Maliki'nin hedefindeki isim konuÅŸtu   Konuyu açan: Küba   Ä°lk Mesaj: 01-07-2013 (15:27)   Son Mesaj: 01-07-2013 (15:27)    Cevap: 0    Gösterim: 461  

    01-07-2013

    Maliki'nin hedefindeki isim konuÅŸtu

    Maliki'nin hedefindeki isim konuÅŸtu
    Maliki'nin hedefindeki isim konuÅŸtu

    Maliki'nin hedefindeki isim Maliye Bakanı Rafi el-İsavi ile Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak'tan sert eleştiriler geldi. İsavi ve Mutlak, Maliki'yi yapay siyasi krizler çıkarmakla ve kanunsuz yollarla rakiplerini tasfiye etmeye çalışmakla suçladı.

    Maliki'nin hedefindeki isim Maliye Bakanı Rafi el-Ä°savi ile BaÅŸbakan Yardımcısı Salih Mutlak'tan sert eleÅŸtiriler geldi. Ä°savi ve Mutlak, Maliki'yi yapay siyasi krizler çıkarmakla ve kanunsuz yollarla rakiplerini tasfiye etmeye çalışmakla suçladı. Irak'ta BaÅŸbakan Maliki'nin talimatıyla geçtiÄŸimiz ay Maliye Bakanlığı'na baskın düzenlenerek Bakan Rafi el-Ä°savi'nin korumalarının gözaltına alınması ve bunun üzerine 20 Aralık'ta Sünni vatandaÅŸların çoÄŸunlukta olduÄŸu bölgelerde baÅŸlayan protestolar devam ederken, Maliki'nin hedefindeki isim Ä°savi, AA muhabirine açıklamada bulundu.Â*

    İsavi, "Maliki'nin başarısız politikalarının ülkenin milli birliğine ağır zararlar verdiğini" belirterek, "Maliki Irak'ın komşu devletlerle olan ilişkilerini de bozdu" diye konuştu. "Irak'taki Sünni Arapların ihmal edildiklerini ifade etmeleri mezhepçi oldukları anlamına gelmez" ifadesini kullanan İsavi, "Hükümetin mezhepçi tutumunun Sünnileri, 'ihmal edildiklerini' dile getirmeye ve protesto yapmaya mecbur bıraktığını" vurguladı. İsavi, "hükümetin Irak halkının farklı bileşenlerine karşı ikili davrandığını" görüşünü dile getirdi.

    Maliye Bakanlığı'na güvenlik güçlerince yapılan "kanunsuz" baskının ve Başbakan Maliki'nin icraatlarının halihazırda birçok sorunun bulunduğu ülkede istikrarsızlığı körükleyeceğini belirten İsavi, "Irak hükümeti tarafından izlenen kriz üretme siyaseti Irak halkının bütün unsurları tarafından biliniyor. Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından çıkarılan Baas Partisi üyelerini yönetimden uzaklaştırma, terörle mücadele ve diğer kanunlar nedeniyle onbinlerce kişi yargılanmadan hapishaneye atıldı ve hapiste tutulmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu.

    "Maliki, Irakiye blokunu parçalamaya çalıştı"

    Irakiye grubunun kurmaylarından olan ve Sünni seçmenlerin desteklediği önemli isimlerden olan Salih Mutlak da, AA muhabirine verdiği mülakatta, Maliki'ye sert eleştiriler yöneltti.
    Hükümetin kurulmasının ardından Maliki'yle yakından çalışmaya başladığı günden bu yana Başbakan'ın "her gün ve üst üste kriz üreten bir tutum sergilediği" eleştirisinde bulunan Mutlak, şöyle konuştu:
    "İşe krizlerle başladık. Bir şey yapamadık. Hükümet imar hükümeti değil, krizler hükümeti. Hükümetin başarısızlığı sebebiyle bazı taraflar kriz üreterek halkın, hizmet, elektrik, sağlık ve diğer ihtiyaçları talep etmesi yerine krizlerle oyalanmasını sağlıyor. Şunu da eklemek isterim; Maliki, imar ve inşa yerine rakiplerini tasfiye işine ağırlık verdi. Irakiye blokunu bitirmeye çalıştı. Bu bloku parçalamak için çok çaba sarf etti. Bazılarının vicdanları satın alarak, korkutarak, tehdit ederek bu işi yaptı. Bir yere kadar bazı tarafları ayırmada başarılı oldu. Allah'a şükür listemiz büyük ölçüde sağlam durmayı başardı" dedi.

    "Talepler kabul edilmezse sonuç korkunç olacak"

    Başbakan Maliki'nin "Gösteriler bitecek ya da bitirilecek" sözünün hatırlatılması üzerine Mutlak, "gösterilerin bir şekilde biteceğini ancak bunun Maliki ve bazı taraflarının göstericilerin taleplerini hikmetli bir şekilde kabul etmesiyle olacağını" kaydetti.

    Halkın taleplerinin meşru talepler olduğunu ve bunları yıllar önce dile getirdiklerini ifade eden Mutlak, şöyle devam etti:
    "Biz bu talepleri yıllar önce dile getirdik. Bu taleplerle ilgili Maliki'yle birçok kez konuştuk. Maliki bu talepleri veya bu taleplerin bir kısmını yerine getirmiş olsaydı şimdi olanlar olmazdı. Bugün de yine söylüyorum, bu halkın talepleri hikmetli bir şekilde yerine getirilmez ise gösterilerin sonucu çok korkunç olacak.
    Birinci talep, kadın tutukluların serbest bırakılması. Iraklıların kültüründe kadın, tutuklu olarak hapiste tutulamaz. Hapishanelerdeki durumu göz önünde bulundurduğumuz zaman hiç bir Iraklı, eşinin, kızının ve kız kardeşinin hapishanede bulunmasına razı olamaz. İkinci talep ise, genel bir affın ilan edilmesi. Üçüncü talep, terörle mücadele kanunun 4. maddesinin iptal edilerek konunun Irak ceza kanununa havale edilmesi. Gizli muhbir dönemi bitmiştir artık. Yargıda geçiş dönemi yerine kalıcı bir yargıya yönelmemiz gerekir. Bu istisnai durumda oldu. Bu durum böyle devam edemez, bunun neticeleri olumsuz oldu. Halka bir yararı yoktur. Soruşturma ve adalet meselesinin çözülmesi gerekiyor."

    Öte yandan, Irak'taki gerilimin önemli bir parçası olan kadın tutukluların durumun araştırması için Maliki'nin direktifiyle oluşturulan "Hikmet Sahipleri" adlı komisyonun çalışmalarının sorulması üzerine Mutlak, bu komisyonun "hikmet sahibi bir komisyon olmadığını, komisyonda bulunanların Maliki'nin dostlarından oluştuğunu ve çevrelerine güven telkin etmeyen kimselen oldukları" eleştirisinde bulundu.
    Mutlak, sorunların halledilmesi konusunda devlet kurumlarının içinde "ulusal denge"nin sağlanması, devlet kademelerindeki görev ve mevkilerin belirli parti, ırk ve mezhebe vermenin önüne geçilmesi ve tüm Iraklıların devlet yönetiminde ve kurumlarında temsil edildiklerini hissetmeleri gerektiğini söyledi.
    Irak'ta son olayların ardından aralarında Şii partilerini çatısı altında toplayan Ulusal İttifak da dahil olmak üzere ilk kez tüm siyasi grupları görüş birliği içinde gördüklerine vurgu yapan Mutlak, krizin büyümemesi için Maliki'ye baskı uygulandığını belirtti.

    "Suriye'den beter oluruz"

    Mutlak, Irak'ta mevcut durumun sürdürülmesinin işleri çığrından çıkaracağını savunarak, "İşler çığırından çıkarsa Irak'ta olacak şey, dünyada hiç olmayan bir şey olur. Siz ve biz, bunun sebebini biliyoruz. Iraklılarda büyük bir zulme uğradıkları hissi var; ülkenin güneyinde de, kuzeyinde de ortasında da. Irak'ta büyük bir felaket olur. 2006 ve 2007'de olandan (mezhep çatışmaları), Suriye'de ve başka yerde olandan daha büyük şey olur. Irak karışık bir yer. Durum mezhep çatışması boyutunu alır ve mezhep çatışmaları bir kez başlarsa zor durdurursunuz."

    "Hükümette kalmayız"

    Başbakan Yardımcısı Mutlak, Maliye Bakanı İsavi'nin "hızlı ve kapsamlı bir çözüme ulaşılmaması halinde istifa etmeye hazır olduklarının" hatırlatılması üzerine, grup olarak böyle bir karar aldıklarını, kapsamlı ve hızlı bir çözüme ulaşamadıkları takdirde hem hükümetten çekileceklerini hem de meclisten istifa edeceklerini bildirdi.
    Mutlak, "Irakiye bloku mensubu bakanlar istifalarını bana, meclisteki milletvekillerimiz istifalarını Meclis Başkanı'na sunacak. Ülkenin sorunları çözülmez ise uzun bir süre geçmeden istifaları sunacağız. Halkını öldüren bir hükümetin bir parçası olmak istemiyoruz. Halkının kendi arasında çarpışmasına izin veren bir hükümetin parçası olamayız. Biz, bu durumu hangi şekilde olursa olsun kabul edemeyiz ve reddediyoruz. Biz, tarafları sorunlara çözüm bulmaları için ikna etmeye çalışıyoruz. Ama, sorunlara çözüm bulmama konusunda inadın bulunduğunu hissettiğimiz an hükümette ve mecliste bir gün, bir saat bile durmayız" dedi.

    "Türk hükümetiyle ilişkilerin güçlendirilmesi çıkarımızadır"

    Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin son günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'yi eleştiren açıklamalarına da değinen Mutlak, "Sayın Erdoğan benim için bir dosttur. Onun dostluğuyla gurur duyarım. Kendisi olgun bir kişidir. Türkiye'de başarılı bir tecrübenin liderliğini yaptı. Türkiye, Erdoğan ve Türk hükümetiyle ilişkilerin güçlendirilmesi çıkarımızadır. Biz, komşu iki ülkeyiz. Ortak ilişkilerimiz, çıkarlarımız, sularımız ve ticaretimiz vardır. Hangi şekilde olursa olsun Türkiye ve Sayın Erdoğan'la kriz çıkarmanın yararı yoktur" dedi.

    Kaynak: AA





    Maliki'nin hedefindeki isim konuştu Yorumları