Viyana Çalışma Müşavirliği uyardı!
Avusturya’ya gelmeden önce ülkemizde ya da bir diğer yabancı ülkede alınmış orta öğrenim, yüksek öğrenim ve mesleki eğitim diplomalarının/mezuniyet belgelerini denkliğini sağlamak isteyenler mutlaka okuyun!
YABANCI ÜLKELERDEN ALINMIŞ DİPLOMA VE MEZUNİYET BELGELERİNİN DENKLİK İŞLEMLERİNE İLİŞKİN
DUYURU
İş piyasasına girmede ve uzun süre istihdamda kalmada, işsizlikten korunmada, daha fazla kazanç elde edilmesinde ve daha güvenceli bir gelecek planlamasında meslekî nitelik kazanılmış olmasının ne kadar önemli olduğu tüm vatandaşlarımızın malûmudur.
Avusturya’ya gelmeden önce ülkemizde ya da bir diğer yabancı ülkede alınmış orta öğrenim, yüksek öğrenim ve mesleki eğitim diplomalarının/mezuniyet belgelerinin Avusturya mevzuatına göre denkliğinin sağlanması, bu ülkede bir meslek sahibi olarak çalışılmasına olanak yarattığı gibi bir mesleki nitelik kazanılmasında da önemli rol oynamaktadır. Hal böyleyken bir çok vatandaşımızın, ülkemizde ya da bir diğer yabancı ülkede almış oldukları diplomalarının Avusturya mevzuatına göre denklik işlemlerini yaptırmaya gerekli özeni göstermedikleri gözlenmektedir. Diplomalarının denklik işlemlerini yaptırmamış olanlar, maalesef mesleki kalifikasyonları altındaki işlerde düşük ücretle çalışmak zorunda kalmakta; bu durum, bir yandan ücret ve sosyal güvenlik kayıplarına (daha düşük hastalık parası, daha düşük işsizlik parası ve işsizlik yardımı, daha düşük aylık –Pension- vb.) neden olmakta, diğer yandan meslekte yükselme olanağını önemli ölçüde engellemektedir.
Vatandaşlarımızın ülkemiz ile diğer yabancı ülkelerden almış oldukları diplomalarının Avusturya mevzuatına göre denklik işlemlerini yaptırmalarının her şeyden önce kendi menfaatlerinin bir gereği olduğuna işaretle, yabancı ülkelerden alınmış yüksek öğrenim, orta öğrenim ve çıraklık eğitimi diplomalarının Avusturya’da denklik işlemlerini yapan yetkili kuruluşların iletişim bilgileri ile konuya ilişkin özet bilgilere aşağıda yer verilmiştir.
Anılan kuruluşlarla temas kurmak suretiyle daha ayrıntılı bilgi alınmasında elbette yarar vardır.
I. Yüksek Öğrenim Diplomalarının Denkliği
Yabancı ülkelerde alınmış yüksek öğrenim diplomalarının denklik işlemlerinde yetkili kuruluş, sözkonusu olan öğrenimin Avusturya‘da yapıldığı bir üniversite ya da yüksek okuldur.
Diğer taraftan, yabancı ülkelerde alınmış yüksek öğrenim diplomalarının ve unvanların denklik işlemleri için bilgi vermek üzere Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığı nezdinde aşağıda iletişim bilgileri verilen Ulusal Bilgi Merkezi – Enic Naric Austria- kurulmuştur. Söz konusu kuruluş, Avusturya’da yüksek öğrenim alanındaki tüm denklik işlemlerine ilişkin bilgi veren resmi başvuru ve irtibat kuruluşudur.
ENIC NARIC AUSTRIA
Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung
Abteilung III/7
Teinfaltstraße 8, 1014 WIEN
Tel.: 01/ 53120/5921, Fax: 01/ 53120/99/7890
E-mail:naric(at)bmwf.gv.at
--------------------------------
II. Orta Öğrenim (Genel Liseler, Ticaret ve Meslek Liseleri vb.)
Diplomalarının Denkliği
Orta öğrenim diplomalarının denklik işlemleri için yetkili kuruluş, aşağıda iletişim bilgileri verilen Federal Eğitim, Sanat ve Kültür Bakanlığı’dır.
Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur (BMUKK)
Minoritenplatz 5, 1014 WIEN
Tel: 01-53120-0 ‚ E-mail: ministerium@bmukk.gv.tr.
