Malatya nasıl büyükşehir olacak?   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 05-04-2012 (23:58)   Son Mesaj: 05-04-2012 (23:58)    Cevap: 0    Gösterim: 646  

    05-04-2012

    Malatya nasıl büyükşehir olacak?

    Malatya nasıl büyükşehir olacak?
    Malatya nasıl büyükşehir olacak?

    Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Haber 7'yi ağırladı. Malatya'da yapmış oldukları çalışmaları ve şehirdeki değişimi anlatan Çakır, büyükşehir olma yolunda önemli ipuçları verdi.

    Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Haber 7'yi ağırladı. Malatya'da başkanın özel misafirlerini ağırladığı bahçesine konuk olan Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, Yayın Koordinatörü Osman Ateşli, Haber 7 yazarları Meryem Aybike Sinan ve Turgay Güler, Başkan Çakır'ı soru yağmuruna tuttu.

    Samimi bir ortamda geçen söyleşiye Çakır'ın babası da onur konuğu oldu. İşte Başkan Çakır'ın Haber 7 ekibinin sorularına verdiği cevaplar:

    Başkanım söyleşimize herkesin merak ettiği bir soru ile başlayalım. Ne zaman büyükşehir oluyorsunuz?

    Haziran'da yeni büyükşehirlerle ilgili yasa Meclis'e geliyor. Meclis tatile girmeden bu çalışma tamamlanabilir. Bizimle ilgilendiren yönü ise 2014 seçimlerine büyükşehir olarak gireceğiz.

    Battal Gazi ve Yeşilyurt ilçeleri kapanıyor. En son üzerinde konuşulan formüle göre bu iki ilçemiz merkeze dâhil olacak. Şu anda bu konuda çalışmalarımız var. Tabi polemik konusu olmasın diye de çok tartışmıyoruz ama bu konuda bilgili olan arkadaşlarımızın görüşlerini alıyoruz. Şehirler büyükşehir oldukları zaman bazı büyük ilçeler haliyle büyükşehir sınırlarına dahil ediliyor. Bizde böyle bir dönüşümü yaşayacağız.

    Malatya nasıl büyükşehir olacak?

    Kayısı heykeli kalkacak mı?

    Malatya'nın girişini yeniden düzenliyoruz. Çevre yolu geçişini de düzenliyoruz. Batı giriş çıkış yollarımız Malatya"ya yakışır bir yol değildi. Bakımsızdı. Bir şehre girerken o ilk izlenim çok önemlidir. O açıdan oradaki kamulaştırmalarının tamamını hızlıca bitirdik. Şimdi ihale aşamaları sürüyor. Hem Telekom hem Karayolları ile aynı anda yürütmemiz gerektiği için biraz gecikmeler oldu. Ama bu sene içerisinde inşaatına başlıyoruz. O süreç içerisinde de bütün kavşaklar düzenlenecek. Şehir geçişi de aynı şekilde, Malatya"nın çevre yolu tam şehrin ortasından geçiyor. Bütün şehir geçişiyle birlikte orası yaklaşık 20 km"lik düzenlemeyi yapacağız. Bunu iki taraflı düşündüğünüz zaman 40 km"lik bir düzenlemeyi bitireceğiz. Doğu girişini bitirdik zaten oradaki düzenlemeler tamamlandı.

    Malatya"nın alt yapısında da ciddi bir gözden geçirmeler yapılıyor sanırım...

    Biz şu an imarlı yolların açılımını yapıyoruz. 3 yıl gibi kısa bir sürede 46 kilometre yol açma çalışması gerçekleştirildi. Bunların iki boyutu bizim için önemli. Birincisi kuşak yollarımız var biri doğu biri batı istikametinde 12 kilometre uzunluğunda... Bu yollar, 35 ve 50 metre genişliklerinde. Güneydeki yol Beydağ eteklerinden geçiyor, diğeri de kuzeyden geçiyor.

