Turist bekleyen doğal güzellikler   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 04-05-2012 (08:58)   Son Mesaj: 04-05-2012 (08:58)    Cevap: 0    Gösterim: 806  

    04-05-2012

    Turist bekleyen doğal güzellikler

    Turist bekleyen doğal güzellikler
    Turist bekleyen doğal güzellikler

    Türkiye'ye gelen turistlerin genellikle sahil şeridini tercih ediyor oysa doğa turizmi alanında yapılacak çalışmalarla çok sayıda doğal güzellik de turist bekliyor.



    Anıl Bağrık'ın haberi

    Türkiye'ye gelen turistlerin genellikle sahil şeridini tercih ettiği, buna karşın doğa turizmi alanında yapılacak çalışmalarla çok sayıda doğal güzelliğe sahip farklı bölgelerdeki kentlerin de turizm pastasından pay alabileceği bildirildi.

    Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi, Doğa, Macera ve Sürdürülebilir Turizm Komitesi Başkanı Sinan Haliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda doğal güzelliği bulunan Türkiye'nin önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

    Bu potansiyelin Antalya, İstanbul, Aydın, İzmir ve Muğla gibi sahil kentlerinde ağırlıklı olarak değerlendirildiğini anlatan Haliç, ''Bu 5 kent Türkiye'ye gelen turistlerin yaklaşık yüzde 80'ini ağırlıyor. Geriye kalan yüzde 20'lik dilim ise 76 il arasında dağılıyor'' dedi.

    İç bölgelerdeki kentlerin turizmden aldıkları payın artırılması gerektiğini ifade eden Haliç, şöyle konuştu:

    ''Turizmin kıyıdan içe doğru çekilebilmesi ve iç göçün durdurulabilmesi için doğa turizmi biçilmiş kaftan. Bunun için doğa turizmine gerekli yatırımlar yapılmalı. Uygun tanıtımlar sağlanmalı. Doğa turizminin getirileri konusunda bir bilinç oluşmalı.''

    Haliç, Anadolu coğrafyasının bu turizm için çok cazip seçenekler sunduğunu belirterek, doğa turizminin maddi getirisinin de yüksek olduğunu söyledi. Haliç, şöyle devam etti:

    ''Doğa turizmi için gelen 10 turist Antalya'ya gelen 1 otobüs turiste bedeldir. Çünkü, Antalya'ya gelen turist havaalanından oteline gidiyor ve 10 gün sonra tekrar otelden havaalanına gidip kentten ayrılıyor. Doğa turizmi için gelen bir kişi ise önce İstanbul'a geliyor, oradan iç hat ile gideceği kente ulaşıyor. Gittiği şehirde yürüyüşler yapıyor, tırmanışlar yapıyor. Güzergah üzerindeki köylerden alışveriş yapıyor. Yaylalardaki pansiyonlarda kalıyor. Daha çok harcama yapıyor.''

    Doğa turizminin kültürel tanıtım açısından da çok önemli faydaları olduğunu belirten Haliç, ''Doğa turizminin farklı açılımları var. Bölge kültürünün yaşatılması açısından çok önemli. Gelen turist yerel kültür ile iç içe zaman geçiriyor. Temiz havaya oksijene doyuyor. Turizm profesyonelleri ile değil samimi, içten gerçek Anadolu insanı ile tanışma fırsatı yakalıyor. Bu sayede çok farklı hatıralara sahip oluyor'' dedi.

    -Toros Dağları'ndaki vadiler doğa tutkunlarını bekliyor-



    Haliç, doğa turizminin dağ tırmanışları içeren maceraya yönelik ve trekking gibi yürüyüşlerin olduğu iki farklı seçeneğinin olduğunu kaydetti.

    Dağ tırmanışlarının genellikle üniversitelerin dağcılık kulüpleri ile profesyoneller tarafından tercih edildiğini kaydeden Haliç, trekking gibi aktivitelerin ise herkese hitap ettiğini kaydetti.

    Türkiye genelinde çok güzel doğa yürüyüşü yapılabilecek bölgeler olduğunu kaydeden Haliç, Doğu Karadeniz, Kapadokya ve çevresi ile Van Gölü havzasının bu turizm için çok cazip yerlerden bazıları olduğunu kaydetti.

    Haliç, Adana ve çevresinin de Toros Dağları'ndaki vadileri nedeniyle yürüyüş için çok ideal yerler arasında olduğu ifade etti.

    Haliç ayrıca, doğa turizminin sağlık açısından da çok faydalı olduğunun altını çizdi.

    -Doğanın korunması-

    Doğa turizminin sürekliliği açısından doğal güzelliklerin korunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Haliç, bu konuda herkese büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi.

    Doğa turizminde sürdürülebilirliğin çok önemli olduğunu anlatan Haliç, ''Doğa turizminde yerel kültüre saygılı olacağız, doğaya saygılı olacağız. Aksi takdirde bu turizmden sağladığımız kazancı bir süre sonra bulamayabiliriz'' dedi.

    Haliç, doğa turizmi konunda yerel yönetimlerin de profesyonel turizmcilerle işbirliği yapması gerektiğini belirterek, bu sayede bölgenin tanıtımının daha iyi yapılabileceğini sözlerine ekledi.

    (aa)




    Turist bekleyen doğal güzellikler Yorumları