EKVATOR
Yüzölçümü : 283.561 km²
Nüfus : 10.506.000
Başkent : Quito
Önemli Şehirler : Quito, Guayaquil, Cuenca, Ambato.
Yeri : Güney Amerika'dadır. Peru ve Kolombiya ile komşudur.
Dil : İspanyolca
Din : Katolik
Para birimi : Sucre
LA COMPANIA KİLİSESİ (1605 Ekvador Cumhuriyeti)
Quito kentinin eski merkezindeki 'Plaza Independencia'ya yakınlarındadır.
İnka imparatorluğunun askeri istilasını, dini bir istila takip etti. Yerli halkın inanç sistemi yerle bir oldu ve kitleler halinde Hıristiyanlığa geçtiler. Kızılderili misyonları Fransiskan, Dominikan, Agustinyan ve Cizvit rahipler tarafından yürütülüyordu. Yaptıkları ilk kiliseler basit yapılardı ve cemaat toplantıları ve kutsama ayinleri açık havada yapılıyordu. 1550'lerde rahiplerin emriyle Kızılderililere daha büyük binalar yaptırıldı.
Mimaride İspanyol tarzını benimseyen, burç gibi duvarları olan bu inanç kaleleri sanki içindeki kutsal sırlan dışarıdaki yerli Kızılderililerin saldırılarından ve istismarından koruyordu. Diğer taraftan bölgenin altın ve gümüş zenginliği sömürüldükçe, -1545'te Bolivya'nın Potosi bölgesinde bir dağ gümüş bulunmuştu -kiliseler Tanrı'nın görkemi adına donatılıp süsleniyordu.
Quito'daki barok La Compania Kilisesi, tüm Güney Amerika'daki en muazzam ve zengin kiliselerden biri olarak bilinir. 1605 yılında başlayan inşaat, 18'inci yüzyılın ikinci yarısına kadar bitirilememişti. Yeşil ve altın rengi kubbeler altındaki dış cephesi, burgu kolonlar ve duvarlarda oyuklara yerleştirilmiş heykellerle süslüdür. İç cephe kırmızı ve altın renklerde gösterişli bir biçimde süslenmiştir ve sunaklar, duvarlar ve balkonlar için 6.4 ton katı altın kullanıldığı söylenir. Küçük kubbesinin altında ana sunak ve kenarlardaki 10 sunak, kalın altın tabakasıyla kaplıdır. Ahşap minber ve günah çıkartma odaları ayrıntılı oymalarla süslüdür. İç kısmın her santimetresi parlak renklerle boyanıp süslenmiştir ve bazı girintili çıkıntılı işlemeler batılı bir görüntü verir. Kilise bugün büyük hayranlık toplayan Quito sanat okulunun galerisi gibidir. Fransiskanlar 1535'te şehirde bir sanat okulu kurdular. Kızılderili ve melez ustalar burada Avrupa stilinde dini resimler ve heykeller yapmayı öğrendi ancak yerel stilin çarpıcı etkisi de kaybolmadı. La Compania Kilisesi'nin tavan resimleri, Quito'nun Sistine Şapeli'ne cevap olarak tanımlanır.
Altın ve zümrüt işli çerçevesiyle önemli bir hazine olan 'OurLady of Sorrows' tablosu, normalde bir kasada saklansa da özel günler için çıkarılıp sergilenir. Kilise ayrıca 1645 yılında ölen Quito'nun azizesi Mariana Paredes Flores'in hatırasını yaşatır. İspanyol bir aileden gelen azize, fakir Kızılderililerin yardımına koşmuş ve bunun karşılığında acımasız cezalara maruz kalmıştır. Şehirde bir salgın baş gösterdiğinde diğerlerinin günahlarına karşılık Tanrı'ya kendi hayatını sunmuş ve bundan kısa bir süre sonra ölmüştür. 1950 yılında azize ilan edilmiştir.
Quito'da Katolik manastırlarına da sık rastlanır. La Compania yakınlarında, yine sanat okulu öğrencilerinin eserlerini sergilediği, barok tarzında sarayı andıran San Francisco Kilisesi bulunur. San Domingo Kilisesi de ana sunağındaki Merhamet Bakiresi figürüyle ünlüdür. San Agustin'in eski rahibe manastın bugün bir müzedir. Quito'nun eski merkezi, Hıristiyanlığın Güney Amerika'daki yerini gösterircesine çanları her saat başında birbiriyle yarışan kilise ve manastırlarla doludur.