    Aynı şekilde çevre yolu altındaki mahallelerimizden geçen yollarımız var. Onlar da 13 kilometre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde. Bu iki yolun açılması için şu an çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Beydağ"ında yaklaşık 300 evin yıkımı gerçekleştirildi. Yine kuzey tarafında da şu an kamulaştırma işlemleri devam ediyor. 7,5 kilometrelik bir kısmını bitirdik kuzeyde.

    Bir de yol açmada Kara Kavak bölgesinde bir bölge oluşturuyoruz. O bölgede düz yollarımız olacak. Malatya"da yollarımız genelde "S" çiziyor ama Kara Kavak bölgesinde 80 metre genişliğinde düz bir yolumuz var. Orada da 50 metre, 35 metre genişliğinde caddelerimiz var. Dolayısıyla Kara Kavaklar içerisinde yaklaşık 300 dönümlük bir kültür farkımız var. Bu projeyle Malatya"yı tek merkezli yapıdan kurtarıp, biraz daha yeni merkezlere taşıyabilmeyi hedefliyoruz.

    Malatya nasıl büyükşehir olacak?

    Başkan Çakır, Haber 7 ekibine Kadın Kültür ve Spor Merkezi'ni gezdirdi yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

    Bu yüzden biz 2009 yılında yol açım çalışmalarına başladık. Şu an orada 10.000 konutun üzerinde yapılaşma var, o yolların açılması devam ediyor. İçme suyu, kanalizasyonlar gitti, drenaj kanallarını bu sene açıyoruz. Drenaj sistemleri şehirler için önemli, yağmur sularının drena edilmesi önemli.

    Biz göreve gelmeden önce şehirde yaklaşık 17-18 kilometre drenaj kanalları vardı. Biz şu anda 50 kilometreyi geçtik. Bu sene içerisinde de en az 25-30 kilometrelik alanda daha çalışmalarımızı bitireceğiz. Bu alt yapılar şehirler için çok önemli. İçme suyu şebekelerimizin yenilenmesi de kendi imkânlarımızla yaptığımız çalışmalar. Göreve geldiğimizde de araç, gereç ve ekipmanlarımızı güçlendirdik. İşlerimizi kolaylaştıracak makineler aldık. İçme suyunu tamamen kendi imkânlarımızla yeniledik. 75 kilometreyi bulan yol açma çalışmalarını kendi imkânlarımızla yaptık. Sadece drenaj sistemlerinin 4"de 1"ini biz açmışızdır gerisi ihale yolu ile bitirildi.

    Bizim bir de şehir yenileme projemiz var bununla ilgili çalışmalarımız var. Kışla caddesini tamamen boydan boya yeniledik. Sadece bu caddemize özgü değil bize ait bütün çalışma yaptığımız yerlerde alt yapıyı yenilediğimiz gibi, diğer Telekom, TEİAS olsun, doğalgaz olsun tamamen bunların ileriye dönük birlikte koordinasyon halinde çalışmasını sağlıyoruz.

    Şehir dönüşüm projesi kapsamında şu ana kadar 50 caddeyi bitirdik, 30 caddede çalışma devam ediyor. Bu sene 13-15 caddeye de yeni başlayacağız. Önemli ana arterlerimiz var onlara da başlayacağız. Bunlar tabi ki sadece bir sokak, bir cadde yenileme çalışması değil. Sonuçta alt yapıları yapılırken caddeleri de yeniliyorsunuz. Her şeyi standartlara uygun şekilde yapıyoruz. Merkezlere gelişmiş fidanlar dikiyoruz, maliyeti ağır oluyor ama dönüşüm için yapmak şart. Diğer türlü küçük fidanlar dikiyorsunuz. Bunların ancak yüzde 30"unu yaşatabiliyorsunuz. Bu da ciddi maliyet kaybına neden oluyor. Bu nedenle halkın yoğun olarak kullandıkları işlek alanlara daha çok yetişkin fidanlar dikmeyi tercih ediyoruz.

    Malatya nasıl büyükşehir olacak?

    Kernek ile ilgili planlarınız nedir? Evler yıkılmış, oraya yüksek binalar mı dikilecek yoksa orijinal Malatya Evleri mi yapılacak?

