Sinema, tiyatro oyuncusu ve ses sanatçısı olan Ayla Algan 1937'de İstanbul'da doğdu. Öğrenimini Dame de Sion ile Fransa'da Versailles Lisesi'nde yaptı. Tiyatro sanatçısı Beklan Algan'la evlendikten sonra, sahne tecrübesini geliştirmek amacıyla Amerika'ya gitti ve burada bir süre New York Actor Stüdyo'da öğrenim gördü. Sahneye ilk kez Amerika'da öğrenimini yaparken çıktı. 1961'de "Tarla Kuşu" oyunuyla tiyatroya başladı. Aynı yıl Hamlet'te iki kez "Ophelia" bir kez de, erkek giysileri içinde "Hamlet" rolüyle çıktı. 3 yıl süreyle LCC'de tiyatro öğretmenliği yaptı, aktör çalıştırma dersleri verdi.
1964'te Vedat Türkali'nin senaryosundan Ertem Göreç'in yönettiği, Türkiye'deki işçi sorununu ve grev olgusunu işleyen "Karanlıkta Uyananlar" ile sinemaya geçti. 1966'da yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı ve 1967'de San Remo'da düzenlenen Bordighera Film Şenliği'nde "Gümüş Ağaç Ödülü"nü alan Ayla Algan, "Ah Güzel İstanbul" filmiyle dikkatleri çekti. 1970'de Montreux Festivali'nde kadın özgürlüğü üzerine çevrilen "Kadınlığın Öyküsü" filminde oynadı.
Sinema ve tiyatro sanatçılığının yanı sıra, hafif müzik dalında da ün yaptı. 1971'de Paris'te Olimpia'da sahneye çıktı. 1973'te Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü kazandı ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki şarkı yarışmalarında Türkiye'yi temsil etti. Karanlıkta Uyananlar, Ah Güzel İstanbul, Zilli Nazife, Biraz Kül Biraz Duman, Son Söz Benim, Salak Bacılar gibi filmlerde rol aldı.