Çölde ve denizde nasıl hayatta kalınır?   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-21-2013 (11:15)   Son Mesaj: 02-21-2013 (11:15)    Cevap: 0    Gösterim: 455  

    02-21-2013

    Çölde ve denizde nasıl hayatta kalınır?

    Çölde ve denizde nasıl hayatta kalınır?
    Çölde ve denizde nasıl hayatta kalınır?

    Sırt çantasıyla gezisi sırasında Avustralya'nın ıssız topraklarında kaybolan 18 yaşındaki bir İngiliz gezginin başına gelenler, aşırı yoksunluk ortamlarında alınabilecek "önlemleri" gündeme getirdi

    Sırt çantasıyla gezisi sırasında Avustralya'nın ıssız topraklarında kaybolan 18 yaşındaki bir İngiliz gezginin başına gelenler, aşırı yoksunluk ortamlarında alınabilecek "önlemleri" gündeme getirdi Sam Woodhead koşuya çıkıyor ve kayboluyor.

    Hava sıcak aşırı sıcak; genel olarak Avstralya'nın bu bölgesinde bu mevsimde sıcaklık gündüz saatlerinde 37 dereceyi buluyor.
    Sonrasını kendi sözlerinden anlıyoruz: "Koşuya çıktım, herşey normaldi; sonra, olacağımı düşündüğüm yerden çok uzakta olduğumu fark ettim."

    'Kurtuluş çareleri'

    Arama helikopteri, iz olarak bıraktığı şortunu gördüğünde Woodhead, BBC'deki bir sağlık programına konu olacak "kurtuluş çarelerine" çoktan başvurmuştu.

    Kendi anlattıklarından, aşırı sıcakta susuzluğunu gidermek için önce lens sıvısını; sonra, bazılarımızın büyük büyük dedelerimizin "Yemen'de at idrarı içmişlerdi" hikayelerini hatırlatacak bir "çare" olarak idrarını içtiğini anlıyoruz.

    Ama idrar, doğru zamanda içmek şartıyla "zararından çok faydası olabilen bir sıvı"...

    Woodhead, arama helikopteri geldiğinde bitkin düştüğünü ve bir ihtimal en fazla yarım saat daha dayanacak gücü kaldığını söylüyor.

    'İdrar zehir gibi olur'

    Londra Üniversitesi'nden Doktor Kevin Fong'un uzmanlığı, Woodhead'in kontak lens sıvısını içerek doğru bir hareket yaptığına işaret ediyor.

    Fong, lens sıvısının enerji içeceğindekilere benzeyen kimyasallar içerdiğini ve çoğu ürünün bu açıdan güvenli olduğunu belirtiyor.

    İdrar ise duruma göre değişiyor ve aslında bulunulan açmazın beraberinde getirdiği yeni bir açmazı üretiyor.

    Doktor Fong "Kriz anlarında bir ihtimal idrar zehir gibi olur." diyor.

    Böbreğin seçici davranışı

    Fong'un açıklamalarına göre bunun nedeni, idrar filtresi konumundaki böbreklerin "seçici" davranışı.

    Böbrekler, vücutta, özellikle kanda, örneğin tuz oranı fazlaysa, tuzun filtresinden geçmesine izin veriyor yani idrar derman yerine dert haline gelebiliyor.

    Fong, esas olarak idrarın içilmemesi gerektiğini söylüyor.

    Deniz suyu?

    Geminin battığı bir ortamda denizin ortasında suyun bulunmadığı bir yerde mahsur kalma talihsizliğini yaşayanlara verilen tavsiye: "Deniz suyunu içmeyin."

    Doktor Fong'un "acil içecekler" sıralaması

    1- Kontak lens sıvısı

    2- İdrar (Belli şartlarla)

    3- Deniz suyu

    Doktor Fong, deniz suyunu içenlerin daha çabuk öldüklerini deniz suyunun zararlı olduğunu belirtiyor.

    'İdrar ikilemi'

    İdrar için ise bir ikilem söz konusu.

    Doktor Fong, susuzluğun şiddetlendiği süreç ile idrarın "zehirleşme" süreci arasında "doğru" yönde bir ilişki olduğunu söylüyor.

    "Kriz anı gelip çattığında" diyor Fong, "İdrar da zehir haline gelmiş olabilir."

    Susuzluğun öldürücü korkutuculukta olmadığı anlarda ise "Bir ihtimal faydası zararından az olacak" diyor.

    Bu nedenle, "ters kimyasallar" birikmeden önce idrarı depolamak yerinde bir tercih olabilir.

    Doktor Fong'un Avustralya'nın ücra bir köşesinde kaybolan Woodhead'e tavsiyesi ise "uydu yer belirleme cihazı bulundurmak".

    Kaynak: İHA





    Çölde ve denizde nasıl hayatta kalınır? Yorumları