Anılan Bakanlığın Web-sayfasında yer alan bilgilere göre yabancı diplomaların /mezuniyet belgelerinin tanınması, yabancı ülkede verilmiş olan sınavların ve görülmüş olan derslerin Avusturya’daki sınav ve derslerle karşılaştırılmasına dayanmaktadır. Münferit konuların/ derslerin yeterince görülmediği sonucuna varılması halinde talepte bulunan şahsın, Eyaletlerin eğitimden sorumlu makamlarınca (Landesschulrat) yaptırılan harici olgunluk sınavına / denklik sınavına (Externistenreifeprüfung / Nostrifikationsprüfung) girmesi istenmektedir.
Orta Öğrenim Diplomalarının Denklik İşlemi İçin İbraz Edilecek Belgeler
1. Yabancı ülke diplomasının/mezuniyet belgesinin tanınmasına ilişkin olarak anılan Bakanlığa
verilecek dilekçe (Matbu dilekçe örneği, Bakanlığın web-sayfasından indirilebilir.)
2. Yabancı ülke diplomasının/mezuniyet belgesinin aslı ile bunun Avusturya’da resmi olarak
kayıtlı, bir yeminli tercüman tarafından yapılmış Almanca çevirisi,
3. Diplomasına /mezuniyet belgesine sahip olunan yabancı ülke okulunun yıl sonu karnelerinin
asılları ile bunların yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirileri,
4. Doğum belgesi aslı ile bunun yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
5. Güncel soyadın diplomada/mezuniyet belgesinde kayıtlı soyad ile aynı olmaması halinde
evlenme belgesinin aslı ile bunun yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
6. Avusturya vatandaşlığı alınmış ise,vatandaşlığa alınma belgesinin (Staatsbürgerschaftsnachweis)
aslı,
7. İkamet kayıt belgesinin (Meldezettel ) aslı
Federal Eğitim, Sanat ve Kültür Bakanlığı’nın Web-sayfası hizmetler -service- bölümünde sorumluluk alanları okul türlerine göre belirlenmiş olan, denklik işlemi için yetkili yöneticilerin iletişim bilgileri verilmiştir. Ödenecek harçlar da dahil olmak üzere denklik işlemine ilişkin daha ayrıntılı bilgi sözkonusu yöneticilerin iletişim bilgileri kullanılmak suretiyle temin edilebilir.
-------------------------------
III. Çıraklık Eğitimi Diplomalarının Denkliği
Çıraklık eğitimi diplomalarının tanınması için yetkili kuruluş, aşağıda iletişim bilgileri verilen Federal Ekonomi, Aile ve Gençlik Bakanlığı, Mesleki Eğitim Dairesi’dir.
Bundesministerium für Wirtschaft, Familie und Jugend
Abteilung I/4
(Berufsausbildung)
Stubenring 1, 1011 WIEN
Tel: 01/71100-2213, Faks: 01/71100-2366
www. bmwfj.gv.at
E-mail: post@i4.bmwfj.gv.at
Çıraklık Eğitimi Diplomalarının Denklik İşlemi İçin İbraz Edilecek Belgeler
1.Yabancı ülkeden alınmış çıraklık eğitimi diplomasının/mezuniyet belgesinin tanınmasına veya Avusturya mevzuatına göre çıraklık eğitimi mezuniyet sınavına kabul edilmeye ilişkin olarak anılan Bakanlığa verilecek dilekçe (Matbu dilekçe örneği, anılan Bakanlığın web-sayfasından indirilebilir),
2. Yabancı ülke çıraklık eğitimi diplomasının/mezuniyet belgesinin aslı ile bunun Avusturya’da resmi olarak kayıtlı, bir yeminli tercüman tarafından yapılmış Almanca çevirisi,
3. Yabancı ülkede devam edilmiş olan meslek okulunun yıl sonu karnelerinin asılları veya mesleki
eğitimin süresi ve muhtevasını (örneğin, öğretim planı) gösterir belgenin aslı ile sözkonusu karne
veya belgenin yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
4. Pratik eğitimin haftanın kaç günü okulda veya işletmede yapılmış olduğuna dair bilgiler içeren
yazı ( bu yazının, talep sahibi tarafından da düzenlenmesi mümkündür) ile bunun yukarıda
belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
5. Çalışma sürelerine ve iş tanımlarına ilişkin bilgileri de içeren, yapılan mesleki faaliyetle ilgili tüm çalışma belgeleri ( yabancı dilde olanların, yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca
çevirileri ile birlikte ),
6. Katılınmış ise, meslek kurslarına ilişkin ilgili eğitim kuruluşlarının belgeleri (yabancı dilde
olanların, yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirileri ile birlikte )
7. İsim değişikliği olmuş ise buna ilişkin belge ve bunun yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
8. Pasaportun veya Avusturya vatandaşlığı alınmış ise, vatandaşlığa alınma belgesinin (Staatsbürgerschaftsnachweis) fotokopisi,
Ödenecek harçlar da dahil olmak üzere denklik işlemine ilişkin daha ayrıntılı bilgi yukarıda verilmiş olan iletişim bilgileri kullanılmak suretiyle anılan Bakanlığın Mesleki Eğitim Dairesi, Denklik Şubesi’nden temin edilebilir.
