Irak'taki Türkmenlerin savaÅŸ endiÅŸesi   Konuyu açan: Sondakika   Ä°lk Mesaj: 11-29-2012 (14:27)   Son Mesaj: 11-29-2012 (14:27)    Cevap: 0    Gösterim: 397  

    11-29-2012

    Irak'taki Türkmenlerin savaş endişesi

    Irak'taki Türkmenlerin savaş endişesi
    Irak'taki Türkmenlerin savaş endişesi

    Türkmen Demokratik Hareketi Başkanı Karhi Altınparmak, ''Kerkük veya Kerkük çevresinde bir savaş çıkarsa Türkmenler en fazla zararlı çıkan taraf olur'' dedi.

    Türkmen Demokratik Hareketi Başkanı Karhi Altınparmak, ''Kerkük veya Kerkük çevresinde bir savaş çıkarsa Türkmenler en fazla zararlı çıkan taraf olur'' dedi. Erbil ile Bağdat arasında 'sorunlu bölge' olarak kabul edilen ve son 10 gündür çatışmanın eşiğine gelinen bölgede en büyük zararı Türkmenlerin gördüğü belirtildi. Türkmen yetkililer, iki taraf arasında yıllardır süren krizlerden büyük zarar gördüklerini kaydederek, her iki tarafın da Türkmenlere daha fazla kulak vermesini istiyor. Son günlerde tırmanan gerilimde Maliki'yi haksız bulan Türkmen yetkililer, Türkmenlerin yaşadığı bölgelerde bir Türkmen gücünün kurulmasını talep ediyor.

    Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Bağdat hükümeti arasındaki gerilim devam ederken, iki taraf arasında 'sorunlu bölge' olarak kabul edilen bölgelerde en çok nüfusa sahip Türkmenlerin, muhtemel bir savaştan en büyük zararı göreceği belirtiliyor. Gerilimi başlatan Dicle Harekat Komutanlığı'nın kurulmasını yasadışı olarak nitelendiren Türkmen yetkililer, kendilerine ait özel bir güvenlik gücünün oluşturulmasının gerektiğini savunuyor. Türkmen Yetkililer, Bağdat'ta süren müzakerelerde Türkmenlerden kimsenin olmayışını ise kabul edilemez bulduklarını dile getiriyor.

    -''Savaşın çıktığı yerde bölge insanı en fazla zarar eden olur''-

    Irak Türkmen Demokratik Hareketi Başkanı Karhi Altıparmak, Türkmenlerin barışın hüküm sürdüğü bir Irak'tan yana olduklarını belirtti. Altınparmak, muhtemel bir savaş durumunda bölgede en fazla zararı gören tarafın Türkmenler olacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

    ''Biz Türkmenler olarak hiç bir zaman savaştan yana olmadık aksine biz Türkmenler olarak her zaman barıştan yanayız. Malumdur, savaşın faydası olmaz. Tam tersine bütün taraflara zararı dokunur. Bizim tahminimize göre Kerkük veya Kerkük çevresinde bir savaş çıkarsa Türkmenler en fazla zararlı çıkan taraf olur. Savaşın çıktığı yerde bölgenin insanı en fazla zarar eden olur. işsizlik olur, dairelerine gidemezler. Okullar kapanır kısacası hayat felç olur. Türkmenler bu bölgelerde asıl unsurlar olarak, esnaflar olarak ve bölgenin yerlisi olarak en fazla onlar zarar görür."

    Savaşa karşı olduklarını belirten Altınparmak, asıl belirleyici olanın Irak Anayasası olması gerektiğini Dicle Hareket Komutanlığı'nın anayasa aykırı bir şekilde kurulduğunu söyledi.

    Dicle Harekat Komutanlığı'nın amacının sorunlu bölgelerin denetimini ele geçirmek olduÄŸunun altını çizen Altınparmak, sorunlu bölgelerde yaÅŸayan Türkmenlerin durumuna dikkati çekerek,Â*''Bu gücün amacı (Dicle Harekat Komutanlığı) en baÅŸta Kerkük'tür. Kerkük halkı bu durumdan çok tedirgin adeta kaos içinde bir hayat sürüyor ÅŸimdi'' dedi.

