'Türkçe' Olgunluk Sınavı Dersleri Arasına Alınıyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-28-2008 (14:33)   Son Mesaj: 02-28-2008 (14:33)    Cevap: 0    Gösterim: 1010  

    02-28-2008

    'Türkçe' Olgunluk Sınavı Dersleri Arasına Alınıyor

    Viyana Belediye Başkan Yardımcısı Laska, göçmenlerde anadilin teşvik edilmesini ve Almanca’nın birinci yabancı dil olmasını istiyor.

    Henrietteplatz’daki akşam okulu Viyana okul sisteminde öncü olacak. Burada Avusturya’da ilk kez Türkçe de olgunluk sınavı dersleri arasına alınıyor. Tercihli ders olarak Fransızca, ya da Latince yerine Türkçe’yi seçmek mümkün. Belediye Başkanı Yardımcısı Grete Laska bu sistemi genişletmek istiyor. Laska, ‘’Bu imkan diğer diller için yıllardan beri var. Ayrıca mantıklı da, çünkü daha ilkokuldan itibaren iki ve çok dilli olanaklar sunuyoruz’’ diyor.


    Bu sistemin ilkokuldan sonra orta dereceli okullarda da sürdürülmesinden yana olan Laska hatta bir adım daha ileri giderek, bundan böyle liseden mezun olmak isteyenlere olgunluk sınavında Türkçeye de yer verme olanağı tanınmasını istiyor. Bu durumda Almanca birinci yabancı dil olacak. Laska ancak, böyle bir değişikliğin federal hükümet tarafından onaylanması gerektiğini söylüyor ve ‘’Federal devlet öğrencilerin anadillerine olgunluk sınavında yer verilebilmesi için gerekli olan şartları yaratmadı’’ diyor ve bunun üzücü olduğunu belirtiyor.


    Olgunluk sınavında Türkçe? Bu, Almanca öğrenme motivasyonunu azaltmaz mı? Belediyenin entegrasyon çabaları da böylece boşa gitmiş olur. Laska bu argümanı kabul etmiyor ve bunu FPÖ’nün ‘’propagandası’’ olarak tanımlıyor. Laska ‘’Bunun aksi olacaktır. Anadilini iyi öğrenen çocukların iyi Almanca öğrenme şansı da artmış olacak’’ diyor. Edinilen tecrübeler ve yapılan araştırmaların, anadilinde iyi bir temele sahip olmayan çocukların, diğer öğrencilere nazaran Almanca konusunda daha çok zorluk çektiklerini gösterdiğini belirten Laska, izlenecek rotanın zaten belli olduğunu söylüyor: Yabancı çocukların dil bariyerini aşmalarını, Almanca öğrenmelerini sağlamak ve entegrasyonu güçlendirmek için, şehirlerde gelecekte daha çok göçmen kökenli yuva öğretmeni çalıştırılacak. (‘’Dilin erken teşvik edilmesi’’)


    Özel okullara akın edilmesinden korkmuyor


    Laska devlet okullarında Türkçe ya da Sırpça’nın teşvik edilmesi sonucu endişelenen anne babaların özel okullara akın etmesinden korkmuyor. Belediye meclisinin eğitimden sorumlu üyesi Laska, Viyana’da giderek daha çok anne babanın çocuklarını özel okullara yollamalarını da soğukkanlılıkla karşılıyor. ‘’Uluslararası ortalamalara göre, özel okula giden öğrenci sayısı nispeten az. Bizde bu oran yüzde 9,3, AB ortalamasında ise yüzde 20’’ diyen Laska, özel okulların Viyana okul sistemine rakip değil, ilave olduğunu belirtiyor. Laska ‘’Viyana’da bu kadar çeşitli özel okul olmasından gurur duyuyorum’’ diyor ve ‘’bunun kasıtlı olarak teşvik edildiğini’’ belirtiyor.


    Özetle kesinleşmiş olan reformlar şunlar: İlkokullara dil ve sosyal açılardan eksikleri olan öğrenciler için bir hazırlık sınıfı konacak. Aynı zamanda daha yuvalarda teşvik edici yeni programlarla dil eğitimi başlatılacak.


    Planlanan reformlar: Eğitimden sorumlu Belediye Meclisi Üyesi Grete Laska Türkçe’nin olgunluk sınavı dersleri arasında yer almasını istiyor. Ancak federal devletin bunu onaylaması gerekiyor.




    'Türkçe' Olgunluk Sınavı Dersleri Arasına Alınıyor Yorumları