Ä°stanbul'da sessiz sedasız 'Osmanlı' devrimi!   Konuyu açan: Güncelajans   Ä°lk Mesaj: 04-19-2013 (10:13)   Son Mesaj: 04-19-2013 (10:13)    Cevap: 0    Gösterim: 450  

    04-19-2013

    İstanbul'da sessiz sedasız 'Osmanlı' devrimi!

    İstanbul'da sessiz sedasız 'Osmanlı' devrimi!
    İstanbul'da sessiz sedasız 'Osmanlı' devrimi!

    İstanbul'da Süleymaniye Camii ve Fatih Camii gibi İslam eserleri restore edilerek yeniden canlandırılırken, İstanbul'un göz bebeği olan Sultanahmet Camii ve Kapalıçarşı gibi tarihi eserlerin de restore edileceği müjdesi geldi. Yıllar boyunca harap bir şekilde ayakta duran Osmanlı eserleri, muhteşem bir çalışmadan sonra tekrar müslümanların huzuruna çıkıyor.

    İstanbul'da Süleymaniye Camii ve Fatih Camii gibi İslam eserleri restore edilerek yeniden canlandırılırken, İstanbul'un göz bebeği olan Sultanahmet Camii ve Kapalıçarşı gibi tarihi eserlerin de restore edileceği müjdesi geldi. Yıllar boyunca harap bir şekilde ayakta duran Osmanlı eserleri, muhteşem bir çalışmadan sonra tekrar müslümanların huzuruna çıkıyor. GALERİ İÇİN TIKLAYIN Ömer Süt'ün haberi...

    Ä°STANBUL YENÄ°DEN HAYAT BULUYOR

    Bir tarafta tüm ihtişamıyla Süleymaniye Camii, bir tarafta da, baktıkça, Fatih Sultan Mehmet Han'ı hatırlatan Fatih Cami? İstanbul mimarisinin 18. yüzyılına damgasını vuran Pertevniyal Valide Sultan Camii, barok mimarinin en güzel örneklerinden Laleli Camii, Edirnekapı'daki Mimar Sinan'ın muhteşem eseri Mihrimah Sultan Camii, Kapalıçarşı'nın girişindeki Nuruosmaniye Camii, bir zamanlar madde bağımlılarının mekanı olan ancak şimdi 5 yıldızlı bir otel hüviyetine kavuşan Sirkeci'deki 4. Vakıf Han, 14. yüzyıldan kalma Esekapı Medresesi, Boğaz'ın en güzel camilerinden Dolmabahçe Camii, Fatih'in Davutpaşa semtinde ihtişamıyla insanları kendine çeken Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'da mutlaka uğranılması gerek cami olan Tophane'deki Kılıç Ali Paşa Cami, Beşiktaş'taki Ertuğrul Tekkesi Camii, Yahya Efendi Dergahı, Galata Mevlevihanesi, Yenikapı Mevlevihanesi, sayısız han, hamam, türbe ve çeşmeler?

    Ä°STANBUL'DA SESSÄ°Z SEDASIZ BÄ°R DEVRÄ°M

    Saydığımız bu Osmanlı eserlerinin ortak bir özelliÄŸi var: Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'ndan bizlere ‘emanet'i olarak kalan ÅŸah eserler Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ‘sessiz ve sedasız' bir ÅŸekilde restore edildi ve gelecek nesillerin görebilmesi için, tabiri caizse, yeniden hayat buldu.

    RESTORASYON İÇİN 1,5 MİLYAR LİRA HARCANDI

    İstanbul'a can veren ecdad yadigarı eserlerden bazıları depremin etkisiyle zarar görürken, bazıları bakımsızlıktan ve kıymet bilmemezlikten, bazıları da neredeyse yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, hükümetin de desteğini alarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl Özel İdaresi ve özel sektörden birçok kurumla beraber yaklaşık olarak 1,5 milyar lira harcanarak "Eski Eserlerimizi Kurtarma, Koruma ve Gelecek Nesillere Aktarma Projesi" kapsamında tarihi eserler restore ediliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu çalışmalar için son 5 yılda kamulaştırmalarla beraber 350 milyon lira harcadı.