    -''Türkmenler Dicle Gücünün komutanını çok iyi tanıyor''-

    DicleÂ*Harekat Komutanlığı'nın gereksiz bir ÅŸekilde kurulduÄŸunu savunan Karhi Altınparmak, Dicle gücünün komutanlığına getirilen Abdülemir El Zubeydi ile ilgili olarak ÅŸunları söyledi:

    ''Dicle Operasyonlar Gücünün komutanı da soru işaretidir. Bu komutan eski Irak rejimi lideri Saddam'ın adamı ve onun döneminde de komutanlık yapıyordu. Hem Irak halkı hem de özellikle Kerkük halkı onu çok iyi tanıyor. Bu komutan Saddam döneminde bu bölgelerde çok operasyonlar yapmış, bölgede sevilmeyen bir insan. Böyle bir gücün başına getirilmesi ne kadar doğru? Türkmen milleti bunu kabul etmiyor. Eğer Kerkük için bir tehlike varsa bir gücün Kerkük'e gönderilmesi talebinde bulunabiliriz ama bugüne kadar hiçbir etnik grup böyle bir talepte bulunmadı.''

    -''Çözüm için iki taraf da Anayasaya baksın''-

    Türkmenlerin görüşlerine başvurma konusunda Mesut Barzani ile sık sık toplantılar yaptıklarını en son yapılan toplantıya Türkmen Demokratik Hareketi, Türkmen Erbil Listesi Türkmen Reform Hareketi'nin katılarak bütün konulardaki görüşlerini dile getirdiklerini kaydeden Altınparmak, ''Bağdat tarafı kimsenin onayını veya görüşünü almadan bu gücü kurmuş. Herhangi bir Türkmen'in görüşünü alınmış değil'' diye konuştu.

    ''Her iki tarafı da sağduyuya davet ediyorum'' diyen Altınparmak, sorunun çözümü için herkesin Anayasaya bakması gerektiğini söyledi. Irak Anayasasına göre Irak ordusunun içişlerine karışmayacağını savunan Altınparmak, şöyle konuştu:

    ''Anayasaya göre, Irak ordusu hiçbir zaman ülkenin içişlerine karışmaması gerekir. Onlar sadece Irak'ın sınırlarını korumakla yükümlüdürler, diyor. Bunun yanında komutanlar atamayla değil gerekirse Meclis kararıyla seçilip atanır. Fakat bakıyoruz ki Maliki bütün komutanları atamayla yapıyor, bu da anayasa aykırı bir durumdur.''

    -''Irak'ta yeni bir dönem var, artık silah zamanı geçti''-

    Irak'ta önemli bir ağırlığa sahip olarak kabul edilenÂ*Irak Türkmen Hareketi Erbil Temsilcisi Aydın Maruf ise 'sorunlu bölgelerin' güvenliÄŸinin yerel güçlerden oluÅŸturulmasını istedi. Dicle Harekat Komutanlığı'nın bölgeye gönderilmesine karşı olduklarını kaydeden Aydın Maruf, karşı olma gerekçelerini şöyle dile getirdi:

    ''Biz başından beri bu Dicle Operasyonlar gücünün bölgeye gelmesine karşı çıkmışız, şimdi yine aynı tutumdayız. Nedeni de Dicle gücü tek bir etnik guruba bağlı bir oluşumdur ve gönderildiği bölgede Türkmenler, Kürtler ve Araplar beraberce yaşıyorlar. Biz bunu da dile getirdik. Biz dedik ki eğer böyle bir gurup kurulursa bu 3 ana etnik unsurdan oluşması lazım. Biz Peşmergenin de oraya gitmesine karşıyız. Hükümet bir bölgeye askeri güç getirdi diğer taraf da onun karşısına askeri güç getiriyorsa bu durumu çözmez aksine daha da zorlaştırır.''

    Bölgedeki gerilimden en fazla zararı Türkmenlerin gördüğünü, muhtemel bir çatışmada da yine en büyük zararı Türkmenlerin göreceğini belirten Maruf, Türkmen bölgelerinde Türkmenlerden oluşacak bir gücün kurulması gerektiğini savunarak sözlerini şöyle tamamladı:

    ''Artık baskı ve diktatörlük dönemi kalmadı, geçti. Vatandaş olarak kimse savaşın, çatışmanın çıkmasını istemez. Irak'ta yeni bir dönem var, artık silah zamanı geçti. Bu sorunlar ortak ve etnik gurupların katılımıyla çözülsün.''

    Â*





    Irak'taki Türkmenlerin savaş endişesi Yorumları