Devlet adamı. 1894 yılında Trabzon'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Trabzon'da yaptı. 1918'de İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Aynı yıl Trabzon'a dönerek, Milli Mücadele'yi destekleyen İstikbal gazetesini kurdu.
Gazetesini Trabzon'da babasına ait bir hana yerleştirip, kendi basımevinde basmaya başlayınca, matbaacı ve dizgici Rumların kaprislerinden de kurtulan Faik Ahmet, Kurtuluş Savaşı boyunca Milli Mücadele'yi destekledi, zafer haberlerini duyurarak Trabzonluların mücadele heyecanını körükledi.
1930'larda C.H.P. saflarına geçişi, hareketli bir siyaset hayatının başlangıcı oldu. Önceleri yalnız Trabzon çevresinde kalan siyasi çalışmalarını 1939'da Trabzon'dan milletvekili seçilince parlamenter olarak sürdürdü. 1939'da başlayan milletvekilliği, 1954-1957 dönemi dışında ölünceye kadar sürdü. 1946'da üçüncü kez Meclis'e dönünce, CHP grubunun en faal üyeleri arasıda yer aldı.
Birinci ve İkinci Hasan Saka Kabinesi'nde Devlet Bakanlığı ve Başbakan yardımcılığını yaptı. Barutçu, ününü sağlayan en büyük sınavı 1950-1954 döneminde verdi. Artık iktidar değişmiş, 1946-1950 döneminin küçük muhalefeti ezici çoğunluğu elde ederek iktidara gelmişti. Bütün görüşmeler hemen hemen çekişme halinde geçiyor ve çekişmelerde CHP'yi savunmak, çoğunlukla Barutçu'ya düşüyordu. Ayrıca, grup başkanvekili olarak bu savunma onun göreviydi.
CHP mallarının Hazine'ye devredilmesini öngören tasarının görüşüldüğü, sabaha kadar süren Meclis toplantısında, CHP'yi savunanların başında yine Barutçu vardı. Çetin mücadele sonunda CHP mallarını koruyamadı ama Barutçu şöhretini korumayı başarmıştı. 1959 yılında Ankara'da öldü.