Ayaklanma uyarisi!   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-26-2009 (00:28)   Son Mesaj: 03-26-2009 (00:28)    Cevap: 0    Gösterim: 890  

    03-26-2009

    Ayaklanma uyarisi!

    Krizin Boyutları Giderek Büyürken IMF Başkanı Dominique Strauss -Khan ve ABD Başkanı Barack Obama Dünyada Ayaklanma ve Sosyal Riskler Konusunda Uyardı.



    Krizin boyutları giderek büyürken IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan ve ABD Başkanı Barack Obama dünyada ayaklanma ve sosyal riskler konusunda uyardı. Kahn "Çözüm için küresel işbirliği gerekiyor. İç ayaklanmalar artabilir" mesajı verdi.
    ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Khan, küresel krizi çözme konusunda ülkelerin işbirliği içinde hareket etmemeleri halinde mevcut krizin sosyal bir krize dönüşebileceği uyarısında bulundu ve "Konunun çözümü için küresel işbirliği gerekiyor. Yoksa iç ayaklanmalar artar" dedi. Benzer bir uyarı da ABD Başkanı Barack Obama’dan geldi. Obama, Alman Die Welt gazetesi için yazdığı bir makelede, "Ekonomik, güvenlik ve insani açıdan da büyük risklerle karşı karşıya bulunan ülkelere yardım eli uzatmamız gerekiyor. Bunun yapılmaması durumunda krizin yol açtığı acılar çok daha büyüyebilir. Fakir ülkelerin bu zor günleri atlatabilmeleri için ABD’nin gıda yardımına yönelik yeni ve önemli yatırımları destekleyecek" mesajı verdi.


    Savaşı bile tetikler

    Özellikle yoksul ülkelerin bu krizden daha kötü etkileneceğini vurgulayan Kahn, krizin demokratik rejimleri bile tehdit edebileceğine vurguladı ve şunları söyledi: "Ülkelerin, daha az dış sermayeye bağımlı ve kendilerine özgün bir model üzerinde çalışmaları finansal yardımdan daha etkili olacak. Kriz milyonlarca insanı yoksulluğa mahkum ederken sosyal huzuru da tehtid ediyor. İç savaşları ve ayaklanmaları bile tetikleyebilir. Demokratik rejimleri de zora sokar. Çünkü bazı ülkeler mali anlamda kırılıyorlar. Krizde risk nedeniyle gelişmekte olan ülkelerden çıkışlar artıyor."

    Politikasız para

    IMF’nin bu durumu düzeltmek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu da ifade eden Strauss-Kahn şöyle devam etti: "Bizim yaptıklarımız da sorunların çözümü için yeterli olmaz. Yapılması gereken iş modellerinin yeniden yaratılmasıdır. Bu yeni modeller ile daha az sermaye çıkışı hedeflenmeli. Politikası değişmediği taktirde para hiçbir işe yaramaz. Canlandırma çalışmaları şimdilik kötü gitmiyor. Ancak, bazı ülkelerin bundan fazlasına ihtiyaçları var. Dünyada mali canlandırmanın dünyadaki milli gelire oranı yüzde 1.6 seviyesinde kalıyor."

    Ortak hareket çağrısı

    ABD Başkanı Barack Obama ise Londra’da yapılacak G-20 zirvesi öncesinde tüm müttefik ülkelere global krizin çözümünde birlikte çaba harcama çağrısında bulundu. Obama, ’Krizin üzerine birlikte gidelim’ başlığıyla yazdığı bir makalede, "Benim mesajım açık: ABD liderlik rolü üstlenmeye hazır. Müttefiklerimizi de aciliyet ve ortak amaç ruhuyla bize katılmaları çağrısında bulunuyoruz" dedi.

