Tunceli'de karakol protestosu   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 04-14-2013 (10:19)   Son Mesaj: 04-14-2013 (10:19)    Cevap: 0    Gösterim: 476  

    04-14-2013

    Tunceli'de karakol protestosu

    Tunceli'de karakol protestosu
    Tunceli'de karakol protestosu

    Tunceli'nin Sinan Köyü'nde tarihi alana jandarma karakolu yapıldığı gerekçesiyle aralarında Belediye Başkanı Edibe Şahin'in de bulunduğu sivil toplum örgütleri protesto etti.

    Tunceli'nin Sinan Köyü'nde tarihi alana jandarma karakolu yapıldığı gerekçesiyle aralarında Belediye Başkanı Edibe Şahin'in de bulunduğu sivil toplum örgütleri protesto etti. Tunceli'de aralarında BDP'li Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyesi yaklaşık 300 kişi merkezi bağlı Sinan Köyü'nde yapılan jandarma karakolu binasını protesto etti. Pülümür Vadisi'ne hakim olan Sin Tepesi'nde Urartu dönemine ait kalıntılar bulunduğunu belirten protestocular, '1938'den 2013'e kışla ve karakollara karşı Dersim halkı direniyor' yazılı pankart açıp, bölgenin SİT alanı ilan edilmesini istedi. Protestoya katılan köylülerden Türkçe bilmeyen 88 yaşındaki Fatoş Güler, Zazaca yaptığı konuşmada, "1938 yılında burada bizim yakınlarımızı askerler kurşuna dizdi. Şimdi tekrar karakol yapıyorlar. Köyde bir karakol var, neden yapıyorlar biz karakol istemiyoruz. Burası bizim için kutsal bir alan karakol yapılmasın" dedi.

    BDP Tunceli İl Başkan Vekili Sinan Kırmızıçiçek, çözüm sürecinde karakol yapılmasını eleştirip, "Pülümür Vadisi üzerinde 21 karakol yapılacağı belirtiliyor. Bunlardan biri Alacık Karakolu ve yapımı devam ediyor. Diğer bir karakolda şuan bulunduğumuz alanda Sinan Köyü dağlık alanında yapılmak isteniyor. Karakolun yapılmak istendiği bu alan tarihi Sinan Kalesi olmakla beraber, birçok tarihi mezarın da bulunduğu bir yerdir. Tarihi ve kültürel alanlarımızın yok edilmesi, doğamızın tahrip edilmesi söz konusudur. Diğer bir husus ise içinde bulunduğumuz bu hassas sürecin ruhuna ve mantığına denk düşmeyen ve bu süreci sabote edebilecek bir gelişmedir. Özelde ilimiz ve genelde Kürdistan askeri kışla durumundayken, halkımız haklı olarak soruyor, gerçekten bir çözüm olacaksa barış gelecekse, bu yapılan karakolların amacı ne? Dersim halkı olarak buradan hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Halkımızı, tarihi ve kültürel varlıklarımızı, doğamızı ve en önemlisi de bu barış sürecini tehdit eden bu karakolları yapmaktan vazgeçin" dedi.

    İHD Tunceli Şube Başkanı avukat Barış Yıldırım, karakol yapılacak alanın tarihi bir değere sahip olduğunu ve yöre halkı tarafından kutsal sayıldığını söyledi. İlgililerin üzerine düşen görevi yapmadığını söyleyen Yıldırım, "Bulunduğumuz alan tamamen tarihi nitelikte bir alandır. Burada arkeolojik kazılar yapılması lazım, bir suç işleniyor. Yetkililer derhal duruma el koymalıdır. Bizler pazartesi günü adli merciler nezninde gerekli suç duyurusunda bulunacağız ve üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Hükümet barış gelsin diyor ve illeri demokrasiden bahsediyor o zaman o ileri demokrasi bizim içinde harekete geçirilsin. Kutsal değerlerimiz yok edilmesin, barış her yere gelmeli. Dersim'e gelmeli ki, diğer 81 ile de barış gelsin. Hükümet barışta samimiyse bu karakolları neden inşa ediyor" dedi.

    Açıklamaların ardından karakol inşaatı için yapılan yol çalışması sırasında ortaya çıkan ve tarihi olduğu ileri süren taşlar belediye ekipleri tarafından yetkililere teslim edilmek üzere alındı.

    Kaynak: DHA





    Tunceli'de karakol protestosu Yorumları