Sani Konukoğlu (Sani Konukoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Sani Konukoğlu (Sani Konukoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: biyografist   İlk Mesaj: 03-14-2011 (04:25)   Son Mesaj: 03-14-2011 (04:25)    Cevap: 0    Gösterim: 1000  

    03-14-2011

    Sani Konukoğlu (Sani Konukoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Is Dunyasi-Ekonomi


    1929 yılında Gaziantep'te doğan Sani Konukoğlu, 1943 yılında ilkokulu bitirdikten sonra, ailesinin öğrenimini sürdürmesini istemesine rağmen, dokumacılığa başlayarak iş hayatına atıldı. İlk işe başlayışı kendisinin bizzat kullandığı tek tezgahta veresiye aldığı 18 kg'lık iplikle olmuştur. 1947 yılı Ocak ayında İstanbul'da 24 gözlü yerli bir bobin yaptırarak, Gaziantep'e ilk olarak bu kapasitede bobin makinesi getiren kişi olmuştur.

    1951 yılında, mevcut dokumalarının kalitesini yükseltmek için Halep'ten eski bir apre makinesi satın almış ve bir mağaraya koyarak çalışmaya başlamıştır. İki yıl sonra ise, Bursa'ya giderek oradaki tornacılarla işbirliği yapıp, Avrupa'daki dokuma tezgahlarının benzer modelini yaptırmış ve dört mekikli ekose gömleklik dokuyan tezgahları imal ettirerek Gaziantep'e getirmiştir. Böylece, Gaziantep'te el tezgahlarını motorlu tezgaha dönüştürmede öncülük yapmıştır.

    1955 yılında ise, Bursa'da havlu tezgahları imal ettirip bu tezgahlar üzerine atılacak jakar makinelerini de Gaziantep'teki tornacılara yaptırmış ve ilk olarak Gaziantep'te havlu imalatına başlamıştır. 1962 yılında saf dışı kalmış eski model makinelerden yararlanarak, Gaziantep'in Şehreküstü semtinde mevcut bir mağaraya idrofil pamuk tesisi kurup, üretime başlamıştır. Bunu 1963 yılında kurduğu 1500 iğ kapasiteli pamuk ipliği takip etmiştir. Süregelen bu çalışmalar 1966 yılında şirkete dönüşür ve "Hilal Kollektif Şirketi" kurulur. 1968 yılında ise 25 bin iğlik bir iplik tesisi projesi hazırlatılır. 23 Şubat 1972 yılında inşaata başlanır ve çalışmalar devam ederek tesisin 20 bin iğlik bölümü 1974 yılında devreye sokulur. Firma, tüm güçlükleri aşarak, üretimini 1977 yılına kadar sürdürür.

    1977 yılında Hilal Kollektif Şirketi, kurucusu Sani Konukoğlu'nun isminden esinlenerek, Sanko Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye dönüştürülür. İlerleyen yıllarda istikrarlı adımlarla yatırımlara devam edilerek, kendi alanında ulaşılması zor bir kapasite ve kaliteye ulaşılır. Bugün için 11 bin kişinin istihdam edildiği Sanko Holding tekstil, sağlık, finans, inşaat, otomotiv, ambalaj ve gıda sektörlerinde faaliyetini sürdürmektedir.

    Bütün bu büyüme Hacı Sani Konukoğlu'nun bilinçli, planlı ve sabırlı çalışması sonucunda bugünlere kadar devam etmiştir. Sani Konukoğlu, sağlığında Sanko Tekstil, İsko Dokuma, Asko Tekstil, Teksko'yu kendi emeği ve gayretleriyle Türk ekonomisine kazandırmıştır. Ayrıca, Sani Konukoğlu Tıp Merkezi, yine kendi emeği ile ilk adımları atılan ve tamamlanma aşamasına gelen bir kuruluştur.

    Ancak, Sanko Holding' in kurucusu Sani Konukoğlu, hastanenin tamamlanmasından kısa süre önce yaşama veda ettiğinden hastaneyi görememiştir. Onun anısına hastaneye kendi adı verilmiştir. Geçirdi rahatsızlıklarda sürekli şehir ve ülke dışında tedavi görmenin sıkıntısını bilen Sani Konukoğlu, hastanenin hayata geçirilme fikrinin sahibi olmuştur. 1993 yılında inşaatına başlanan Sani Konukoğlu Tıpı Merkezi, Gaziantep ve bölge illerine hitap edecek kapasitededir.

    Sani Konukoğlu, 1987 yılında Gaziantep Sanayi Odası'nın kuruluşunda bu fikre inanmış diğer sanayicilerle birlikte bir mücadele örneği sergileyerek, 15 Ağustos 1989'da Gaziantep Sanayi Odası'nı kurmuştur ve ilk yönetim kurulu başkanlığına seçilmiştir. Oda, halen bölgedeki tek sanayi odası olma unvanına sahiptir. 1988 yılında firmasının adı ile kurulan Sankospor'un ilk başkanı olmuştur. 1993 yılında Hacı Sani Konukoğlu Anadolu Teknik Meslek Lisesi, Hacı Firdevs Konukoğlu ve Emine Konukoğlu İlkokulları'nın inşaatlarını başlatmıştır. O'nun sürdürdüğü bu hizmetler hizmetler halen, Hacı Sani Konukoğlu Vakfı tarafından sürdürülmektedir.

    1970'li yılların başında kendi talimatıyla, Gaziantep şehir merkezinde bulunan başlangıçta 500 fakir aileye dağıtılan gıda yardımları bugün 14 bin aileye ulaşmaktadır. İlk ve orta dereceli okullarda okuyan 6 bin fakir öğrenciye giyim ve kırtasiye yardımı yapılmaktadır. Ayrıca Gaziantepli olan 200'e yakın şehit er, polis, öğretmen ve imam ailelerine nakdi, gıda ve giyim yardımı yapılmaktadır. Sanko Holding'deki şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütmekte iken geçirdiği bir kalp rahatsızlığı sonucu, yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, 16 Ocak 1994 Pazar günü vefat etmiştir.

    O'nun Sanko'nun doğuşundan bu yana sürdürdüğü mücadelesi, çalışma azmi ve özverili çalışmaları, Sanko'nun bugün, Türkiye'nin sayılı holdinglerinden biri olmasını sağlamıştır. Sani Konukoğlu, sağlığında yaptığı sosyal hizmetler nedeni ile, Bakanlar Kurulu'nun 27 Ekim 1977 tarih ve 30 numaralı beratı ile "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" na layık görülmüştür. Madalya, 27 Ekim 1997 tarihinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü'nde yapılan bir törenle şu anda Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte olan Abdülkadir Konukoğlu'na teslim edilmiştir.




    Latest 5 Biyografi





    Sani Konukoğlu (Sani Konukoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları