ÖSO, suç iÅŸleyen askerleri cezalandırıyor   Konuyu açan: Dostane   Ä°lk Mesaj: 02-14-2013 (15:27)   Son Mesaj: 02-14-2013 (15:27)    Cevap: 0    Gösterim: 376  

02-14-2013

ÖSO, suç işleyen askerleri cezalandırıyor

Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'teki Özgür Suriye Ordusu(ÖSO)'nun kontrolündeki hapishanede, halka karşı suç işleyen ÖSO askerleri yargılanarak cezalarını çekiyor.

Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'teki Özgür Suriye Ordusu(ÖSO)'nun kontrolündeki hapishanede, halka karşı suç işleyen ÖSO askerleri yargılanarak cezalarını çekiyor. Devrimin uzun sürmesi ve çok sayıda bölgenin muhaliflerin eline geçmesiyle birlikte, Halep'in pek çok bölgesinde vatandaşların şikayetlerini kabul eden, yargılama yaparak ceza veren mahkemeler kuruldu.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep'e bağlı er-Rai köyünün bugünlerde sakinliğini koruduğu görülüyor. Çatışmaların yaşandığı bölgelerden gelen aileler okullara yerleştirildiği için, eğitim hayatına ara veren çocukların tek eğlencesi ise oyun. Çocuklar kamerayı her gördüklerinde zafer işareti yaparak poz veriyor. Köy halkının çoğu Türkmenlerden oluştuğu için okul çağına gelmemiş olan çocuklar Türkçe konuşuyor.

Bölge halkı, iki ay önce savaş uçaklarının gelip muhaliflere ait emniyet merkezi ile merkezi hapishaneyi bombaladığını ifade ediyor.

Halep Merkezi Hapishanesi

Halep Merkezi Hapishanesinde fotoğraf çekilmesine izin verilmiyor. Hapishanenin Müdürü Ebu Hatim, hapishanenin yapılışı ile ilgili olarak, ''Hapishane, Halep ve kırsalını kapsayacak şekilde geçen Temmuz ayında inşa edildi. Şu an hapishanede 450 mahkum bulunuyor. Bunlardan 100'ü Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı kişilerden oluşuyor'' dedi. Ebu Hatim, hapishanedeki mahkum sayısının daha önce 800'e kadar yükseldiğini belirtti.

Ebu Hatim, ellerinde mahkumların isimleri, hapishaneye ne zaman girdikleri ve ne zaman çıktıklarına dair bilgilerin bulunduğunu söyledi.

Mahkumların en çok gösterileri engellemek suçu işlediğini dile getiren Ebu Hatim, göstericileri kaba kuvvet kullanarak dağıtmaya 1 ay, cop ve benzeri aletleri kullanmaya 4-5 ay hapis cezası verildiğini anlattı.

Öldürme suçuna karışanların ise ''Esed rejimi düşünceye kadar'' hüküm giydiğini aktaran Ebu Hatim, ''Halihazırda ülkede meşru bir devlet başkanı olmadığı'' için idam kararı alınamadığını belirtti.

Ebu Hatim, askeri mahkeme görevini icra eden hapishanenin, ÖSO'ya bağlı muhalif suçluları yakalamak ve mahkemenin aleyhlerinde hüküm vermesi durumunda da hapsetmekle görevli olduğunu ifade ederek, bazı kişilerin ÖSO mensubu olmadıkları halde, ÖSO adına yollara barikatlar kurduğunu ve yolcuların mallarını yağmaladığını kaydetti.

Hapishanenin, askeri tugaylara mensup suçluları tutuklamasıyla ilgili olarak da Hatim, hiç kimsenin şer'i mahkemelerin aldığı kararlara itiraz edemeyeceğini ve suç işleyenlerin cezasını çekeceğini vurguladı.

AA muhabirinin Ebu Hatim ile görüşmesi sırasında, mahkumlardan birinin serbest bırakılmasını isteyen silahlı kişiler hapishanenin etrafını sardı.

Çevrede bulunanlar silahlarını alarak, daha güvenli olduğu gerekçesiyle binanın en üst katına çıktı. Hapishanenin güvenlik sorumlusu, silahlı her grubun, silahına güvenerek mahkumların salıverilmesini talep edeceği düşüncesiyle silahlı grupla görüşmek istemedi.Sivil kıyafetli kişilerin arabuluculuk yapmasıyla olay yatıştı.

Suriye'de yaşanan otorite boşluğu dolayısıyla, bu tür çatışmaların sık sık yaşanma ihtimali bulunduğu, halkın ise normal hayatına devam etmeye çalıştığı gözlendi.

Â*

Kaynak: AA

ÖSO, suç işleyen askerleri cezalandırıyor Yorumları