Tamamen agaçtan yapılan hazır evler depreme en dayanıklı evlerdir   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 02-25-2009 (02:19)   Son Mesaj: 02-25-2009 (02:19)    Cevap: 0    Gösterim: 6712  

    02-25-2009

    Tamamen agaçtan yapılan hazır evler depreme en dayanıklı evlerdir

    Tamamen agaçtan yapılan hazır evler depreme en dayanıklı evlerdir

    Aydın İçen henüz çok genç olmasına rağmen kendi firmasını kurarak önemli işlere imza atmayı başarmış bir girişimci. Ortağı Mehmet Erdinç ile birlikte inşaat firması sahibi olan İçen ile inşaatı ve son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz “hazır ev” işini konuştuk.



    Aydın İçen, “inşaat işinde çekirdekten yetişmeyim” diyor. İçen, 14 yaşından beri bu sektörün içindeymiş. Türkiye’de bir taraftan okula giderken, diğer taraftan inşaatlarda boyacılık başta olmak üzere her türlü işi yaptığını söyleyen İçen, inşaat işindeki tecrübesine oldukça güveniyor. Avusturya’ya geldikten sonra yaklaşık yedi yıl boyunca çeşitli firmalarda çalışan İçen, 2007 yılında halasının oğlu ve ortağı Mehmet Erdinç ile birlikte kendi firmasını kuruyor. İçen, daha çok dış cephe ve izolasyon işleri yaptıklarını belirterek şunları söylüyor: “Yoğunlaştığımız alan dış cephe ve izolasyon olmasına rağmen, her türlü inşaat işini yapabiliyoruz. Firma olarak iç, dış boya, fayans, parke, anahtar teslimi ev dahil her türlü işi yapıyoruz. Şuan birlikte çalıştığımız ‘hazır ev’ yapan bir firma var. Biz evin temelini hazırlıyoruz, kileri olacaksa onu yapıyoruz, ondan sonra bunun üzerine fabrikada bitmiş şekilde getirilen ev, monte ediliyor. Son yıllarda bu ev sistemi oldukça popüler hale geldi. Bu evlerin her şeyi hazır gelir ve sadece montajı yapılır.”

    Türk müşterilerimize tolerans tanıyoruz
    Hazır ev üreten Avusturyalı bir firmanın kendilerine iş verdiğini bildiren İçen, “biz bu firmanın alt firması değiliz, bu firma ile birlikte çalışıyoruz. Hazır ev siparişi aldıklarında, evin temelinin atılması veya kilerinin yapılması gibi işleri de biz alıyoruz. Dolayısıyla iki bağımsız firma olarak birlikte iş yapıyoruz. O nedenle müşterilerimiz de çok fazla değişkenlik gösteriyor. Türk müşterilerimiz de var. Önümüzdeki yıl Türk müşterilere biraz daha yoğunluk vermek istiyoruz. Avusturyalılara tanımadığımız imkanları Türk müşterilerimize tanıyoruz. Avusturyalılarla iş yaptığımız zaman, onların o şartların dışına çıkmasına izin vermiyoruz. Fakat, Türk müşterilerimize biraz daha tolerans tanıyoruz” şeklinde konuşuyor.

    Üç ayda evinizin hazır olmasına ne dersiniz?
    Hazır evin en büyük avantajının, erken bitmesi olduğuna vurgu yapan İçen, “bir evin sıfırdan yapılması ortalama üç ay sürer. Yapılacak evin büyüklüğü bu süreyi pek değiştirmiyor. Bu bahsettiğimiz evler genelde dubleks oluyor. Alt kat 80, üst kat ise 70 metrekare oluyor. Böyle bir evin hazır kısmı yaklaşık olarak 170 bin Euro’ya mal oluyor. Eğer kiler yapılacaksa onun maliyeti 30-35 bin Euro, sadece temeli atılacaksa 11-13 bin Euro civarında ekstra bir maliyeti oluyor. Dolayısıyla, bu özelliklerdeki bir evin kilerle birlikte maliyeti yaklaşık olarak 200 bin, kilersiz hali ise 180 bin Euro civarında bir paraya mal olur. Aşağı yukarı bu fiyatlara dubleks ve üç ay içinde tamamen bitirilebilecek bir eve sahip olabilirsiniz” ifadelerini kullanıyor.
    İçen, hazır evlerin tamamen ağaçtan yapıldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürüyor: “İzolasyonu çok sağlamdır bu yapıların. Bu ağaçlar kesinlikle çürümüyor. Bu ağaçlar yapının ana gövdesini oluşturmakla birlikte etrafında birçok başka şeyler var. O nedenle ağaçların suyla teması olmuyor ve dolayısıyla bu ağaçların çürüme ihtimali yok. Evin çift tarafı izolasyon malzemeleriyle kaplandığı için bu evler yazın serin, kışın sıcak olurlar.”

