

    İslam tarihinde Mescid-i Haram'ın bilinen en eski genişletme faaliyeti Hz. Ömer döneminde gerçekleşti. Daha sonra Hz. Osman, Mescid-i Haram'ın alanını yaklaşık 4 bin 500 metrekareye çıkardı. İlk revakların inşası da bu dönemde gerçekleşti. Daha sonra Abbasiler, Selçuklular, Eyyübiler ve Memluklu dönemlerinde Kâbe'ye hizmet devam etti. Mescid-i Haram, mimari açıdan klasik şeklini Osmanlı döneminde Sultan 2. Selim ve 3. Murad zamanında aldı. Günümüzde ise Osmanlı çizgilerinin yerini ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ve Endülüs mimari üslubu aldı. Mevcut genişletme çalışmaları sırasında kaldırılan Osmanlı revakları da proje bittiğinde yeniden yerine yerleştirilecek.

    HACDA KADINLAR, ERKEKLERİ GEÇTİ

    Hac vazifesini yerine getirmek için Türkiye'den kutsal topraklara giden yolcular her geçen gün gençleşiyor. Dört sene önce 60 olan yaş ortalaması bu yıl 56'ya düştü. Türk hacı adaylarının yüzde 54'ünü kadınlar oluşturdu. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2013 hac organizasyonu ile ilgili Mekke'de bilgilendirme toplantısı yaptı. Hac İdare Başkanı Ergun Yücel, 59 bin Türk hacı adayından şu an 44 bin 748'inin Mekke ve Medine'ye ulaştığını söyledi.

    Arafat'ta önemli bir ilke imza atmaya hazırlandıklarını kaydetti:

    "Hacılarımızın Arafat'ta konaklayacağı çadırkentin tamamına hoparlör sistemi kuruyoruz, canlı yayın yapacağız. Türkiye'de evinde oturan bir kişi de Arafat'taki dua ve sohbetleri izleyebilecek." Yücel, kargo konusunda da önemli adımlar attıklarını söyledi. Şimdiye kadar Medine'den hurma ağırlıkta olmak üzere 700 ton hediyelik eşyanın havayoluyla Türkiye'ye ulaştırıldığını kaydetti. Ergun Yücel, kutsal topraklarda hayata veda eden Türk misafirlerin sayısının da 9 olduğunu, teşhiste kalp yetmezliğinin ilk sırada yer aldığını sözlerine ekledi.





    Kutsal topraklarda 130 bin kişilik dev hazırlık Yorumları