    Obama: Karmaşada ülkemin oynadığı rolü biliyorum

    ÜLKESİNİN dünyada yaşanan karmaşada payı olduğunu bildiğini ifade eden ABD Başkanı Barack Obama şöyle devam etti: "Bu kriz Amerikan ekonomisinin dünya ekonomisiyle ne kadar bağlantılı olduğunu da gösterdi. G-20 ülkelerinin de tekrar böyle bir krizin yaşanmaması için cesur, geniş çaplı ve koordineli önlemler almaları gerekiyor. Global ekonomi ve ticaret uzun zamandan bu yana ilk kez daralmaya başladı. Himayeciliğin önlenmesi için de ortak çaba harcanması gerekiyor. ABD’nin yeni iş yerlerinin yaratılması ve büyümeyi teşvik etmek amacıyla global girişimlere hazır. Birlikte krizden ders alabilir ve 21. yüzyıl için kalıcı ve güvenli bir refah ortamı yaratabiliriz."

    ABD Hazine Bakanı, tüm finans kuruluşları için’kapatma yetkisi’ istedi

    ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, AIG’de dağıtılan 165 milyon dolarlık primlerle ilgili ifade verdiği kongreden "İzin verin AIG gibi sorunlu kuruluşları kapatabilelim. Böylece bundan sonra hükümetin kurtarmasına gerek de kalmasın" yetkisi istedi. Geithner’e en büyük destek de primler konusunda Kongre’ye omuz omuza hesap verdiği ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’den geldi. Bernanke AIG’nin bankacılık dışı finansal kuruluşlar konusunda acil bir regülasyon ihtiyacının en büyük örneği olduğunu ifade etti.

    FDIC yetkisi istedi

    Yeni bir kanun ile hükümetlerin zordaki bankacılık dışı finans kuruluşlarına müdahalesinin kolaylaştırılması gerektiğini savunan Geithner şunları söyledi: "Devlet bu gibi kuruluşların tahvillerini alabilmeli. Bu kuruluşlarda önemli bir paya sahip de olabilmeli. Ayrıca gerekirse çalışanlar ile kontratları yeniden gözden geçirme imkanı bile verilmeli. Bankalar için ABD’nin TMSF’sine (FDIC) verilen yetkiler banka olmayan finans kuruluşları konusunda da Hazine’ye sağlanmalı. FDIC bankaya girip kapatma kararı alabiliyor. Bu bankalar için ya yeni bir sahip bulunuyor. Ya da diğer bankalar altında faaliyet gösteriyor."

    Kuralsız piyasalar

    AIG’de zarar yazan bölümün Londra’daki bölüm olduğu dile getiren Geithner, "Bu bölüm kuralsız piyasalarda işlem yapan kuralsız bir varlık durumunda. Bu bölüm nedeniyle hem Hazine, hem de FED devreye girmek zorunda kaldı. Batması durumunda tüm finansal sistemi beraberinde götürebilecek olan AIG’nin plansız yok oluşu resesyonu da tetiklerdi" diyerek kendisini savundu.

    Çin: Gelin bu krizi ortak parayla aşalım

    ÇİN dünyanın dolar domine ekonomisine alternatif bir yol bulmak için harekete geçti. ABD’nin yerel ekonomisini korumaya yönelik adımlarından çekinen Çin’in Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan "IMF yeni bir para birimi oluştursun. Bu para diğer ulusal paritelerden bağımsız çalışsın. Ekonomi ancak bu yolla istikrarlı gidiş sergiler" dedi. Ancak, analistler çok da masum olmadığını düşündüğü bu öneriyi şöyle yorumladı: "Pekin’in korkusu ABD’nin yerel ekonomisini kurtarma çabasından kaynaklanıyor. Bu durumun Çin üzerinde olumsuz bir etki yaratması önlenmeye çalışılıyor."

    ABD Merkez Bankası’nın (FED) para basması durumunda oluşacak enflasyon riski de Çin’i tedirgin ediyor. Xiaochuan, Çin Merkez Bankası’nın web sitesinde dile getirdiği bu önerisinde ABD dolarına özel olarak atıfta bulunmuyor. Ancak tek pariteye bağlı sistem eleştirisi doğrudan dolar ile ilişkilendiriliyor.




    Ayaklanma uyarisi! Yorumları