F- Scianidae
L- Corvina umbra (Sciaena umbra)
İ- Brown meagre
M- Eşkine, Karakoza balığı
Sciaena umbrina (Eşkina, mavruşgil, lendenoz, taş balığı, kaya levreği)
Özellikleri:
Y.F.= D1 X-XI, D2 (22-25), A II, 7 (6-8), P II(13-14), V 1-5
Vücut yanlardan basık olup, bir tanesi kısa olmak üzere iki sırt yüzgeci bulunur. İlk sırt yüzgeci kısa ve 10-11 ince dikenli, ikinci sırt yüzgeci uzun ve 23-25 yumuşak ışınlıdır. Anüs, karın ve göğüs yüzgeci dikenleri bariz beyazdır. Çenede bıyık bulunmayıp alt çene üst çeneden kısa, vücudun üst tarafı koyu kahverengi, alt tarafı metal parıltısındadır. Kuyruk yüzgeci yuvarlak olup kenarları siyahtır.
M.U.= 50 cm.
O.U.= 30-40 cm.
M.A.= 4 kg.
O.A.=
Sciaenidae ailesi
Sciaeniade ailesi, dünya üzerinde tuzlu ve tatlı sularda yaşayan 275 türü içeren bir ailedir. Genellikle tropikal ve ılıman kuşak denizlerin sakin koylarını ve nehir ağızlarını tercih ederler.
Kuyruğa kadar uzananan sırt yüzgeçlerinin birinci kısmı dikenli ışınlardan, ikinci kısmı yumuşak ışınlardan oluşur. Bu iki parça ayrı olmasına rağmen birbirlerine çok yakın oldukları için birleşik gibi dururlar.
Ağız yapıları genelde dipten beslenmeye uygun olarak gelişmiş olduğu için aşağıya dönüktür.
Bu ailenin bireylerinin ilginç bir özelliği ise sualtında ses çıkarabilme yetenekleridir. Ses çıkarma yeteneklerinin kafalarında bulunan iki bağımsız kemikten geldiği konusunda yanlış bir inanış bulunmaktadır. Bu familyaya ait türler yüzme kesesini çevreleyen kasların bu kese üzerine baskı yapmasıyla ses çıkarır.
Türkiye sularında bu aileye ait 3 tür yaşamaktadır:
SARIAĞIZ - MİNEKOP - EŞKİNA
--------------------------------------------------
EŞKİNA
Sciaenidea familyasındandır. Bilimsel adı Corvinanigra'dır. Ortalama boyu 30-35 cm dir. Ağırlığı 500-600 gramdır. 3-4 olanlarına rastlanılır. Yapısıi yan taraflarından hafifce yassı olarak elips şeklindedir. Sırtı hafif kamburumsudur. Başı vücuduna oranla büyüktür. Ağzı ufaktır. Kadife dişleri vardır. Büyük pullarla örtülüdür. Eğer yakalandıktan sonra nemli bir yerde tutulmazsa pullarını kazıması zorlaşmaktadır. Sırtı koyu gri ile karışık lacivert renktedir. Yanları ve karnı sarıya çalan bir beyazlıkta olup kısmen parlaktır. Ancak denizden çıktıktan kısa bir süre sonra zeytuni bir renk alır. Yüzgeçleri hayli geniştir. Yüzme kesesi vardır, yakalandığı anda yüzme kesesinin şişmesi sonucu midesi ters dönüp ağzının ucuna kadar gelir.
Eşkina aynı zamanda taş balığı da denir. Bunun nedeni ise başının içinde ve gözlerinin arka tarafına doğru iki adet taş bulunur. Marmara balığı olmakla beraber bir kısmı Nisan başlarından Haziran sonuna kadar Karadeniz'e çıkar. Ekim ayından itibaren terk ettiği bölgeye geri döner. Dalyanlara girerler ve iskele altlarında balıkçıların ağlarını temizledikleri bölgelerde bulunurlar. Ayrıca batık gemi olan bölgelerde sıkça bulunurlar. Bu balığı temizler dikkatli olmak gerekir alt yüzgeçine yapışık kalın bir iğnesi vardır ve dikkat edilmediği taktirde ele batabilir.