Ölü sayısı 100 bini aşabilir   Konuyu açan: mhmt   İlk Mesaj: 05-08-2008 (16:53)   Son Mesaj: 05-08-2008 (16:53)    Cevap: 0    Gösterim: 689  

    05-08-2008

    Ölü sayısı 100 bini aşabilir

    Ölü sayısı 100 bini aşabilir
    Ölü sayısı 100 bini aşabilir

    Hafta sonu Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’ı vuran Nargis kasırgasında 25 bin kişi hayatını kaybetti, 45 bine yakın da kayıp var.

    Hükümet, uluslararası yardım talebinde bulunurken, toplam ölü sayısının 100 bini geçmesinden endişe ediliyor. Ülkede tam bir kaos yaşanıyor. Çeltik tarlalarının cesetlerle dolduğu ve salgın hastalık tehdidinin kasırgadan daha büyük kayıplara neden olabileceği belirtiliyor.

    Haber Merkezi
    Endonezya’nın Sumatra adasındaki Açe’de 2004 yılında meydana gelen ve 130 bin kişinin hayatını kaybettiği Tsunami’nin ardından, Burma’da meydana gelen Nargis Kasırgası’nın boyutları da oluyon boyutun Tsunami felaketine eş değer olduğunu gösteriyor. Burma’da, 1 milyondan fazla insanın evsiz kaldığı felaket sonrasında açlık ve salgın hastalık tehlikesi büyüyor. Myanmar'daki (Burma) felaketin en sert şekilde yaşandığı İrravadi Deltası'nda yolların yıkılması ve iletişim kanallarının kesilmesi nedeniyle yardım ve kurtarma çalışmaları da güçlükle sürdürülüyor.
    Ceset tarlaları (!)

    Bölgede bulunan bazı yardım kuruluşları felaketin boyutunu helikopterden gördüklerini ve dehşete düştüklerini açıklıyor. Tarlaların cesetlerle dolu olduğu belirtilirken, çeltik tarlalarının da kasırgadan etkilenmesi nedeniyle zaten gıda sıkıntısı yaşanan bölgede açlık tehlikesinin daha da arttığı kaydediliyor. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, 3,5 metre yüksekliğindeki dalgaların kıyı şeridindeki birçok yerleşim birimini haritadan sildiğini, öncelikle geçici barınma imkânının, içme suyu ve gıda ihtiyacının olduğunu duyurdu. BM, salgın hastalıkların kasırgadan daha da ölümcül bir etkiye yol açabileceği uyarısında da bulundu. BM Dünya Gıda Programı, ülkenin en büyük kenti Yangun'da hasar gören bölgelere gıda yardımı dağıtımına başlandığını duyurdu. ABD, AB, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Danimarka, Çin ve Hindistan da bölgeye acil yardım gönderiyor.

    Sömürge ve cunta ülkeyi mahvetti!
    Zengin tabii kaynakları ve ticaret yollarının üzerinde olması nedeniyle dünyanın bir zamanlar en zengin ülkelerinden sayılan Myanmar, 19. yy sonunda İngiliz sömürgesi olarak Hindistan’a bağlandıktan sonra, cuntalar, sömürüler ve açlıkla boğuşmaya başladı. 1962’den bu yana askerî darbe ile yönetilen ülkede, nüfusun yüzde 15’ini oluşturan Müslümanlar da ağır baskı ve zulüm görüyor.

    Zengin tabii kaynakları ve ticaret yollarının üzerinde olması nedeniyle dünyanın bir zamanlar en zengin ülkelerinden sayılan Myanmar, 19. yy sonunda İngiliz sömürgesi olarak Hindistan'a bağlandıktan sonra, cuntalar, sömürüler ve açlıkla boğuşmaya başladı. 1948 yılında bağımsızlığını elde eden Myanmar'da, 1962 yılında askerî darbe oldu. 1950'lerde Asya'nın en fazla gelecek vaat eden ekonomilerinden biri olarak gösterilen Myanmar, şu an bölgenin en yoksul ülkeleri arasında. Dünyanın en değerli yakutlarının çıktığı ülke, geniş doğalgaz rezervlerine de sahip. Asıl ismi Burma olan ülkeye Myanmar ismini askerî diktatörlük 1989'da verdi. Cunta, Müslümanları da ağır baskı ve zulüm altında tuttu. 1962-1992 arasında 2 milyona yakın Müslüman ülkeyi terk etti. Myanmar’da Müslümanlar nüfusunun yüzde 15’ini oluşturuyor.
    ......................

    selametle..




    Ölü sayısı 100 bini aşabilir Yorumları