Ariel Şaron öldü mü?   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 08-03-2013 (14:35)   Son Mesaj: 08-03-2013 (14:35)    Cevap: 0    Gösterim: 437  

    08-03-2013

    Ariel Şaron öldü mü?

    Ariel Şaron öldü mü?
    Ariel Şaron öldü mü?

    Ariel Şaron öldü mü? Ariel Şaron'un öldüğü iddia edildi. Ariel Şaron'un ölüm iddiasında son durum ne?

    Ariel Şaron öldü mü? Ariel Şaron'un öldüğü iddia edildi. Ariel Şaron'un ölüm iddiasında son durum ne? İsrail Eski Başbakanı Ariel Şaron öldüğü iddia edildi. Ana Muhalefet Kadima Partisi'nin kurucusu ve ilk lideri olan Şaron aylardır hastanede yoğun bakımdaydı. Haberin doğruluğu henüz teyit edilmedi.

    Sabra ve Şatilla katliamlarının sorumlusuydu

    16 Eylül 1982 tarihinde İsrail yanlısı milisleri Batı Beyrut'ta Sabra ve Şatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dahil binlerce (700 ile 3500 arasındadır) kişiyi katlettiler. Sabra ve Şatilla katliamı katliamında İsrail'in eski Başbakanlarından olan Ariel Şaron'un rolü olduğu ortaya çıkmıştı.

    ARİEL ŞARON KİMDİR?

    Ariel Şaron (d. 26 Şubat 1928), İsrail devletinin başbakanlığını yapmış bir siyasetçidir. İktidardaki Kadima Partisi'nin kurucusu ve ilk lideriydi.

    Likud Genel Başkanı Ariel Şaron, Rakibi Barak gibi asker kökenli olan Şaron, orduya 14 yaşında girdi. Şaron, ordu bünyesinde özel komando birliği kurarak ülke güvenliğinin korunmasında etkin görev üstlendi. Şaron, askerliğinin yanında Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördü. Ehud Barak'ın da katıldığı 1967'deki 6 Gün Savaşı'nda yer alan Şaron, 1972'de ordudan ayrıldı. Aradan 1 yıl geçmeden 6 Ekim 1973'de, Mısır'ın tüm Sina Yarımadası'nı aldığı büyük zaferiyle sonuçlanan, İsrail'in en büyük dini bayramına denk gelen Yom Kippur Savaşı'nda orduya geri çağrıldı. Knesset'e 1973'te seçilen Şaron, 1 yıl sonra istifa ederek dönemin Başbakanı İzak Rabin'e güvenlik danışmanı oldu.& Şubat 2001 tarihinde yapılan Başbakanlık seçimini rakibi Ehud Barak'a karşı yüzde 60?ı aşkın oyla kazandı.Ancak oranın bu seviyede olmasında katılım oranın düşüklüğü de önemli bir etken.İsral seçimlerine seçmenlerin yüzde 40?ı katılmadı.

    Ariel Şaron 1982 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında İsrail'in Savunma bakanı olarak görev yapmaktaydı. Gözlemciler İsrail'in gözleri önünde gerçekleşen Sabra ve Şatilla katliamından Ariel Şaron'u sorumlu tutmuşlardır. Ariel Şaron'un 2000 yılında Kudüs'teki El Aksa camii'ne polis koruması altında yaptığı ziyaret ve verdiği demeç Filistin'lilerin 2. İntifada (ayaklanma)'yı başlatmalarına neden oldu ve bir provokasyon olarak görüldü.

    ?Lübnan Kasabı? lakaplı İsrail Başbakanı Şaron, 12 yıllık hayalini gerçekleştirmek istiyor. Gazze Şeridi'ni işgal edeceğinin ilk sinyallerini 1989?da yazdığı kitapta verdi

    İsrail'in Gazze Şeridi'ni 24 saatliğine işgal etmesinin yankıları sürüyor. Dün sabah sona eren işgalin ardından İsrail'in Gazze Şeridi'nde bir güvenlik hattı oluşturma ihtimali belirdi. Çünkü bugün İsrail Başbakanı olan Ariel Şaron, 1982?de dönemin Savunma Bakanı'yken Güney Lübnan'a girip güvenlik hattı oluşturmuştu.

    PERES: CEVAP VERDİK

    Amerikalı gazeteciler de dün bu konuyu Gazze Şeridi'ni işgal eden ordu generaline sordu. General, ülke güvenliği için bölgede ?geçici? bir hattın kurulduğunu kabul etti, hattın sürekli olmadığına dikkat çekti. Aynı konu hakkında soru İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres'e yöneltildi. Peres, İsrail halkına yapılan saldırılara cevap verildiğini belirtti, güvenlik hattı iddialarını yalanladı. Diplomatik çevreler ise Şaron'un Gazze'de güvenlik hattını oluşturmayı kafasına koyduğuna inanıyor. Delil olarak da Şaron'un 1989 yılında kaleme aldığı ?Savaşçı? adlı biyografisi gösteriliyor.

    Şaron kitapta Sderot (Gazze'deki Yahudi yerleşim merkezi) kentine saldırı olması durumunda bölgede bir güvenlik hattı oluşturulması gerektiğini anlatıyor. Siyasi gözlemciler, ?Şaron 12 yıllık hayalini gerçekleştirmek istiyor. Güney Lübnan'da yaptığını bu kez Gazze'de yapmak istiyor? diye yorumladı. Şaron, 1982?de Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarını bombaladığı için ?Lübnan Kasabı? olarak isim yaptı.
    Ariel Şaron Mart 2001 tarihinden Nisan 2006 tarihine kadar İsrail'in başbakanlığını yaptı. Filistin sorununa gençliğine göre daha ılımlı bir yaklaşım sergiledi. 2004 yılında İsrail'in Filistinlilerle anlaşma masasına oturmadan tek taraflı bir şekilde Gazze'den geri çekilmesine karar verdi. Bu karar Ariel Şaron'un başkanı olduğu Likud Partisi'nde özellikle eski başbakan Benjamin Netanyahu'nun liderliğindeki bir grubun muhalefetine yol açtı. Bunun üzerine Ariel Şaron kendisiyle aynı görüşteki bir grup siyasetçiyle birlikte Likud'dan ayrılarak Kadima Partisi'ni kurdu.
    4 Ocak 2006 tarihinde Ariel Şaron beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırıldı. Ehud Olmert başbakanlığa vekaleten atandı. Bu tarihten sonra Ariel Şaron bir daha bilincini kazanamadı.





    Ariel Şaron öldü mü? Yorumları