Orhan Boran (Orhan Boran Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Orhan Boran (Orhan Boran Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: KaJmErAnNn   İlk Mesaj: 10-14-2012 (06:59)   Son Mesaj: 10-14-2012 (06:59)    Cevap: 0    Gösterim: 1178  

    10-14-2012

    Orhan Boran (Orhan Boran Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Basin-Yayin


    Sivas Kongresi'nde Mustafa Kemal'e hitaben yaptığı Manda’ya karşı oluş konuşmasıyla meşhur olan askeri doktor Hikmet Boran'ın oğlu olan Orhan Boran, 30 Haziran 1928 tarihinde İstanbul’da doğdu.

    Boran, Edremit Cumhuriyet İlkokulu’nu bitirdikten sonra 1938 yılında yatılı olarak Galatasaray Lisesi’ne girdi. İlk sahne deneyimini Galatasaray Lisesi’nde okurken, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda rejisör olan ve okul temsillerini sahneye koyan Necdet Mahfi Ayral tarafından Moliere’in bir oyununda oynamak üzere seçildiğinde yaşadı.

    Galatasaray Lisesi’nden 1946 yılında mezun olan Boran, Türkoloji Fakültesi’ne yazıldı. Aynı yıl, Necdet Mahfi Ayral, kendisini Muhsin Ertuğrul ile tanıştırdı. Boran, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda işe başladı ve Vasfi Rıza Zobu’nun talebi üzerine, birlikte oyunlar sergilediler.

    En çok radyoya ilgi duyan Boran, İstanbul Radyoevi’nin açılmasından itibaren okuduğu Türkoloji Fakültesini 3. sınıftan terk edip, Ekrem Reşit Rey’in asistanı olarak girdiği memuriyet hayatında, temsil yayınları rejisörlüğü yaptı.

    Boran, 1956 yılında BBC’nin açtığı sınavı birincilikle kazanarak Londra’ya gitti.

    Dünya Gazetesi’nin Londra muhabirliğini üstlenen Boran, 17 Şubat 1959’da merhum başbakan Adnan Menderes’in de içinde bulunduğu uçağın, Gatwick Havaalanı civarında inişi sırasında düştüğünü dünyaya ilk duyuran Orhan Boran oldu.

    Boran, 2002 yılında yakalandığı kolon kanseri sebebiyle iki defa ameliyat geçirdi. ”Hayatımın son yıllarını saçlarım dökülmüş olarak geçirmek istemiyorum. Öleceksem insan gibi bu halimle öleyim. Şu dünyayı sefil halde terk etmek istemiyorum. Hayranlarım beni hep bu halimle hatırlayacak, saçları dökülmüş olarak değil!” diyerek kemoterapi tedavisini reddetti.

    Boran, Beşiktaş Kültür Merkezi’nin (BKM), 10 Haziran 2005’de ”Orhan Boran Show” adıyla Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda organize ettiği jübilede, 59 yıl emek verdiği meslek hayatına ve 25 yıl uzak kaldığı sahneye veda etmek üzere son kez sahne aldı.

    Türkiye’de 1960’lı yıllardan itibaren, gece kulüplerinde ”Ayaküstü Gırgırı” adıyla ilk stand-up geleneğini başlatan Boran, televizyonun henüz olmadığı radyolu günlerde, mükemmel Türkçesi ile kibar esprileri, unutulmaz pürüzsüz sesi, nezaketi ve beyefendiliğiyle tanındı.

    Türkiye'de ilk stand-up geleneğini başlatan ünlü mizah ustası ve ünlü televizyoncu Orhan Boran 26 Mayıs 2012 günü hayatını vefat etti. Eşi Güler Boran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Boran’ın 26 Mayıs günü öğle saatlerinde evinde hayatını kaybettiğini bildirdi.




    Latest 5 Biyografi





    Orhan Boran (Orhan Boran Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları