Organik hindilerin satışına başlandı
Türkiye’nin kaliteli ve lezzetli hindilerinin yetiştirildiği Karabük'ün Eflani İlçesinde hindiler canlı ve kesilmiş olarak pazarda satışa sunulmaya başladı.
Hindiler Eflani'nin köylerinde doğal ortamda suni hiçbir yem verilmeden organik olarak yetiştirilmekte ve lezzeti de buradan gelmekte. İlçede 7 bin 500 - 8 bin civarında hindi olduğu tahmin edilmekte.
Hindi yetiştiricisi ve toptan satışını yapan Mesut Aydın, hindi yetiştiriciliğinin çok zor bir iş olduğunu ve fiyatlarının bundan dolayı yüksek olduğu ifade etti. Doğal ortamda yetişen hindilerin dişi olanları yaklaşık 4 ile 8 kg gelirken, erkek hindi(duga) ise 5 ile 25 kg arasında değişmekte.
Fiyatları ise dişi olanları 80 ile 120 TL, erkek olanları ise(duga) 60 ile 120 TL'den alıcı bulmakta. Kilo ile almak isteyenler ise kilosuna 15 ile 25 TL verilmekte.
Eflanililer tarafından dişi hindiler yağlı olmasından dolayı tercih edilmekte. Bunun nedeni ise Bandırma yapımı için hindinin yağı ve suyunun son derece elzem olması.
Hindiler İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından sürekli kontrol altında tutulmakta.
HİNDİDEN YAPILAN BANZUMA
Karabük ve Kastamonu yörelerine ait hindi yağı ve suyundan bandurma adı verilen çok lezzetli yemek yapılmakta. Bandurmanın asıl malzemeleri; yufka (serme) ve hindi suyu. Pişirilen yufkalar katlanır. 3-4 parçaya kesilir Hindi (ibi) suyuna batırılan parçalar içi yağlanmış hafif ateşteki tepsiye dizilir. Tepsi içine değişik şekillerde diziler yapılır. Her katın arası ayrıca eritilmiş tereyağıyla yağlanır. Tepsiye dizilen yufkalar daire biçiminde ortası yüksek ve delik kalacak şekilde dizilen yufkaların ortasındaki boşluğa yağlı hindi suyu dökülür ve üzerine de pişirilen hindi konularak sıcak olarak servis yapılır.
Türkiye’nin kaliteli ve lezzetli hindilerinin yetiştirildiği Karabük'ün Eflani İlçesinde hindiler canlı ve kesilmiş olarak pazarda satışa sunulmaya başladı.
Hindiler Eflani'nin köylerinde doğal ortamda suni hiçbir yem verilmeden organik olarak yetiştirilmekte ve lezzeti de buradan gelmekte. İlçede 7 bin 500 - 8 bin civarında hindi olduğu tahmin edilmekte.
Hindi yetiştiricisi ve toptan satışını yapan Mesut Aydın, hindi yetiştiriciliğinin çok zor bir iş olduğunu ve fiyatlarının bundan dolayı yüksek olduğu ifade etti. Doğal ortamda yetişen hindilerin dişi olanları yaklaşık 4 ile 8 kg gelirken, erkek hindi(duga) ise 5 ile 25 kg arasında değişmekte.
Fiyatları ise dişi olanları 80 ile 120 TL, erkek olanları ise(duga) 60 ile 120 TL'den alıcı bulmakta. Kilo ile almak isteyenler ise kilosuna 15 ile 25 TL verilmekte.
Eflanililer tarafından dişi hindiler yağlı olmasından dolayı tercih edilmekte. Bunun nedeni ise Bandırma yapımı için hindinin yağı ve suyunun son derece elzem olması.
Hindiler İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından sürekli kontrol altında tutulmakta.
HİNDİDEN YAPILAN BANZUMA
Karabük ve Kastamonu yörelerine ait hindi yağı ve suyundan bandurma adı verilen çok lezzetli yemek yapılmakta. Bandurmanın asıl malzemeleri; yufka (serme) ve hindi suyu. Pişirilen yufkalar katlanır. 3-4 parçaya kesilir Hindi (ibi) suyuna batırılan parçalar içi yağlanmış hafif ateşteki tepsiye dizilir. Tepsi içine değişik şekillerde diziler yapılır. Her katın arası ayrıca eritilmiş tereyağıyla yağlanır. Tepsiye dizilen yufkalar daire biçiminde ortası yüksek ve delik kalacak şekilde dizilen yufkaların ortasındaki boşluğa yağlı hindi suyu dökülür ve üzerine de pişirilen hindi konularak sıcak olarak servis yapılır.