´Türkiye, ilk tam sivil anayasasını hazırlayacak´   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 05-01-2012 (11:54)   Son Mesaj: 05-01-2012 (11:54)    Cevap: 0    Gösterim: 403  

    05-01-2012

    ´Türkiye, ilk tam sivil anayasasını hazırlayacak´

    ´Türkiye, ilk tam sivil anayasasını hazırlayacak´
    ´Türkiye, ilk tam sivil anayasasını hazırlayacak´

    Türkiye'de yeni bir anayasa hazırlamaya yönelik çalışmalar yurt dışında da yankı buldu. BBC, “Türkiye, ilk tam sivil anayasasını hazırlayacak” derken süreçte beklenen zorluklara da vurgu yaptı.

    İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye"de bir parlamento komisyonunun ülkenin ilk tam sivil anayasası konusunda çalışmalarına başlamasının öngörüldüğünü belirterek "Amaç, 30 yıl önce askeri yönetim döneminde hazırlanan mevcut anayasanın yerini alacak daha basit ve daha demokratik bir şartı hazırlamaktadır" dedi.

    Eski Anayasa'nın "orduya büyük yetkiler verdiğini, bireysel hakları kısıtladığını, Kürtler dahil, ülkenin azınlıklarını büyük ölçüde görmezlikten geldiği"ni belirten BBC, yeni taslağın bu yılın sonunda hazır olması beklendiğini de kaydetti.

    "Çok partili komisyonun şimdiye kadar ender rastlanan bir konsensüs düzeyi ile çalıştığını, bunun da halkın iradesini temsil eden ve gerçekten bir temsil demokrasiyi yaratan bir şartı hazırlanacağı umudu verdiği"ni söyleyen BBC, ülke çapında düzenlenen toplantılarla sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini bildirmeye cesaretlendirildiğine dikkat çekti.

    Buna karşın BBC "Ancak önünde ihtilaflı meseleler var, özellikle Kürtlere ne kadar kültürel özerkliğin tanınacağı ve Cumhurbaşkanlığının ne gibi yetkilerinin olması gerektiği konularında" dedi.

    "Son 10 yılda siyasete hakim olan" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmek isteğini "gizlemediğini" kaydeden BBC, "Anayasa konusundaki konsensüs parlamentoda bozulursa eğer, Sayın Erdoğan, bir referanduma başvurmakla tehdit etti" yorumunu da yaptı. (ANKA)




    ´Türkiye, ilk tam sivil anayasasını hazırlayacak´ Yorumları