İsmail Hakkı Demircioğlu (İsmail Hakkı Demircioğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

İsmail Hakkı Demircioğlu (İsmail Hakkı Demircioğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Yes Man   İlk Mesaj: 11-30-2010 (04:01)   Son Mesaj: 11-30-2010 (04:01)    Cevap: 0    Gösterim: 1141  

    11-30-2010

    İsmail Hakkı Demircioğlu (İsmail Hakkı Demircioğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Sanat


    Türk Halk Müziği'nin usta ismi İsmail Hakkı Demircioğlu, 1957 yılında Rize / Pazar'da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve liseyi Pazar'da okuyan Demircioğlu, 1980'de İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Temel Bilimler Bölümü'ne girdi, 1984'te mezun oldu. 1984 - 1986 yılları arasında Ruhi Ayangil'in Türk Müziği Orkestra ve Korosu'nda bas olarak çalıştı. Sanatçı, 1987'de Ruhi Su Dostlar Korosu'nda, Timur Selçuk ve Sarper Özsan'ın çalıştırdığı dönemde, yine bas olarak çalışmalara katıldı.


    Bu dönemde "Türkülerimiz" ve "Sırdaş Türküsü" isimli iki albüm çıkaran Demircioğlu,'1998'de "Gülün Kokusu Vardı" ve 2000'de "Anadolu Beşik" adlı albümlerde yakın dostu Erkan Oğur'a eşlik etti. "Anadolu Beşik" albümünde ağırlıklı olarak Doğu bölgesinin tınıları hâkim. Kul Hüseyin'in pek bilinmeyen nefes'i "Zamanede Bir Hal", Pir Sultan Abdal'dan "Karşıda Görünen Ne Güzel Yayla" Erkan Oğur'un yanık sesine pek yaraşan Elazığ yöresi türküsü "Bir Şuh -i Sitemkâr", "Kul Ahmet'ten "Seher Yeli" gibi örneklerle albüm, geçmişin mucizesinin bugüne taşındığı bir mücevhere dönüşüyor.


    NASİBOLSA

    Karadeniz'de hüznün de var olduğunu hatırlatan Demircioğlu, son olarak da 2004 yılında, hüznün hakim olduğu solo albümü "Nasibolsa"yı çıkardı. Demircioğlu'nun uzun zamandır yapmayı düşündüğü albümde,'sanatçının 20 yıl öncesinden başlayarak bestelediği 5 şiir, sözü ve müziği Bahar Alkaya'ya ait geleneksel karakterde bir deyiş yer alıyor. 12 parçanın yer aldığı albümde yine Alkaya'nın derlediği bir ağıt, Rize Çamlıhemşin / Çat'ta Servet Çamoğlu'ndan öğrendiği "Osman'ın Ağıtı" ile birlikte 4 halk türküsü bulunuyor.





    Nasibolsa

    Nasibolsa yine gitsem yaylaya
    Doya doya baksam suna boyluya
    Senin için yalvarırım mevlaya
    Belki seni bana yazar yaradan

    Yüce dağ başında pınar gözüsün
    Sürüden seçilmiş körpe kuzusun
    Güzellerin başı yayla kızısın
    Belki seni bana yazar yaradan

    Ela göz üstüne eymedir kaşı
    Başına bağlamış bir telli poşu
    Talib'i Çoşkun der bulunmaz eşi
    Belki seni bana yazar yaradanAlbümde birçok ortak çalışmaya imza'attığı sanatçı dostu Erkan Oğur'un da ağırlığı hissediliyor. Sanatçının albümünde gerek sesiyle gerekse enstrümanıyla Erkan Oğur'dan Birol Topaloğlu'na, Okan Murat Öztürk'den İbrahim Karaca ve Cem Aksel'e, "Şu Uzun Gecenin Gecesi Olsam" türküsünün bilinmeyen sözlerini gönderen Çorum eski valisi Atıl Uzelgün'e kadar birçok insanın emeği geçmiş. Albümde, tasavvuf şairi Yunus Emre'nin "Aşkından Yanar Yüreğim" şiiri, edebiyat dünyasında önemli yere sahip olan Sabahattin Ali'nin "Rüzgar" şiiri ve yine A. Kadir'in "Birinci oğluma Ninni" adlı dizeleri Demircioğlu'nun müziğiyle bütünleşmiş.
    TÜRKÜLERİN DOĞURDUĞU ANADOLU

    Bölgesel çeşitliliğiyle dikkat çeken albümünün kitapçığında Demircioğlu, çalışmalarında ve hayatında önemli bir yere sahip olan türküleri var eden Anadolu insanı için şunları söylüyor: "Bu kadar güzel türküler onları var etmiş olan Anadolu insanının gelecekte memleketimizi daha güzel, mutlu günlere taşıyacağına eminim. Türkülerin nasıl oluştuklarını, melodik, sözel, makamsal ritimsel, bölgesel çeşitliliğini, estetik yapılarının derin ve etkileyiciliğini düşündükçe Anadolu insanına hayretim ve saygım artıyor."




    Latest 5 Biyografi





    İsmail Hakkı Demircioğlu (İsmail Hakkı Demircioğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları