İdamlarla muhalefeti dağıtmak istiyorlar   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 12-31-2012 (14:27)   Son Mesaj: 12-31-2012 (14:27)    Cevap: 0    Gösterim: 386  

    12-31-2012

    İdamlarla muhalefeti dağıtmak istiyorlar

    İdamlarla muhalefeti dağıtmak istiyorlar
    İdamlarla muhalefeti dağıtmak istiyorlar

    Bangladeş'teki muhalefet partilerinden Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) Genel Sekreteri Mirza Fahru'l-İslam, hükümeti ordu ile işbirliği yaparak muhalefeti dağıtmaya çalışmakla suçladı.

    Bangladeş'teki muhalefet partilerinden Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) Genel Sekreteri Mirza Fahru'l-İslam, hükümeti ordu ile işbirliği yaparak muhalefeti dağıtmaya çalışmakla suçladı. Fahru'l-İslam, hükümetin 1971'de 3 milyon kişinin öldüğü Bangladeş Bağımsızlık Savaşı'nda Pakistan ordusuyla işbirliği yapmakla suçladığı 12 kişiyi idamla yargılamasının nedeninin birleşmiş muhalefeti dağıtmak olduğunu söyledi.

    BNP ve Cemaat-i İslami'nin 18 partiden oluşan muhalefet cephesinde yer aldığını hatırlatan Avukat Fahru'l-İslam, 9 Cemaat-i İslami yöneticisi, 2 BNP milletvekili ve bir bağımsızın 1971'de 3 milyon kişinin öldüğü Bangladeş Bağımsızlık Savaşı'nda Pakistan ordusuyla işbirliği yapmakla suçlanarak idamla yargılandığını belirtti.

    Pakistan ile 1971'de yapılan Bangladeş Bağımsızlık Savaşı'nda, 3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini anlatan Fahru'l-İslam, o dönemde Pakistan ordusuyla işbirliği yapanların adil yasalar ve mahkemelerce yargılanması gerektiğini söyledi.

    ''Mahkemenin baş hakimi, güvenilirliğini yitirdi''

    Fakru'l-İslam, 12 zanlının idamla yargılandığı Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin hukuki ve siyasi yanlarının olduğunu belirtti.

    BNP Genel Sekreteri, siyasi açıdan, tutuklamaların keyfi olduğu, suçlamaların tutuklama kaydı olmadan yapıldığı, delilsiz tutuklananlar olduğunu, idam taleplerinde muhalefetin hedef alındığını ve muhalefetin bölünmeye çalışıldığını savundu.

    Aralık başında, mahkemenin eski baş hakimi Nizamu'l-Hak'ın, davanın işleyişine dair Belçika'daki başka bir Bangladeşli avukat olan Ahmed Ziyauddin ile Skype'da yaptığı toplam 17 saatlik konuşması ve 230 e-postanın Economist dergisinde yayımlanmasının ardından görevinden istifa ettiğini hatırlatan Avukat İslam, Skype skandalı olarak bilinen görüşmelerde baş hakimin güvenilirliğini kaybettiğini söyledi.

    Skype skandalında Hak'ın Ziyauddin'den talimatlar aldığı ve mahkemede nasıl davranacağına dair bilgi aldığını savunan BNP Genel Sekreteri, ''Bu olaydan sonra dava neden baştan başlamadı?'' diye sordu.

    Hukuki açıdan, mahkemenin usul hataları yaptığını ifade eden Fahru'l-İslam, mahkemenin baş hakiminin istifa etmesinin görevini kötüye kullandığı anlamına geldiğini, baş hakimle beraber mahkeme heyetinin de değişmesi gerektiğini kaydetti.

    Başbakanlık Dış İlişkiler başdanışmanı Cevher Rizvi, mahkemenin baş hakiminin talimat almadığını ve istifa etmesine gerek olmamasına rağmen istifa ettiğini iddia etmişti.

    Avukat Fahru'l-İslam, mahkemenin tarafsız olması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

    ''Böyle bir durumda mahkemenin tarafsızlığından söz edilebilir mi? Mahkemeden, usulüne dair insanlığa karşı suçun ne olduğunu, duruşmaların radyodan yayımlanmasını, ağır ceza ile ilgili suçların başka bir mahkemede görülmesini, yabancı avukatların mahkemede danışman olarak bulunmasını ve suçlanan tarafın şahitlerinin korunmasını talep ettik, ancak bunlar reddedildi.''

    1971'de Pakistan'a bağlı eyalet olan Doğu Pakistan'da (Bangladeş)Urduca'nın resmi dil ilan edilmesinin ardından artan ayaklanmalar ile Bangladeş Bağımsızlık Savaşı başlamış, 9 ay süren savaşta Pakistan ordusunun yerli işbirlikçilerle 3 milyon kişiyi öldürdüğü, 40 bin kadına tecavüz ettiği ileri sürülmüştü. Bağımsızlık sonrası 1973'te olayı incelemek için kurulun Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde 190 Pakistan askeri yargılanarak ülkelerine teslim edilmişti. 1973'ten 2010 yılına kadar kimse bu mahkemede yargılanmadı. İktidardaki Avami Partisi'nin Genel Başkanı ve Başbakan Şeyh Hasina, 2008 seçimleri öncesinde, "3 milyon Bangladeşli'nin hayatını kaybettiği" 1971'deki olaylarda Pakistan ordusuyla işbirliği yapanların yargılanacağı vaadinde bulunmuş ve iktidara geldikten sonra yargı süreci başlamıştı. Mart 2011'de Cemaati İslami Partisi'nin Başkanı Ğulam Azzam tutuklanarak, diğer 11 kişiyle birlikte idamla yargılanmaya başlamıştı.

    Kaynak: AA





    İdamlarla muhalefeti dağıtmak istiyorlar Yorumları