    SULTANAHMET CAMÄ°Ä° DE RESTORE EDÄ°LECEK

    Ä°stanbul'u ve Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nu ‘en onurlu' bir ÅŸekilde temsil eden bu eserleri restore etmeye devam edeceÄŸini açıklayan Vakıflar Genel Müdürlüğü Ä°stanbul I. Bölge Müdürü Ä°brahim Özekinci, önümüzdeki aylarda Sultanahmet Camii, Yıldız Hamidiye Camii, Rüstem PaÅŸa Camii, Kapalıçarşı, Molla Fenari Ä°sa Camii ve Küçük Mecidiye Camii'nin restorasyon çalışmalarına baÅŸlayacaklarını söyledi.

    MÜTHİŞ ÇALIŞMALARA BÜYÜK DESTEK

    Son 7-8 yıl içerisinde restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak müthiş bir çalışmanın olduğunu söyleyen Özekinci, çalışmalara Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul'daki birçok belediye başkanı ve sponsorların (Vakıfbank, Kuveyt Türk, Demirören Holding, Acıbadem vs.) büyük destek verdiğini ifade etti.

    EN ÇOK SIKINTI YAŞANAN DURUM

    Özekinci, restorasyon çalışmaları esnasında Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak maddi sıkıntılar yaşamadığını aktarırken en büyük sıkıntıyı projelendirme esnasında yaşadıklarını söyledi. Özekinci konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

    "Bir eseri restore etmeye karar verdiğimizde, caminin ya da külliyenin etrafında çarpık kentleşme sonucunda eser ile özel mülkiyet iç içe geçmiş oluyor. Ya da geçmiş yıllarda öyle uygulamalar olmuş ki, caminin altındaki işyeri özel sektöre satmış. İşyeri sahibi de orada değişiklikler yaparak özgün halini bozuyor ve mesela işyerine depo yapıyor. Anıtlar Kurulu da haklı olarak bize, kamulaştırmayı yapmadan restorasyona başlayamazsın, diyor. Tabi bu işyeri sahipleri kolay kolay ikna olmuyor ve çoğu zaman bunlarla mahkemelik oluyorsun. İşte tam da bu noktada çok zamanımız gidiyor ve restorasyon çalışmalarının bitiş süresi de uzuyor."

    Vakıf Nedir?Â*[/B]

    Arapça bir sözcük olan 'vakf'; sözlük anlamı ile durdurma, hareketten alıkoyma, hareketsiz bırakma manalarına gelir. Ayrıca "tamamen verme, büsbütün verme" anlamını da içerir.

    İktisadi anlamda vakıf; kişisel çalışma ve gayretle elde edilen imkânların ve mal varlığının gönül rızasıyla paylaşılmasını öngören hukuki bir sistemdir.

    Türk Medeni Kanununa göre vakıf; gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleri ile oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır.

    Vakıf, tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış halidir. O halde vakıf tüm insanlığın mutluluğunu amaçlayan bir sistemler bütünüdür.

    Tarihte ilk vakıf; Hazreti Ömer (r.a.)ın Hayber'in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düşen bir arazinin satılmaması, miras bırakılmaması ve hibe edilmemesi şartı ile fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi ilk vakıf olarak kabul edilmektedir.

    Vakıfların Anadolu'da hızla yaygınlaşıp önemli hale gelmesinde "sadaka, infak ve hayırda yarışma" ya teşvik edici mahiyetteki ayetlerin yanı sıra şu hadis-i şerifler etkili olmuştur.

    "Ademoğlu vefat edince ameli kesilir, ancak üç hususta müstesna: Sadaka-i cariye, faydalı ilim ve kendine dua eden hayırlı evlat"

    "İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır. Malın en hayırlısı Allah yolunda harcanandır. Vakfın en hayırlısı da insanların en çok duydukları ihtiyacı karşılayandır."

    omer.sut@haber7.com

    Haber7





    İstanbul'da sessiz sedasız 'Osmanlı' devrimi! Yorumları