    Hazır evler depreme çok dayanıklı
    Hazır evler ile normal metotlarla yapılan evlerin aşağı yukarı aynı fiyata mal olduğuna değinen İçen, hazır evlerin depreme çok dayanıklı olduğuna dikkat çekiyor. İçen, depremli bölgelerde hazır evlerin çok büyük avantaj sağladığını çünkü bu evlerin yıkılma şansı olmadığını vurgulayarak, “normal evlerde tuğla kırıldığı zaman evin ayakta durma imkanı yoktur. Fakat hazır evler ağaçtan yapıldığı ve bağlantıları çok sağlam olduğu için bu tarz evlerin deprem vesaire gibi durumlarda yıkılması mümkün değildir. İstanbul’a keşke bu evlerden yapabilseler. Deprem konusunda en sağlam yapılar bunlardır” diyor.
    Hazır evlere talebin son yıllarda çok arttığının altını çizen İçen, “bizim birlikte çalıştığımız firma yılda 400 tane ev yapıyor. Fakat bu evleri Avrupa genelinde yapıyor, sadece Avusturya’ya yapmıyor. Biz ise sadece Viyana ve çevresinde çalışıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

    Eşyalı evi boyamanın maliyeti daha yüksektir
    Firma olarak ev ve işyerlerinin iç boyama işlerini de yaptıklarını söyleyen İçen, şu bilgileri veriyor: “İç boya ücreti, duvarın ne kadar işçilik gerektirdiğine bağlıdır. Örneğin duvar sadece boyanacaksa, çok yüksek bir maliyeti yoktur. Fakat eğer duvara mesela iki defa alçı çekilecekse, duvarın üzerinde eski kağıt varsa ve kazınıp çıkartılması gerekiyorsa o zaman fiyat değişir. İşçilik ücreti, işin durumuna göre değişiyor. Ev veya iş yeri küçük ise, onun ücretini metrekareye göre hesaplamıyoruz. Yok eğer boyası yapılacak yer büyük ise o zaman metrekare hesabı yapılabilir. Eğer eviniz yeni ise ve dolayısıyla sadece boyanacaksa, 100 metrekarelik bir evin boyanması ev sahibine yaklaşık olarak 3 bin 500- 4 bin Euro civarında bir paraya mal olur. Evin eşyalı olduğunu düşünerek bu rakamı veriyorum. Ev eşyasız olursa, maliyet düşer. Eşyalı ve 100 metrekare büyüklükteki bir evin boyanması iki –üç işçiyle ortalama dört-beş günde boyanır.”

    Geçtiğimiz yaz 13 kişilik bir ekipleri bulunduğunu, bu yıl ekibi büyüterek 20-25 kişiye ulaşacaklarını belirten İçen, iş konusunda çok titiz olduklarını söylüyor. İçen, “yaptığım işi öncelikle benim beğenmem gerekiyor” diyor ve ekliyor: “Kendim beğenmez isem o iş beni rahatsız eder. İşçilik bizde her zaman ‘A’ kalitedir. ‘Fiyatı uygun olsun da, iş nasıl olursa olsun’ anlayışında değiliz biz. Bu anlayışla bize gelen müşterilerin de işlerini kabul etmiyoruz. Ben şu ana kadar hiç bir şikayet telefonu almadım. İşimi bitirdikten sonra aldığım tüm telefonlar teşekkür içindi.”

    Aydın İçen:
    1979 doğumluyum. Yozgat Akdağmadeniliyim. 2000 yılında Avusturya’ya geldim. Avusturya’dan önce Almanya’ya gelmiştim. Daha sonra Avusturya’ya geçtim. Öğrenci olarak geldim ancak imkânlar elvermediği için işçi olarak burada kaldım. 2007 yılına kadar çeşitli firmalarda boyacı olarak çalıştım. 2007’de ortağım Mehmet Erdinç birlikte kendi iş yerimizi kurduk. Mehmet Bey inşaatçıdır. Benim mesleğim ince işçiliktir, onunki ise kaba inşaattır. Böylelikle birbirimizi tamamlıyoruz.




    Tamamen agaçtan yapılan hazır evler depreme en dayanıklı evlerdir Yorumları