    Kernek daha önce tamamen kapanmıştı aslında... Meydandaki işletmeciler işyerlerini kapanmıştı ve Kernek Meydanı tamamen işlevini yitirmişti. Biz şimdi oraları boşalttık. Kernek"te bir meydan oluşturacağız. Onun üst kısımları zaten kentsel dönüşüm bölgelerimiz. Yani kentsel dönüşüm alanı içerisine 8-10 katlı binalar yapılacak. Orası çok sıkıntılı yerler şu haliyle... Caddeleri 4-5 metre genişliğinde olduğu için çalışmaları yapacak araçları bile götüremiyorsunuz. Kentsel dönüşüm ile birlikte o alanda büyük caddeler, okul ve sosyal yaşam alanları oluşturulacak. Ama alt kısmında yani meydan kısmında bir yapılaşma söz konusu olmayacak.

    Bu yaptığınız çalışmalarda kalkınma ajanslarının da katkısı var mı?

    Bunlar tamamen belediyemizin yürütmekte olduğu çalışmalardır. Tamamen kendi imkanlarımızla bu çalışmaları yürütüyoruz. Bizim Orasala ait bir projemiz de var. Oranın da yapılaşmaya kurban gitmemesi için özel bir yaşam alanı planlıyoruz. Orada 1500 dönümlük bir alan 700-800 dönümlük bir park ve yapay göletler oluşturuyoruz. Yapılaşmayı dağlara, yamaçlara vereceğiz. Alt kısımda da binlerce yeşil ve ağaçlık alanın korunmasını sağlamış olacağız. O bölge de belki Malatya"da vadi projelerinin örneklerinden biri olacak.

    Kayalıklarla kaplı Beydağ"ında da ciddi bir yeşillendirme projesi yürütülüyor değil mi başkanım?

    Evet, Sayın Valimizin başlatmış olduğu Orman Bakanlığı"mızın da desteği ile yürütülen bir çalışma var. Valimiz orada gerçekten çok başarılı bir çalışma yürüttü. Tamamen kayalık bir alanda taşlar oyuluyor, içerisine toprak dökülüyor ve ağaç dikiliyor. Bizim bölgeye uygun olan yaklaşık olarak şu ana kadar 300 bin fidan dikimi yapıldı.

    Valinin aktif olması sizin işinizi de biraz kolaylaştırıyor diye düşünebilir miyiz?

    Vali Bey"in alanı ile bizim alanımız tamamen farklı olsa da çok ciddi bir destek görüyoruz. Vali Bey biraz daha tabi kültürel anlamda veya kurumların burada daha dinamik çalışmasında çok etkili oluyor. Biz birçok uygulamayı Vali Bey ile birlikte yapıyoruz. İlk kez açılan Malatya Kitap Fuarı da bunlardan bir tanesi. Maliyet olarak belki bizim sırtımızda ama bu önemli değil. Nihayetinde bu şehir için bir şeyler yapılıyor. Vali Bey"in bu tür etkinliklerde çok katkısı oluyor.

    Halkın size teveccühü nasıl başkanım?

    Yaptığımız çalışmalara karşı olsun bizlere karşı olsun vatandaşın yaklaşımı oldukça iyi. Sonuçta biz elimizden geldiğince onlar için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ama yine de bizlere karşı teveccühlerinin nasıl olduğunu onlara sormanız lazım. Sonuç da biz bizim tarafımızdan görüneni görebiliyoruz.

    Son yıllarda Malatya"da ciddi bir renk değişikliği var. Sadece ağaçlandırma, yolların yenilenmesi dışında sosyo-kültürel gelişim anlamında da ciddi bir değişimler var. Bu kadar önemli bir şehrin bu çalışmalara 2010"lu yıllarda başlaması konusunda neler söylemek istersiniz?

