Şaban Karataş, 1928'de Ereğli'de doğdu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitiren Karataş, 30 Temmuz - 1 Kasım 1953 tarihleri arasında Ziraat Bakanlığı Elazığ Mücaadele Enstitüsü Asistanı olarak çalıştı. Karataş, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde Zootekni Kürsüsü'nde 30 Haziran 1955'te asistan, 29 Kasım 1962'de doçent, 30 Haziran 1966'da da profesör ünvanını aldı. Karataş, 18 Mart 1965 ile 30 Haziran 1966 tarihlerinde de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanlığı yaptı.
Karataş, TRT Genel Müdürlüğü görevini aleyhinde açılan davaların gölgesinde yürüttü. Danıştay'ın İsmail Cem'in görevden alınmasını sağlayan kararnameyi iptal etmesine rağmen, Demirel Başkanlığı'ndaki "Milliyetçi Cephe" hükümeti TRT Genel Müdürlüğü'ne Prof. Dr. Şaban Karataş'ın atama işlemlerini başlattı. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk de, Karataş'ın atama kararnamesini onayladı. Yapılan başvurular üzerine Danıştay, Karataş'ın atanmasına ilişkin işlemler için 13 Şubat 1976'da yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu arada, CHP'de Karataş'ın görevden alınması için TRT Seçim Kurulu aracılığıyla girişimlere başladı. TRT yayınları ve Genel Müdür Karataş'ın sözleri gerekçe gösterilerek Bülent Ecevit tarafından yapılan başvuru incelemeye alınarak, Danıştay "nihai" kararı verip Karataş'ın atama kararını iptal etti.
Görev süresi boyunca mahkeme kararlarının gölgesinden kurtulamayan Karataş, Aralık 1976'da "resmi görevliye hakaret ettiği" gerekçesiyle bir yurttaş hakkında dava açtı. Ankara 8. Asliye Mahkemesi'nde görülen davada, Danıştay belgeleri incelenerek Şaban Karataş'ın hukuken Genel Müdür olmadığı ve davanın düşmesi gerektiği kararı alındı. Aynı yıl, Karataş'ın Kurum içinde yaptığı birçok atama personelin Danıştay'a açtığı davalar sonucu aynı gerekçe ile iptal edildi. Karataş ancak, 22 Haziran 1977'ye kadar bu görevini sürdürebildi.