IV. Denklik İşlemlerinde Başvurulacak Kuruluşlarla İlgili
Diğer Bilgi Edinme Kaynakları
Federal Çalışma, Sosyal İşler ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı ile Uyum Müsteşarlığı tarafından müştereken kurulan “www.berufsanerkennung.at”Web-Sayfası kanalıyla mesleğin dahil olduğu meslek grubu (Berufsgruppe) ile yüksek öğrenimin /meslek eğitiminin yapılmış olduğu yabancı ülkeye göre; pedagoji meslekleri ile sosyal meslekler gibi meslek gruplarında ise eğitimin yapılmış olduğu ülkeye ve mesleğin icra edileceği Federal Eyalete göre başvurulacak kuruluşların (Anlaufstelle) iletişim bilgilerine doğrudan ulaşma imkanı mevcuttur.
Keyfiyet vatandaşlarımızın bilgilerine saygıyla sunulur
*T.C. Viyana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği, Hietzinger Hauptstr. 29, 1130 Wien
Tel.: 01.877 7181/118 E. Mail: viyana@csgb.gov.tr
*T.C. Salzburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği, Strubergasse 9, 5020 Salzburg
Tel.: 0662.424116 E. Mail: salzburg@csgb.gov.tr
Avusturya’ya gelmeden önce ülkemizde ya da bir diğer yabancı ülkede alınmış orta öğrenim, yüksek öğrenim ve mesleki eğitim diplomalarının/mezuniyet belgelerini denkliğini sağlamak isteyenler mutlaka okuyun!
YABANCI ÜLKELERDEN ALINMIŞ DİPLOMA VE MEZUNİYET BELGELERİNİN DENKLİK İŞLEMLERİNE İLİŞKİN
DUYURU
İş piyasasına girmede ve uzun süre istihdamda kalmada, işsizlikten korunmada, daha fazla kazanç elde edilmesinde ve daha güvenceli bir gelecek planlamasında meslekî nitelik kazanılmış olmasının ne kadar önemli olduğu tüm vatandaşlarımızın malûmudur.
Avusturya’ya gelmeden önce ülkemizde ya da bir diğer yabancı ülkede alınmış orta öğrenim, yüksek öğrenim ve mesleki eğitim diplomalarının/mezuniyet belgelerinin Avusturya mevzuatına göre denkliğinin sağlanması, bu ülkede bir meslek sahibi olarak çalışılmasına olanak yarattığı gibi bir mesleki nitelik kazanılmasında da önemli rol oynamaktadır. Hal böyleyken bir çok vatandaşımızın, ülkemizde ya da bir diğer yabancı ülkede almış oldukları diplomalarının Avusturya mevzuatına göre denklik işlemlerini yaptırmaya gerekli özeni göstermedikleri gözlenmektedir. Diplomalarının denklik işlemlerini yaptırmamış olanlar, maalesef mesleki kalifikasyonları altındaki işlerde düşük ücretle çalışmak zorunda kalmakta; bu durum, bir yandan ücret ve sosyal güvenlik kayıplarına (daha düşük hastalık parası, daha düşük işsizlik parası ve işsizlik yardımı, daha düşük aylık –Pension- vb.) neden olmakta, diğer yandan meslekte yükselme olanağını önemli ölçüde engellemektedir.