    Bizde insanlar şehirleri kurmayı bilmiyor. Farkımızı koruyamıyoruz. Bir çalışma yaparken dikkatli olmanız gerekiyor gözünüzü dört açacaksınız. Buna rağmen işinizi dört dörtlük yaptırmakta zorlanıyorsunuz ayrıca yaptığınız her iş insanlar tarafından tahrip ediliyor. Avrupa"da insanlar yapılan şeylere değer veriyorlar ve yıllarca aynı şeyleri hiç bozulma olmadan kullanıyorlar. Biz de ise bir kaldırım yapıyoruz adamlar üzerine tır ile çıkıyorlar, yol kenarına dubalar yapıyoruz ertesi ay gittiğimizde çoğunu kırık görüyoruz. Bunlar tabi ciddi emek ve maddi kayıp demek. Onun için bu yapılanların değerlerini bilmemiz gerek. Bunlar hepimizin değerleri. Sahip çıkmalıyız.

    Kentlilik bilincini oluşturmalıyız. Biz kent konseyi oluşturduk ve okullara giderek görgü kuralları hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Yani eğitim çok önemli bu konuda keşke böyle çevre bilinci diye bir ders gösterilse okullarda. İnsanları bilinçlendirebilsek. Aile içindeki eğitimlerde bu konuda çok önemli... Anne-baba da çocuğa bu bilinci aşılamalı, kendisi de örmek olmalı.

    Malatya nasıl büyükşehir olacak?

    10. yılına girmiş bir iktidar partisi var ve siz de o iktidar partisinin belediye başkanısınız. Türkiye"nin birçok bölgesi artık hızla değişiyor ve Malatya da bu partinin mensupları tarafından yönetildi. Peki, neden bu çalışmalar bu kadar geç başladı?

    Biraz ihmal edildi. Şehircilikte biraz geri kalmışız. Şimdi önceden Türkiye"nin başında öyle ağalar vardı ki yani Türkiye ilk defa kabuklarını kırdı. Artık kendine bakabiliyor, kendi dinamiklerini oluşturuyor.

    Malatya kültürel anlamda çok değişim geçirdi. Eski Malatya"ya bakınca çok farklılıklar görebiliyoruz.

    Evet, geçmişe bakarak çok farklı ve gelişmiş bir şehir var. Burada şu avantajı var; dışarıdan gelenler buranın kültürünü benimsiyor ve uyum sağlıyor. Bu her ilde farklıdır. Yani Mersin"e doğudan gidenler orada kendi bölgesini oluşturur şehirle hiç entegre olmaz, İstanbul"un birçok noktasında da bu böyledir ya da diğer illerde de durum aynı.

    Malatya"ya gelen insanlar ise burayla hemen özdeşleşiyor. Kültürel faaliyetlerin yoğunluğu buna büyük bir katkı sağlıyor. Mesela kayısı döneminde birçok işçi gelir ve bunların bir kısmı buraya yerleşir. Burada yaşayan insan bizim insanımızdır tabi ki bunun bir hesabı olmaz ama hizmet anlamında onların sorunlarının çözümü anlamında da tabi ki bilmek gerekiyor. Bu açıdan biz çevre çalışmalarımızı genişletmeye çalışıyoruz, sosyal alanları genişletiyoruz.

    Başbakanımızın belediye başkanı olduğu dönemden itibaren İstanbul başta olmak üzere şehircilikte gerçekten bir çığır açıldı. Şehirler şu anda gerçekten kendi alanında çok ciddi gelişmeler kaydediyor ve ülkeye de ayak bağı olmuyor. Belediyeler zaman zaman şehirler ile yarışıyor.

    Bir işi yapmak önemli değil esas içeriğini doldurup işletebilmek önemli. Mesela, semt konağımızı şu an biz nasıl işletiriz diye düşünüyorduk. Biz bu işin yürütülmesini sivil toplum kuruluşlarına verdik. Onlar çok güzel koordineli bir şekilde çalışıyorlar. Mesela kutlu doğum programı düzenlediler ve bütün salonlar tıklım tıklım doluydu.

    Çarşı içindeki garajları ne yaptınız başkanım?

