Çöpe atılan ekmek ihraç edilen buğdayı geçti
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tehlikeli boyutlara ulaşan ekmek israfıyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tehlikeli boyutlara ulaşan ekmek israfıyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Türkiye'de yılda 6 milyon adet ekmeğin çöpe atıldığını söyleyen Eker, bu rakamın buğday ihracından bir yılda elde edilen gelirden fazla olduğunu söyledi. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner'in bayat ekmeklerin yeniden değerlendirilmesiyle ilgili önerisi ise bayan dinleyicilerin merakını çekti.
Bakan Eker, Bayrampaşa Belediyesi tarafından düzenlenen ve ekmek israfına karşı vatandaşların bilinçlendirilmesini amaçlayan projenin tanıtım toplantısına katıldı. İsrafın ne gelenek olarak ne de dini olarak hiç bir şekilde hoş karşılanmadığını anlatan Eker, konunun Türkiye'nin buğday üretimine bakan yönüyle ilgili dikkat çeken bilgiler verdi. Türkiye'de yıllık 500 bin ton buğdayın ekmek olarak çöpe gittiğini anlatan Eker, "6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Yani yılda 100 bin ekmek üretiliyor, bunun 6 milyonu çöpe gidiyor. Eski parayla hesapladığınızda bu israfın karşılığı 1,5 katrilyon." dedi.
Bakan Eker, dünyada açlık sorunu yaşayan milyonlarca insan bulunduğunu, bu rakamlara bakarak Türkiye'deki israf durumunun çok daha anlamlı hala geldiğini belirterek, "Afrika ülkelerinde toplam bir milyar insan, yani dünya üzerindeki her 7 insandan biri aç. Her yıl 10 milyon çocuk ekmek bulamamaktan dolayı ölüyor." ifadesini kullandı.
Çöpe giden ekmeklerin milli israf boyutunda olduÄŸunu ve bu parayla 500 kilometre duble yol, 100 yataklıÂ* 83 hastane, yüzlerce okul yapabiliyoruz ama biz bunu çöpe atıldığı deÄŸerlendirmesinde bulundu. Eker, Türkiye'nin buÄŸday ihraç eden ülkeler arasında birinci ya da ikinci sırada yer aldığını ancak, ihraç edilen buÄŸdaydan elde edilen gelirin, çöpe giden ekmeÄŸin maliyetinden daha az olduÄŸunu da sözlerine ekledi.
KADINLARA 'ROBOTLU EKMEK TOZU' TAVSÄ°YESÄ°
Törende BayrampaÅŸa Belediye BaÅŸkanı Atilla Aydıner de ekmek israfıyla ilgili dikkat çeken bir 'önlem alma' yöntemi anlattı. BayrampaÅŸa'da yaÅŸayanların israf konusunda daha dikkatli olmaları uyarısında bulunan Aydıner, dikkat çeken bir tavsiye ile özellikle kadınları uyararak "Bayatlamış ekmeklerimizi robottan geçiriniz, elde ettiÄŸiniz bu tozu hazırlamış olduÄŸunuz bu böreklerin üzerine dökerek sonra fırına sokunuz. Ekmekleri çıtır hale getirerekÂ* yiyiniz. Bayat ekmekleri galeta unu yapınız ve kurutulmuÅŸ yemek içi ÅŸeklinde de pasta ve yemek yapımında kullanınız." dedi.
KonuÅŸmaların ardından Bakar Eker, BaÅŸkan Aydıner veÂ* Vali Mutlu ile birlikte bayat ekmeklerin kullandığı yemeklerden tattı. Bakan Eker, bayat ekmeklerin kullanımı ile ilgili hazırladıkları dökümanları da basın mensuplarına gösterdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tehlikeli boyutlara ulaşan ekmek israfıyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tehlikeli boyutlara ulaşan ekmek israfıyla ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Türkiye'de yılda 6 milyon adet ekmeğin çöpe atıldığını söyleyen Eker, bu rakamın buğday ihracından bir yılda elde edilen gelirden fazla olduğunu söyledi. Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner'in bayat ekmeklerin yeniden değerlendirilmesiyle ilgili önerisi ise bayan dinleyicilerin merakını çekti.
Bakan Eker, Bayrampaşa Belediyesi tarafından düzenlenen ve ekmek israfına karşı vatandaşların bilinçlendirilmesini amaçlayan projenin tanıtım toplantısına katıldı. İsrafın ne gelenek olarak ne de dini olarak hiç bir şekilde hoş karşılanmadığını anlatan Eker, konunun Türkiye'nin buğday üretimine bakan yönüyle ilgili dikkat çeken bilgiler verdi. Türkiye'de yıllık 500 bin ton buğdayın ekmek olarak çöpe gittiğini anlatan Eker, "6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Yani yılda 100 bin ekmek üretiliyor, bunun 6 milyonu çöpe gidiyor. Eski parayla hesapladığınızda bu israfın karşılığı 1,5 katrilyon." dedi.
Bakan Eker, dünyada açlık sorunu yaşayan milyonlarca insan bulunduğunu, bu rakamlara bakarak Türkiye'deki israf durumunun çok daha anlamlı hala geldiğini belirterek, "Afrika ülkelerinde toplam bir milyar insan, yani dünya üzerindeki her 7 insandan biri aç. Her yıl 10 milyon çocuk ekmek bulamamaktan dolayı ölüyor." ifadesini kullandı.
Çöpe giden ekmeklerin milli israf boyutunda olduÄŸunu ve bu parayla 500 kilometre duble yol, 100 yataklıÂ* 83 hastane, yüzlerce okul yapabiliyoruz ama biz bunu çöpe atıldığı deÄŸerlendirmesinde bulundu. Eker, Türkiye'nin buÄŸday ihraç eden ülkeler arasında birinci ya da ikinci sırada yer aldığını ancak, ihraç edilen buÄŸdaydan elde edilen gelirin, çöpe giden ekmeÄŸin maliyetinden daha az olduÄŸunu da sözlerine ekledi.
KADINLARA 'ROBOTLU EKMEK TOZU' TAVSÄ°YESÄ°
Törende BayrampaÅŸa Belediye BaÅŸkanı Atilla Aydıner de ekmek israfıyla ilgili dikkat çeken bir 'önlem alma' yöntemi anlattı. BayrampaÅŸa'da yaÅŸayanların israf konusunda daha dikkatli olmaları uyarısında bulunan Aydıner, dikkat çeken bir tavsiye ile özellikle kadınları uyararak "Bayatlamış ekmeklerimizi robottan geçiriniz, elde ettiÄŸiniz bu tozu hazırlamış olduÄŸunuz bu böreklerin üzerine dökerek sonra fırına sokunuz. Ekmekleri çıtır hale getirerekÂ* yiyiniz. Bayat ekmekleri galeta unu yapınız ve kurutulmuÅŸ yemek içi ÅŸeklinde de pasta ve yemek yapımında kullanınız." dedi.
KonuÅŸmaların ardından Bakar Eker, BaÅŸkan Aydıner veÂ* Vali Mutlu ile birlikte bayat ekmeklerin kullandığı yemeklerden tattı. Bakan Eker, bayat ekmeklerin kullanımı ile ilgili hazırladıkları dökümanları da basın mensuplarına gösterdi.