Vatandaşlarımızın ülkemiz ile diğer yabancı ülkelerden almış oldukları diplomalarının Avusturya mevzuatına göre denklik işlemlerini yaptırmalarının her şeyden önce kendi menfaatlerinin bir gereği olduğuna işaretle, yabancı ülkelerden alınmış yüksek öğrenim, orta öğrenim ve çıraklık eğitimi diplomalarının Avusturya’da denklik işlemlerini yapan yetkili kuruluşların iletişim bilgileri ile konuya ilişkin özet bilgilere aşağıda yer verilmiştir.
Anılan kuruluşlarla temas kurmak suretiyle daha ayrıntılı bilgi alınmasında elbette yarar vardır.
I. Yüksek Öğrenim Diplomalarının Denkliği
Yabancı ülkelerde alınmış yüksek öğrenim diplomalarının denklik işlemlerinde yetkili kuruluş, sözkonusu olan öğrenimin Avusturya‘da yapıldığı bir üniversite ya da yüksek okuldur.
Diğer taraftan, yabancı ülkelerde alınmış yüksek öğrenim diplomalarının ve unvanların denklik işlemleri için bilgi vermek üzere Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığı nezdinde aşağıda iletişim bilgileri verilen Ulusal Bilgi Merkezi – Enic Naric Austria- kurulmuştur. Söz konusu kuruluş, Avusturya’da yüksek öğrenim alanındaki tüm denklik işlemlerine ilişkin bilgi veren resmi başvuru ve irtibat kuruluşudur.
ENIC NARIC AUSTRIA
Bundesministerium für Wissenschaft und Forschung
Abteilung III/7
Teinfaltstraße 8, 1014 WIEN
Tel.: 01/ 53120/5921, Fax: 01/ 53120/99/7890
E-mail:naric(at)bmwf.gv.at
--------------------------------
II. Orta Öğrenim (Genel Liseler, Ticaret ve Meslek Liseleri vb.)
Diplomalarının Denkliği
Orta öğrenim diplomalarının denklik işlemleri için yetkili kuruluş, aşağıda iletişim bilgileri verilen Federal Eğitim, Sanat ve Kültür Bakanlığı’dır.
Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur (BMUKK)
Minoritenplatz 5, 1014 WIEN
Tel: 01-53120-0 ‚ E-mail: ministerium@bmukk.gv.tr.
Anılan Bakanlığın Web-sayfasında yer alan bilgilere göre yabancı diplomaların /mezuniyet belgelerinin tanınması, yabancı ülkede verilmiş olan sınavların ve görülmüş olan derslerin Avusturya’daki sınav ve derslerle karşılaştırılmasına dayanmaktadır. Münferit konuların/ derslerin yeterince görülmediği sonucuna varılması halinde talepte bulunan şahsın, Eyaletlerin eğitimden sorumlu makamlarınca (Landesschulrat) yaptırılan harici olgunluk sınavına / denklik sınavına (Externistenreifeprüfung / Nostrifikationsprüfung) girmesi istenmektedir.
Orta Öğrenim Diplomalarının Denklik İşlemi İçin İbraz Edilecek Belgeler
1. Yabancı ülke diplomasının/mezuniyet belgesinin tanınmasına ilişkin olarak anılan Bakanlığa
verilecek dilekçe (Matbu dilekçe örneği, Bakanlığın web-sayfasından indirilebilir.)
2. Yabancı ülke diplomasının/mezuniyet belgesinin aslı ile bunun Avusturya’da resmi olarak
kayıtlı, bir yeminli tercüman tarafından yapılmış Almanca çevirisi,
3. Diplomasına /mezuniyet belgesine sahip olunan yabancı ülke okulunun yıl sonu karnelerinin
asılları ile bunların yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirileri,
4. Doğum belgesi aslı ile bunun yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
5. Güncel soyadın diplomada/mezuniyet belgesinde kayıtlı soyad ile aynı olmaması halinde
evlenme belgesinin aslı ile bunun yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
6. Avusturya vatandaşlığı alınmış ise,vatandaşlığa alınma belgesinin (Staatsbürgerschaftsnachweis)
aslı,
7. İkamet kayıt belgesinin (Meldezettel ) aslı
Federal Eğitim, Sanat ve Kültür Bakanlığı’nın Web-sayfası hizmetler -service- bölümünde sorumluluk alanları okul türlerine göre belirlenmiş olan, denklik işlemi için yetkili yöneticilerin iletişim bilgileri verilmiştir. Ödenecek harçlar da dahil olmak üzere denklik işlemine ilişkin daha ayrıntılı bilgi sözkonusu yöneticilerin iletişim bilgileri kullanılmak suretiyle temin edilebilir.