    Çevre yolunun üzerini biz kapattık, çevre düzenlemesi yapacağız üzerine. Kuzey tarafının da altlarını otopark yapıyoruz. Üzerlerine de otobüs durakları ile dolmuş duraklarını alacağız. Bunların çalışmalarına başladık. Beldelere giden dolmuşları otobüsleri çarşı içerisinden kaldıracağız. Bir de Doğu Garajı yapılıyor şu anda Sancaktar Mezarlığı"nın çevresinde. Şu an kaba inşaatı yüzde 50 civarına geldi İnşaallah bu sene açılışını yapacağız. Doğu Garajı"nın bitmesiyle birlikte zaten onun yan bağlantılarını da verdik, şehir içindeki o karmaşayı da oraya almış olacağız. Kendi dolmuşlarımızın da yüzde 80"ini çevre yolunun altına alacağız.

    Malatya nasıl büyükşehir olacak?

    Yaşamsal kültür yönümüz zayıf, insanlar kendilerini yetiştirmemişler çok fazla. Yaptığınız sosyal faaliyetler vatandaşı kötü alışkanlıklarından da uzaklaştırıyor. İnsanların boş vakitlerinde kahvehanelerde oturması yerine faaliyetlere katılmasını ve daha sağlıklı bir aile yapısı oluşmasını sağlıyorsunuz...

    Tabi bunların hepsi sonuçta bir toplumsal gelişimin sonucudur. İnsanlarımıza daha güzel yaşam alanları sunmak, onların daha huzurlu bir hayat sürmelerini sağlamak seçilmişlerin görevidir. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Çocuklarımızın ve ailelerimizin eğitilmesine katkı vermeliyiz.

    Bu çalışmalar 15-20 yıl önce yapılmaya başlansaydı biz daha farklı hizmetler yapardık diyor musunuz arada.

    Tabi bunları içimizden geçirdiğimiz vakitler oluyor. Ama bahane üretme noktasında değiliz. Şu anda gerçekten sokak ve caddelerimiz, sosyal alanlar o kadar yetersiz ki; radikal projeler uygulamak çok kolay değil. Ama bir şekilde bu hizmetleri halkımıza götürmeliyiz.

    Bu şehirle su bütünleşmiş bir şekilde, bu konuda çalışmalarınız var mı?

    Biz suyu bir kaç farklı şekilde kullanmayı düşündük. Projeler planladık. Ancak kayısı yetiştiriciliğinden dolayı sulamaya ihtiyaç var. Bu yüzden bu projeleri uygulamaya alamıyoruz. Buna rağmen Horata Vadisi ve kültür parkında suyu biraz kullanacağız.

    Birçok başkan ilk beş yılında şunu yapayım da damgamı vurayım onunla anılayım diye düşünür, sizin böyle bir düşünceniz ya da projeniz oldu mu?

    Biz Horata Vadisi projesini çok önemsiyoruz. Ancak dönüşümü yapmak çok kolay değil. Şu an proje aşamasında. Orada yaklaşık 1000'e yakın hane var. Diğer kentsel dönüşüm alanlarından farklı bir kentsel dönüşüm alanı. Orası tamamen bahçelik bir yer, daha önce imara açılmış ve biz orayı doldurmuşuz. Şimdi vatandaşları oradan yamaçlara taşımaya çalışıyoruz. Teleferik ve yapay köprü gibi projelerimiz var, köprüleri yapay göletlerin üzerine oluşturmayı düşünüyoruz.

    Yani öyle bir alanda bu insanları razı edebilmek zor. Şu an mahkemeye gidenler de var ama bildiğim kadarı ile bir kısmı reddedildi.

    Bu dönüşüm gerçekten Malatya"daki standartları çok ileri taşıyacak. Malatya"daki inşaat, yapılaşma, çevre konusunda iyi bir örnek olacak. Bizim için önemli bir proje Horata Vadisi dönüşümü.

    Başkanım bu güzel sohbet için teşekkür ederiz. Başarılarınızın devamını dileriz.




    Malatya nasıl büyükşehir olacak? Yorumları