Milletvekili Roth Kapatma Davasını Yorumladı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-17-2008 (11:08)   Son Mesaj: 03-17-2008 (11:08)    Cevap: 0    Gösterim: 704  

03-17-2008

Milletvekili Roth Kapatma Davasını Yorumladı

Alman milletvekili, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, AK Parti'ye karşı açılan kapatma davasının bir skandal olduğunu söyledi.

Başkent Berlin'de yaptığı açıklamada Roth, kapatma davasının, yıllardır demokratikleşme sürecini yaşayan ve AK Parti ile de bu sürece devam eden Türkiye'yi olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak AK Parti'yi kapatma davası açmasını anlaşılmaz bir durum olarak niteleyen Roth, "Bu gelişme anlaşılır gibi değil. Aslında bu bir skandal. AK Parti, Almanya'da en fazla destekçisi olan, Avrupa'nın en fazla seçim sonucunu almış bir parti. Tüm Türkiye'de hemen her sınıftan insan AK Parti'ye oy verdi. Büyük bir başarı elde etti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, toplumun yarısının düşüncesini görmezden gelerek onları yok sayamaz. İnsanların düşünceleri ve görüşleri yasaklanamaz. AK Parti'nin laikliği tehlikeye attığı iddiası da anlamsız. Kopenhag Kriterleri'nde, azınlıkların ve farklı dinlere ait olanların düşüncelerini korumak öne çıkar" şeklinde konuştu.

Üniversiteye giden öğrencilerin başörtüsü konusunda çıkarılan yasanın temel ilkelerinin, zedeleyici bir özellik taşıdığını iddia etmenin de anlaşılamaz olduğunu belirten Roth, "O zaman politik mücadeleyle uğraşılsın. Parti yasaklayarak sorunların üstesinden gelinebileceği inancı yıllardır hüsranla sonuçlanıyor. Türkiye'yi yıllardır tanıyorum ve bu durum yıllardır olumlu netice vermiyor. Elbette Türkiye laik bir sistemle yönetilmelidir. Elbette toplum içi dinamizm tartışılarak yoluna konulmalıdır. Kadın hakları, kadınların kendileri üzerinde karar yetkisi ile olur. Nasıl giyeceğine kadının kendisinin karar vermesi gerekir. Ben Türkiye'yi güçlü bir ülke olarak tanıyorum. Ben Türkiye'deki, güçlü kadınların ülkelerini endişe edildiği bir boyuta getirmeyeceklerini biliyorum. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan sakin olmalı ve sükunetle bu olayın üstesinden gelebilmelidir. Ama umarım bu yasaklama olayı gerçekleşmez. Bu durumda açıkçası Türkiye'nin AB üyeliğine nasıl destek verebiliriz bilemiyorum. Ben, yargı organlarının iktidar partisini yasaklamaya kalktığı bir ülkeyi nasıl savunabilirim bilemiyorum" dedi

Milletvekili Roth Kapatma Davasını Yorumladı Yorumları