-------------------------------
III. Çıraklık Eğitimi Diplomalarının Denkliği
Çıraklık eğitimi diplomalarının tanınması için yetkili kuruluş, aşağıda iletişim bilgileri verilen Federal Ekonomi, Aile ve Gençlik Bakanlığı, Mesleki Eğitim Dairesi’dir.
Bundesministerium für Wirtschaft, Familie und Jugend
Abteilung I/4
(Berufsausbildung)
Stubenring 1, 1011 WIEN
Tel: 01/71100-2213, Faks: 01/71100-2366
www. bmwfj.gv.at
E-mail: post@i4.bmwfj.gv.at
Çıraklık Eğitimi Diplomalarının Denklik İşlemi İçin İbraz Edilecek Belgeler
1.Yabancı ülkeden alınmış çıraklık eğitimi diplomasının/mezuniyet belgesinin tanınmasına veya Avusturya mevzuatına göre çıraklık eğitimi mezuniyet sınavına kabul edilmeye ilişkin olarak anılan Bakanlığa verilecek dilekçe (Matbu dilekçe örneği, anılan Bakanlığın web-sayfasından indirilebilir),
2. Yabancı ülke çıraklık eğitimi diplomasının/mezuniyet belgesinin aslı ile bunun Avusturya’da resmi olarak kayıtlı, bir yeminli tercüman tarafından yapılmış Almanca çevirisi,
3. Yabancı ülkede devam edilmiş olan meslek okulunun yıl sonu karnelerinin asılları veya mesleki
eğitimin süresi ve muhtevasını (örneğin, öğretim planı) gösterir belgenin aslı ile sözkonusu karne
veya belgenin yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
4. Pratik eğitimin haftanın kaç günü okulda veya işletmede yapılmış olduğuna dair bilgiler içeren
yazı ( bu yazının, talep sahibi tarafından da düzenlenmesi mümkündür) ile bunun yukarıda
belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
5. Çalışma sürelerine ve iş tanımlarına ilişkin bilgileri de içeren, yapılan mesleki faaliyetle ilgili tüm çalışma belgeleri ( yabancı dilde olanların, yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca
çevirileri ile birlikte ),
6. Katılınmış ise, meslek kurslarına ilişkin ilgili eğitim kuruluşlarının belgeleri (yabancı dilde
olanların, yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirileri ile birlikte )
7. İsim değişikliği olmuş ise buna ilişkin belge ve bunun yukarıda belirtildiği şekilde yaptırılmış Almanca çevirisi,
8. Pasaportun veya Avusturya vatandaşlığı alınmış ise, vatandaşlığa alınma belgesinin (Staatsbürgerschaftsnachweis) fotokopisi,
Ödenecek harçlar da dahil olmak üzere denklik işlemine ilişkin daha ayrıntılı bilgi yukarıda verilmiş olan iletişim bilgileri kullanılmak suretiyle anılan Bakanlığın Mesleki Eğitim Dairesi, Denklik Şubesi’nden temin edilebilir.
IV. Denklik İşlemlerinde Başvurulacak Kuruluşlarla İlgili
Diğer Bilgi Edinme Kaynakları
Federal Çalışma, Sosyal İşler ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı ile Uyum Müsteşarlığı tarafından müştereken kurulan “www.berufsanerkennung.at”Web-Sayfası kanalıyla mesleğin dahil olduğu meslek grubu (Berufsgruppe) ile yüksek öğrenimin /meslek eğitiminin yapılmış olduğu yabancı ülkeye göre; pedagoji meslekleri ile sosyal meslekler gibi meslek gruplarında ise eğitimin yapılmış olduğu ülkeye ve mesleğin icra edileceği Federal Eyalete göre başvurulacak kuruluşların (Anlaufstelle) iletişim bilgilerine doğrudan ulaşma imkanı mevcuttur.
Keyfiyet vatandaşlarımızın bilgilerine saygıyla sunulur
*T.C. Viyana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği, Hietzinger Hauptstr. 29, 1130 Wien
Tel.: 01.877 7181/118 E. Mail: viyana@csgb.gov.tr
*T.C. Salzburg Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği, Strubergasse 9, 5020 Salzburg
Tel.: 0662.424116 E. Mail: salzburg@csgb.gov.tr