1947 yılında Çankırı’da doğan Fevzi Karakoç, 1968-72 yılları arasında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda okudu. 1974 yılında aynı kuruma asistan olan sanatçı, 1979 yılında Salzburg Yaz Akademisi’nde çalıştığı litografileri ile Salzburg Şehir Ödülü’nü aldı. 1983 yılında Özgün Baskıresim dalında Sanatta Yeterlilik alan Karakoç, 1986 yılında Doçent, 1993 yılında Profesör oldu; şu anda Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapmaktadır.
Fevzi Karakoç’un resimlerinde başından bu yana var olan insanlar, duruş ve hareketleriyle bizim insanlarımız. Ancak onlar herhangi somut bir tipin, yöresel bir olayın öyküsünü anlatmak için değil, evrensel insan kavramına ve her insanın değerli bir varlık olduğuna dikkati çekmek için resme giriyorlar. Çizgi, şekil ve renklerin öğesel dilini zorlamadan resimdeki yerlerini koruyan insanlar ve diğer canlılar… Sanatçının son tablolarında insan ve at figürlerinin görsel dinamiğe katkıları daha da artmış, resmin şekil ve renklerine doğallığı aşan öğesel bir hareket kazandırmışlardır.
Araştırmalarını yıllar boyu düşünsel bir temel üzerine oturtmaya çalışan Karakoç’un son resimlerinde figürsel hareket ve fırça hareketlerinin karşısında düz durağan zeminlerle yer yer selvilerin, kayalıkların ve tepelerin yer aldığı İstanbul ve Anadolu’nun renklerini taşıyan doğa manzaraları bir denge oluşturmaya çalışıyor. Genelde, figürler önceki resimlerinden tanıdık; fakat biraz daha soyutlanmış ve olaydan uzaklaşıp resmin görsel bir elemanı haline gelmiş.
Sanatçı,devamlı taze kalmanın ve resmin gizem dolu etki alanına kendini kaptırmanın sonucu, çalışmalarında devamlı bir arayış içinde. Bu arayışlardan en önemlisi olarak da ışığa ilişkin olanı vurgulayabiliriz. Çünkü ışığın kaynağının değişmesi ile sanatçının figürün inşasına ilişkin alışkanlıkları, belki de zaafları ortadan kalkıyor. Böylelikle yeni ışık arayışı artık figürü aydınlatmadığı için, figür hem bir gölge gibi sessizdir, hem de çağrışım derinliği yüklenmiştir.
Fevzi Karakoç’un resim serüvenini takip eden sanatseverler bu sergiyi izlerken çağdaş, avangart olmak için belli formülleri kullanmak yerine, kendi değerlerimizden çıkışlar yaparak da evrensel olunabileceğine inanan kararlı bir sanatçının eserlerine güvenlerini tazeleyecek.
SON ALTI YILIN SERGİLERİ
2004 ODTÜ 6. Sanat Festivali Resim Sergisi, Ankara
2004 Çağdaş Bir Bakış. Tem Sanat Galerisi, Yeditepe/İstanbul
2004 1. Prag Uluslararası Sanat Fuarı, Tem Sanat Galerisi
2005 Ankara Çağdaş Sanat Fuarı, Ankara
2005 “Fevzi Karakoç-Sema Ilgaz Temel-Yusuf Ziya Aygen” Üçlü Sergi, Ortaköy Sanat galerisi, İstanbul
2005 Art Sanat Galerisi Karma Sergi,İstanbul
2006 Gra-Plas Resim Sergisi CMK Sanat Galerisi, İstanbul
2006 ODTÜ 7. Sanat Festivali Resim Sergisi, Ankara
2006 Remart Sanat Galerisi Karma Sergi, İstanbul
2007 tem sanat galerisi kişisel sergi istanbul
2007 CKM sanat galerisi kişisel sergi istanbul
2007CKM sanat galerisi desen sergisi istanbul
2007 ODTÜ 8. sanat festivali resim sergisi ankara
2008 CKM Sanat Galerisi Retrospektif Sergi
2009 TEM Sanat Galerisi İstanbul