Kira beyannamesi sayısı 1 milyonu aştı   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 04-13-2012 (14:56)   Son Mesaj: 04-13-2012 (14:56)    Cevap: 0    Gösterim: 450  

    04-13-2012

    Kira beyannamesi sayısı 1 milyonu aştı

    Kira beyannamesi sayısı 1 milyonu aştı
    Kira beyannamesi sayısı 1 milyonu aştı

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılında kira beyannamesi veren mükellef sayısının 340 bin civarında arttığını belirtti.

    Bakan Şimşek, Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS) Tanıtım Toplantısı ve e-Sertifika Dağıtım Töreni'nde yaptığı konuşmada, KEÖS'ün kamunun kendi içinde bir çözüm gibi görülse de aslında gerek vatandaş nezdinde gerekse Maliye Bakanlığı açısından çok anlamlı boyutları bulunduğunu söyledi.

    Sistemin çevreci boyutu bulunduğunu, yılda 6 dönüm orman kurtarılmış ve yaklaşık 8 milyon liralık tasarruf sağlanmış olacağını belirten Şimşek, sistem sayesinde vatandaşın da ödemelerini çok hızlı, kolay, doğru şekilde alma imkanına sahip olacağını söyledi.

    Şimşek, Maliye Bakanlığı açısından bu türden mikro düzeyli adımların, mikro reformların çok önemli boyutları olduğuna işaret ederek, bakanlık olarak özellikle son yıllarda bilgi teknolojileri altyapısının çok hızlı geliştirildiğini anlattı.

    Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışılıkla mücadelede, denetimde birçok fonksiyonunu elektronik ortama taşımaya başladıklarını kaydeden Şimşek, geçen sene elektronik fatura sistemine geçtiklerini hatırlattı. Şimşek, şöyle konuştu:

    ''Şimdi onu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Muhtemelen PTT ile işbirliği söz konusu olacak. Hakikaten 6 dönüm değil, belki yüz binlerce dönüm ormanı korumaya imkan sağlayacak. Gerek kamuda gerek özel sektörde verimliliği, etkinliği çok ciddi şekilde artırmış olacak.

    Biz de elektronik denetim altyapısını oluşturuyoruz. Çok büyük veri depomuz var, çok ciddi anlamda kamunun, özel sektörün ürettiği birçok veriyi toparlıyoruz. O verilerle de tabii ki halkımıza daha iyi hizmetler sunuyoruz.''

    -Kira beyannamesi-

    Bakan Şimşek, sigorta şirketlerinden, bankalardan, tapudan, birçok birimden toplanan verileri kullanarak vatandaşın kira beyannamesini önceden hazırladıklarını ifade ederek, hazırlanan beyannameleri de elektronik ortamda sunduklarını anlattı.

    Şimşek, şunları söyledi:

    ''Dedik ki bu veriler, bu bilgiler doğruysa, bu beyanname doğruysa siz okeyleyin, hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Doğru değilse düzeltin. Bu konulardan hiç anlamıyorsunuz, internete erişiminiz yoksa bizi telefonla arayın. Bir Maliye Bakanlığı çalışanı evinize gelir, o beyannameyi doldurur, bu şekilde bu mükellefiyetinizi yerine getirmenizi sağlar.

    2011 yılında kira beyannamesi veren mükellef sayısı 340 bin civarında arttı. Çok ciddi bir rakam. Son yıllara baktığınızda Maliye Bakanlığının proaktif yaklaşımı yani mükellefle olan yakın diyalog sayesinde, kira beyannamesi neredeyse ikiye katlandı. Yani 1,1 milyonu aşmış durumda.''

    -Mükellef cari hesabı-

    Maliye Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde mükellef cari hesabını tanıtacaklarını ve uygulamaya koyacaklarını bildiren Şimşek, bu şekilde mükellefin Maliye Bakanlığı'ndan bütün alacaklarının, borçlarının görülebileceğini söyledi.

    Elektronik defter uygulamasının altyapısını hazırladıklarını da kaydeden Şimşek, elektronik denetim altyapısının önemine dikkati çekti.

    -Kayıt dışılıkla mücadele temel amaç-

    Bakan Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelenin kendileri için çok temel bir amaç olduğunu belirterek, kayıt dışılıkla mücadelenin sadece bir vergi kaybı meselesi değil, Türkiye'nin küresel yarışta sürekli aşağı doğru çekilmesi problemi olduğunu söyledi.

    Kayıt dışı olunduğunda finansmana erişilemediğini, finansmana erişilemediğinde de ölçeğin büyütülemediğini belirten Şimşek, ''Bir yandan vergi boyutu, öte yandan verimlilik boyutu, inovasyon boyutu var. Şirketlerimiz kayıt dışı kaldığı müddetçe verimli çalışamıyor, inovatik olamıyor'' dedi.

    Şu anda 50 bin kamu idaresi tarafından, 150 bin personelin uygulamada kullandığı Kamu Harcama Muhasebe Sistemi bulunduğunu anlatan Şimşek, ''Bu sistemin üzerine kuruluyor, altyapısını bu sistem oluşturuyor. Bir tür kamunun internet bankacılığı, aradan bankaları çıkarıyorsunuz. Merkez Bankası'nın çok önemli katkısı, fonksiyonu var'' diye konuştu.

    -''Kararların bir boyutu da doğru veriler''-

    Şimşek, kararların bir boyutunun da doğru veriler olduğuna işaret ederek, zamanında ve doğru veriler geldiğinde doğru kararların alındığını, doğru uygulamaların yapılabildiğini söyledi.

    Şimşek, ''Bu sistemle bu daha da gelişecek, hata payları daha da azalacak'' dedi.

    Türkiye'nin bu türden mikro düzeydeki adımlarla verimliliği artırmasının, kamuda etkinliği, kamu hizmetlerinin kalitesini artırmasının hayati öneme sahip olduğunu belirten Şimşek, ''Bunun ufak bir proje olarak görülmemesi gerekir. Çünkü bunun altyapısını hazırladığı birçok yer, fonksiyon gündeme gelecek. Önemli olan bizim kurumlar arasında bu işbirliğini güçlü bir şekilde devam ettirmemiz ve bu çözümleri üretmemiz'' diye konuştu.




    Kira beyannamesi sayısı 1 milyonu aştı Yorumları