Yılın projesi Meram Belediyesi'nden   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 01-04-2013 (09:11)   Son Mesaj: 01-04-2013 (09:11)    Cevap: 0    Gösterim: 349  

    01-04-2013

    Yılın projesi Meram Belediyesi'nden

    Yılın projesi Meram Belediyesi'nden
    Yılın projesi Meram Belediyesi'nden

    Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, kamuoyunda büyük bir merakla beklenen 2013 yılının en önemli projesini açıkladı. Kalaycı, üç ayrı bölümden oluşan projenin; tarih, kültür,sanat, bilim ve teknolojinin buluştuğu 80 bin metrekare alanda yapılacağını söyledi.

    Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, kamuoyunda büyük bir merakla beklenen 2013 yılının en önemli projesini açıkladı. Kalaycı, üç ayrı bölümden oluşan projenin; tarih, kültür,sanat, bilim ve teknolojinin buluştuğu 80 bin metrekare alanda yapılacağını söyledi. Başkan Kalaycı, 2013'ün ilk ve en yeni, Konya'nın turizm potansiyelini büyük oranda artıracak projenin tanıtımını Hasanköy Mahallesi'nde bulunan belediyeye ait Park ve Bahçeler Müdürlüğü Fidanlığı'nda gerçekleştirdi. Toplantıya basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.


    "İLKLERİN BELEDİYESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
    Meram Belediyesi'nin ilklerin ve enlerin belediyesi olmaya devam ettiğini belirterek, "Bu proje hem Konya'da hem de Türkiye'de bir ilk olacak. Üç ayrı bölümden oluşan projemiz; tarih, kültür,sanat, bilim ve teknolojinin buluştuğu 80 bin metrekare alanda yapılacak. Sırçalı Medrese Kapısı'ndan girilen projemizin en önemli ve birinci bölümünde tarihi mekanlar, yani minyatürler olacak. Burada yapacağımız çok yüksek kalite standartlarında ve en ince detayına kadar yapılmış 120 minyatür ile milletimizin tarihi içerisinde Adriyatik denizinden Çin'e kadar büyük bir coğrafya üzerinde kurduğu medeniyetin taştan yapılmış abidelerini Konya'mıza, Meram'ımıza getireceğiz. Böylece insanlarımız, yabancı konuklarımız ve çocuklarımız; ecdadımızın hâkim olduğu tüm coğrafyalardaki kültürümüzü tanıyacak, anlayacak ve onları yapanlar hakkında bilgi sahibi olacaklar" dedi.

    ÖRNEKLERİNDEN ÇOK FARKLI
    Türkiye'deki ilk minyatür parkın İstanbul'daki Miniaturk olduğunu hatırlatan Başkan Kalaycı, "Biz Meram Belediyesi olarak Miniaturk'u de aşan bir proje gerçekleştirmeyi kendimize hedef koyduk. Bu parktaki ziyaretçi hedef kitlemiz sadece Konya halkı değil tüm ülkemiz, hatta ülkemizde çeşitli amaçlarla bulunan yabancı konuklarımızdır. Daha önce yapılmış örneklerinden çok farklı olarak planlanan projemizde; minyatürler yakın çevreleri, hatta coğrafyaları ile birlikte yansıtılacaktır. Örneğin İstanbul eserleri; tüm boğaz ve Sultan Ahmet Meydanı ile birlikte yapılacaktır.
    Parkımızda sadece minyatürler değil; aynı zamanda minyatür kentimizin ölçekli gemileri, trenleri, arabaları ve hatta şehrin 12 bin kişiden oluşan halkı da bulunacaktır. Eserlerin büyük bir kısmı Miniaturk'te bulunmayan eserlerden oluşmaktadır. Ülkemizdeki tarihi eserlerden başka; atalarımızın kurduğu medeniyet coğrafyasından; Bosna-Hersek, Makedonya, Yunanistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Suriye ve Suudi Arabistan'dan da tarihi eserlerin maketleri bulunacaktır. Konya bölümündeki tüm eserler, diğer eserlerden farklı olup 1/20 ölçeğinde yapılacaktır. Eserlerin yapım tekniği de diğer parklardan farklı olup en az 40 yıl dayanacak şekilde yapılacaktır. Bu park bittikten sonra da bünyesine eserler katmaya devam edecek ve yaşayan bir park olacaktır."

