Bayazıtoğlu Ahmet Paşanın oğlu ve Abdülkadir Paşanın küçük kardeşidir. 1853 yılında Maraş’ta doğmuştur. Babası Ahmet Paşadan kendilerine Maraş’ın Göksun Kazasında binlerce dönüm sulu arazi kalmıştır. İlk ve Orta tahsilini Maraş’ta yapan Mahmut Arif Paşa özel hocalar tarafından Farsça ve Arapça’yı öğrenmiştir. Çok zeki ve iyi kalpli bir Türkmen beyi olan paşa, ilk olarak Hatay’ın Hassa, G.Antep’in İslahiye, Merzifon ve Sivrihisar kazalarında Kaymakamlık yapmıştır. Sivrihisar Kazasında Kaymakamlık görevinden ayrılarak İstanbul’a yerleşmiş rüştiye tahsilini ikmal ile mülkiyeyi şahaneyi bitirerek tekrar mülkiyeye intisap etmiş olan Mahmut Arif Paşa Doğubeyazıt, Dersim Erzincan Mutasarrıflıklarında bulunmuş. Erzincan Mutasarrıfı iken Vali ve Paşa ünvanını alarak ilk kez Diyarbakır Valiliğine tayin edilmiş daha sonra Diyarbakır’dan Elazığ’a vali olarak naklen atanan Mahmut Arif Paşa, 1908 yılında 55 yaşında pek genç olarak vefat etmiştir. Mezarı Elazığ’dadır. Nur içinde yatsın.
Mahmut Arif Paşa’nın Zübeyde, Nazire, Habibe, Satıa ve Makbule adlarında beş hanımı vardı. Maraş Milli Mücadelesi kahramanlarından merhum Zafer Bayazıt, Habibe hanımdan doğmadır ki Habibe hanım Bayazıtoğullarından Kerim Bey’in kızı olup ilk izdivacını Bayazıtoğlu Osman Paşa, ikinci izdivacını ise Mahmut Arif Paşa ile yapmıştır. Eski Sağlık Bakanlarından merhum Doktor Kemali beyefendi ise Mahmut Arif Paşa’nın üçüncü refikası olan Nazire hanımefendiden doğmadır.
Mahmut Arif Paşa, Valilik Mutasarrıflık yaptığı vilayetlerde çeşme, köprü, yol, okul gibi birçok eserler yaparak büyük hizmetlerde bulunmuştur.
Mahmut Arif Paşa’nın Hassa Kaymakamı iken yaptırmış olduğu Camiinin kitabesinde aynen şöyle yazmaktadır.
“UNVANI EŞREF MARAŞ HANEDANINDAN MÜFTEHİRİ KAYMAKAM MAHMUT BEY OLDU. İŞBU HAYRIN MAZHARI HAK RIZASI GAYRETİ DİNİ VATAN İMARINA DURUP TA BU CAMİİ İNŞAATINDAN GERİ OLMAMIŞTIR. BÖYLE BİR HAYRATA SEBEP OLDU AHMET PAŞA ZADE BİR MÜCEVHER HARFLE ZEYTİN TARİHİ EYLER HARI TEYFİKRİNLE”' 1037 HİCRİ (MİLADİ 1887)