Siyasete ´teknoloji virüsü´ bulaştı   Konuyu açan: Gurbetten   İlk Mesaj: 04-28-2012 (23:44)   Son Mesaj: 04-28-2012 (23:44)    Cevap: 0    Gösterim: 408  

    04-28-2012

    Siyasete ´teknoloji virüsü´ bulaştı

    Siyasete ´teknoloji virüsü´ bulaştı
    Korsanlar'ın Almanya'daki başarısı gözleri, Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerindeki benzer siyasi oluşumlara çevirdi. Korsanların Türkiye'deki durumu ise...

    Siyasette Korsan Hareketi'nin öncülüğünü İsveçliler yaptı. İsveç Korsanlar Partisi 1 Ocak 2006'da kuruldu. Bunu, benzer ilke ve programlar benimseyen diğerleri izledi. Sosyalist ve komünist parti örneklerinde olduğu gibi, bir Enternasyonal çatısı altında birleşen oluşumların sayısı, büyük kısmı Avrupa'da olmak üzere 60'ı aştı. Birçoğu henüz yasal parti unvanını kazanamasa da ülkelerinin kaderinde söz sahibi olmayı planlıyorlar.

    Hedef, "doğrudan demokrasi"

    Hırvat Korsanlar, Nisan ayı içinde yasal parti sıfatını kazandı. Partinin kurucularından Dario Vidovic, özgürlüklerin çerçevesini internetin dışına çıkarmayı, demokrasiyi derinleştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Vidovic, "Teknoloji, vatandaş haklarının çerçevesini daha da genişletti. Doğrudan demokrasi mümkün hale geldi" diyor.

    Korsanlar Partisi, Yunanistan'da 2012'de yasallaşmayı başardı. 6 Mayıs'ta ilk parlamento seçimlerine katılacak Yunan Korsanlar'ın sözcüsü Anestis Samourkasidis, ülke gündeminin ilk sırasında yer alan ekonomik krizle mücadelede, parti ilkelerinin önemini dile getirdiklerini belirtiyor. Samourkasidis, "Saydamlık ve işleyen bir adalet sisteminin yolsuzlukla en iyi mücadele aracı olduğunu savunuyoruz. Ekonomi programımızın en önemli gündem başlığı bu" ifadesini kullanıyor.

    Siyasette korsan akımının ortaya çıktıgı ülkelerden biri de Türkiye. 2009'da gündeme gelen Korsan Partisi şimdilik kendini bir hareket olarak tanımlıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi"nde bilgi ekonomisi ve enformasyon tasarımı konularında ders veren Dr. Özgür Uçkan, Türk Korsanlar'ı şöyle değerlendiriyor:

    "Türkiye'deki muhalif oluşumların, özellikle de Korsan Partisi gibi idealsiz, gayrımerkezi oluşumların kültürümüzde çok da yer etmemiş olmasından kaynaklanıyor herhalde diye düşünüyorum. Yoksa çok geniş bir sempatizan kesimi var, fakat böyle bir organizasyon için henüz yeterli kültürel düzeyde değiliz. Ama Türkiye'de de bu paradigma dönüşümün etkileri hissediliyor. Özellikle internet, sosyal medya gibi... Burada da, aşamalı olarak, sanırım daha hızlı bir gelişim bekleyebiliriz ileriki yıllarda."

    Korsanlar'ın yasal parti saflarına katılmak için uğraş verdiği ülkelerin arasında Sırbistan da yer alıyor. Sırp Korsanlar'ın yöneticilerinden İvan Vukoviç, ülkede halen kimileri tarafından korsan ürün satışıyla özdeşleştirildiklerini belirtiyor. Vukovic "Korsan CD satışını değil, paylaşımı savunuyoruz. Düşünceler, linkler, müzik ve video... Her şeyi paylaşmak mümkün. Bu hakkı kimse elimizden almamalı" diyor.

    Romanya'daki Korsanlar Partisi henüz yasallaşmak için gerekli 25 bin imzayı bir araya getiremedi. Oluşumun başındakiler, herkese koşulsuz temel asgari ücret talebiyle dikkat çekiyorlar. Rumen Korsanlar'ın lideri, 55 yaşındaki Claudiu Marginean, bu hedeflerine nasıl ulaşacakları sorusuna şöyle karşılık veriyor. Marginean, "Önce bir parlamentoya girelim, sonra gerisine bakarız. Yapılabilecekleri meclis çatısı altında göreceğiz" diye konuşuyor.

    Almanyanın Sesi




    Siyasete ´teknoloji virüsü´ bulaştı Yorumları