    İKİNCİ BÖLÜMÜ TARİH ÖNCESİ VARLIKLAR
    Projenin ikinci bölümünde dünyada yaşamış tarih öncesi varlıkların sergileneceğini kaydeden Kalaycı, "Bu bölümde 50 adet hareketli dinozor bulunacaktır. Parkımızda bulunacak dinozorların yaşadığı dönem 210 milyon yıl öncesi ile 65 milyon yıl öncesi arasındaki 145 milyon yıllık bir dönemi kapsamakta ve fosili bulunmuş bütün büyük dinozor çeşitleri bulunacaktır.

    Dinozorların büyüklükleri aynı gerçeklerinde olduğu gibi 3 ila 45 metre, yükseklikleri de 3 ila 12 metre arasında, doğal yaşam alanlarındaki gibi tasvir edilecektir. Dinozorlara yaklaşıldığında, genel olarak gözleri de dâhil olmak üzere başları da her yöne hareket edecek, nefes alacak ve kükreyecek, kendilerine özgü sesler çıkaracaklardır. Dinozor bölümümüz Avrupa'da müzeler de dahil olmak üzere en büyük alana ve en çok hareketli dinozora sahip olacak prehistorik bir park olacaktır." diye konuştu.

    Yılın projesi Meram Belediyesi'nden
    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MASAL DÜNYASI

    Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, projenin üçüncü ve en eğlenceli bölümünde ise masal dünyasının olacağını açıklayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Herkesin çocukluğundan beri dinlediği ve hayalinde canlandırdığı masallar ve masal kahramanları görsel olarak sunulacaktır. Masal ve çizgi film kahramanları bölümümüz, Türkiye'de daha önce yapılmış ve birbirinin birebir kopyası olan parklardan her yönü ile farklıdır. Masallar gerçek ortamlarında ve kahramanları gerçek birer şahsiyet gibi en ince detayına kadar yapılacaktır. Her bir masalın ve kahramanın kendi bölgesi olacak ve masalın konusu tam olarak canlandırılacaktır. Masallar hem iç mekanlarda, hem de dış mekanlarda canlandırılacağından masalların geçtiği mekânlarda oluşturduğu atmosfer, ziyaretçileri bulundukları ortamdan kopararak masalın içinde yaşadıkları hissini verecektir. Ayrıca, masalların bulunduğu bölgede bire bir masal animasyonlarının da seyredileceği elektronik görüntü sistemleri kurulacak, hatta masal anlatan hareketli masal ağaçları olacak."

    EN BÜYÜK KADIRGA
    Kalaycı konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu bölümün tam ortasında farklı kotlarda 3 havuz ve bu havuzları birbirlerine bağlayan şelaleler ile büyük havuzun tam ortasında da Türkiye'de yapılmış en büyük kadırga orijinali gibi ahşaptan imal edilerek Meram ve tüm Konya halkının, hizmetine sunulacaktır. Aynı orijinali gibi armalandırılacak kadırga, tarihte yapılmış en büyük Osmanlı Kadırgalarından biri örnek alınarak yapılacak, içinde ve güvertesinde oturma alanları bulunacaktır. Dolayısıyla bu kadırga ve 3 bölüm halindeki proje; kafeteryalar, restoranlar, satış noktaları ve 700 kişilik amfi tiyatro ile Konya'da daha önce benzeri bile hiç denenmemiş bir yeniliği Meram Belediyesi olarak gerçekleştirmiş olacağız. Tarih, Kültür, Sanat, Bilim ve Teknoloji harikası parkımız Meram'a ve Konya'ya hayırlı olsun."

    Yılın projesi Meram Belediyesi'nden
    İSİM YARIŞMASI DÜZENLENECEK

    Projeye henüz bir isim vermediklerini kaydeden Kalaycı, "Projenin ismini vatandaşlarımızın belirlemesini istiyoruz. Kısa bir süre içinde yarışma düzenleyeceğiz. Böylece projenin genel adını ve üç ayrı bölümün isimlerini belirlemiş olacağız. Bahar aylarında temelini atmayı ve 2013 yılı içerisinde de hizmete açmayı hedefliyoruz" dedi.





    Yılın projesi Meram Belediyesi'nden Yorumları