Bakan Bağış 'lale'nin derin anlamını açıkladı   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 04-07-2013 (10:15)   Son Mesaj: 04-07-2013 (10:15)    Cevap: 0    Gösterim: 422  

    04-07-2013

    Bakan Bağış 'lale'nin derin anlamını açıkladı

    Bakan Bağış 'lale'nin derin anlamını açıkladı
    Bakan Bağış 'lale'nin derin anlamını açıkladı

    Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Avrupa'da ve dünyada gittiğim her yerde bana İstanbul'u soranlar ve övenler artık İstanbul'un lalesini övmeye başladı'' dedi.

    Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Avrupa'da ve dünyada gittiğim her yerde bana İstanbul'u soranlar ve övenler artık İstanbul'un lalesini övmeye başladı'' dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen İstanbul Lale Festivali'nin açılış töreni, Emirgan Korusu'nda yapıldı.

    Törende konuşan Bağış, bir toplumun ruh halini anlayabilmek için uğraşlarına bakılması gerektiğini belirterek, Türk toplumunun geçmişinde de çiçeklerle uğraşmasının ince anlayışı ve hoşgörüsünü yansıttığını söyledi.

    Çok farklı şekilde sembolik güçleri, derin anlamları, yüksek ruhlu tabiatlarıyla ecdadın, laleye ayrı bir önem atfettiğini vurgulayan Bağış, lalenin, bir bakıma mütevazılığın, utangaçlığın da sembolü olduğunu, farklı farklı renkleriyle görenleri cezbettiğini anlattı.

    Bağış, lale soğanından tek bir çiçeğin açmasının ve narin olmasının kendi gönüllerindeki yerini daha da zenginleştirdiğini ifade ederek, lale soğanının dallanmayıp sadece tek bir gövde ve çiçek verdiğinde itikatlarınca ''tevhid''in bir simgesi olarak görüldüğünü aktardı.

    Lalenin açtığı çiçeğin 6 yapraklı olduğuna işaret eden Bağış, Allah'ın zati sıfatlarının 6 olduğunu, insanın 6 yönlü bir varlık olma özelliği taşıdığını, Arapça'da velayeti sembolize eden ''vav'' harfinin ebcet değerinin 6, lalenin ebcet değerinin 66, Allah ismindeki harflerin ebcet değerinin de 66 olduğunu dile getirdi.

    Selimiye Camisi'nin avlusundaki çeşmenin üzerindeki ters lalenin hikayesini anlatan Bağış, ''Lale her zaman İstanbulumuzu güzelleştirmiştir. Avrupa'da ve dünyada gittiğim her yerde İstanbul'u anlatmak benim için bir onur meselesi. Avrupa'da ve dünyada gittiğim her yerde bana İstanbul'u soranlar ve övenler artık İstanbul'un lalesini övmeye başladı. Gittiğim her yerde bu lalelerin İstanbul'un tanıtımına çok farklı bir zenginlik kattığını ve bunun bize farklı pozitif dönüşümler sağladığını görüyorum'' diye konuştu.

    -''Lalede olduğu gibi gülde de çalışmalara başlayacağız''-

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Selamet, 14,5 milyon lalenin dikildiği İstanbul'un, baharı büyük bir coşkuyla karşıladığını, 270 farklı türde lale ile İstanbul'da toprağın kabardığını söyledi.

    Lalenin uzun yıllar İstanbul'dan ayrı kaldığını, bu durumun kentin kültürel hayatı için büyük bir ayıp olduğunu ifade eden Selamet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak adı şehirle özdeşleşen lalenin yok olup gitmesine müsaade edemediklerini anlattı.

    Selamet, Lale Festivali'ni gelenekselleştirdiklerini, yeni lale çeşitlerinin araştırılmasına başladıklarını, melezleme yapılan türlerden tohum elde ettiklerini, üniversitelerle ''ters lale'' projesi yürüttüklerini, amaçlarının ''Anadolu'ya ait yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan soğanlı bitkileri yeniden kazanmak'' olduğunu dile getirdi.

    Türkiye'nin gül biyoçeşitliliğinde müstesna bir zenginlikte olduğunu kaydeden Selamet, şöyle konuştu:

    ''Bulunduğumuz coğrafya, gül cinsinin gen merkezi. Dolayısıyla bu zenginliği ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Lalede olduğu gibi yeni çeşitler üretmek ve bunları ihraç edilir hale getirmek istiyoruz. Bu sayede gülde dışarıya bağımlılığın azaltılması ve istihdamın artmasını sağlayacağız. Yine bu yıl lale konusunda ilklere imza atmaya devam ediyoruz. Biliyorsunuz Emirgan'daki eski at ahırlarını restore ettik. Burada Türkiye'nin ilk Lale Müzesi'ni kurmak için çalışmalara başladık. Müze çalışmalarını sürdürmek için de İstanbul Lale Vakfı'nı kurduk. Müzeyi gelecek festivale yetiştireceğiz. Lale adına bir de uluslararası tenis turnuvası düzenliyoruz. Alım Garantili Yetiştiricilik Projesi'ni başlatarak sosyal belediyecilik alanında örnek bir proje ortaya koyduğumuza inanıyorum. Bugüne kadar sadece lale yetiştiriciliği için 917 bin lira ödeyip, 142 aileye istihdam sağlamamız bunun en çarpıcı göstergesidir. Sadece İstanbul'un değil, aile başına 6500 lira gelirle Anadolu'nun da istihdam kapısı olduk.''

    -Lale pastası kesildi-

    AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Selamet ve bazı AK Parti İstanbul milletvekilleriyle 8. doğum günü kutlanılan İstanbul Lale Festivali için hazırlanan pastayı kesti.

    Bağış, lale gıda boyasından hazırlanan ve üzerinde lale figürleri olan pastayı keserken, çözüm sürecinin başarıyla sonlandırılmasını temenni etti.

    -''Lale Temalı Sergisi''ni ve Lale Müzesi'ni açtı-

    Bağış, tören alanından beraberindekilerle Emirgan Korusu'nun sahil kısmında kalan ve eski at ahırları olarak bilinen Lale Müzesi'ne yürüdü.

    Burada lale sergisinin açılışını yapan Bağı, sergiyi gezdi ve eserler hakkında ressam İsmail Acar'dan bilgi aldı. Bağış, burada yaptığı konuşmada, Acar'ın eserlerinin AK Parti Genel Merkezi, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi ve diğer birçok önemli yeri süslediğini söyledi.

    Bağış, Acar'ın Türkiye'nin hoşgörüsünü ve kültürünü eserleriyle dünyaya anlattığını ve uluslararası bir sanatçı olduğunu kaydetti.

    Lale Müzesi'nin açılacağı binaya da değinen Bağış, yıllarca ihmal edilen binanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekibince sanat merkezi haline getirildiğini vurguladı.

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, programının yoğunluğu nedeniyle törene katılamadığı bildirildi.

    Kaynak: AA





    Bakan Bağış 'lale'nin derin anlamını açıkladı Yorumları