Gül'den konuk cumhurbaşkanı onuruna yemek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-18-2011 (23:42)   Son Mesaj: 11-18-2011 (23:42)    Cevap: 0    Gösterim: 848  

    11-18-2011

    Gül'den konuk cumhurbaşkanı onuruna yemek

    Gül'den konuk cumhurbaşkanı onuruna yemek
    Gül'den konuk cumhurbaşkanı onuruna yemek

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos onuruna akşam yemeği verdi.

    Çankaya Köşkü'ndeki yemeğe, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile bazı milletvekilleri, iş adamları, büyükelçiler ve akademisyenler de katıldı.

    Cumhurbaşkanı Gül, yemek öncesi yaptığı konuşmaya, ''Zat-ı devletlerini, muhterem refikalarını ve beraberinizdeki heyette yer alan sayın bakanlar ile diğer seçkin yetkilileri ülkemizde misafir etmekten eşimle birlikte kıvanç duyuyoruz'' diyerek başladı.

    Kolombiya'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı seviyesinde ilk kez gerçekleştirilen bu tarihi ziyaretin değerinin, kapsamlı bir gündem çerçevesinde yaptıkları samimi görüşmelerle daha da arttığını ifade eden Gül, ziyaretin, özellikle, Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliği'nin açılmasından sonra hız kazanan ve güçlü bir temelde gelişmekte olan ilişkilerin ulaştığı ileri noktanın göstergesi olduğunu söyledi.

    Kolombiya'nın Ankara Büyükelçiliği'nin resmi açılışını gerçekleştirmiş olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Gül, büyükelçiliklerin karşılıklı olarak faaliyete geçmesinin, uzun süredir hissedilen bir eksikliği ortadan kaldırdığını, böylelikle ikili ilişkilerin temellerinin en üst düzeyde ve en sağlam şekilde atıldığını vurguladı.

    ''Halklarımız arasındaki mesafe tanımayan manevi bağların, karşılıklı anlayış ve muhabbet sayesinde her geçen gün artmakta olduğunu iftiharla müşahede ediyorum'' diyen Gül, bu bağların kökeninin, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Kolombiya'ya göç eden ve ''Los Turcos'' olarak adlandırılan Osmanlı vatandaşlarına kadar uzandığını hatırlattı.

    Günümüzde kahvenin, hem Türkiye'de hem de Kolombiya'da hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getiren Gül, ''Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır atasözümüz, kahveye atfettiğimiz önemi göstermektedir. Dünyanın en önemli kahve üreticilerinden biri olan Kolombiya, kahveye marka değeri kazandıran başlıca ülkelerden biridir'' dedi.

    -''Önemli bir dönüm noktası''-

    İlişkilerin daha da ilerletilmesi doğrultusunda sahip olunan siyasi iradenin, bugün kuvvetle teyit edildiğine dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

    ''Bu siyasi irade, halklarımız arasındaki mesafe tanımayan dostluğun, bir fincan kahvenin sıcaklığını ve yoğun kıvamını daima muhafaza etmesi için paha biçilmez bir hazinedir. Ülkelerimiz arasında temelleri sağlam bir şekilde atılan ortaklık sayesinde, işbirliğimiz, siyasetten ekonomiye, savunmadan enerjiye, bilim ve teknolojiden çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya uzanan geniş bir yelpazede derinleşerek çeşitlenmeye devam etmektedir. Kısa sürede sağladığımız bu ilerleme, önümüzdeki dönemde gerek ikili gerek uluslararası planda yakınlığımızı daha da artıracak girişimlerin gerçekleştirilmesi için bize ilham ve cesaret vermektedir.

    Siyasi alanda olduğu gibi, ekonomik ve ticari alandaki işbirliğimizin de ilerletilmesi önem verdiğimiz bir husustur. Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki önde gelen ticari ortaklarımızdan olan Kolombiya ile 600 milyon dolara yaklaşan ticaret hacmimizi yeterli bulmuyor ve mevcut potansiyeli layıkıyla yansıtacak şekilde geliştirilmesini hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşılabilmesi için, ilişkilerimizin ahdi zemininin bir an evvel güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz.''

    Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, Türkiye ve Kolombiya arasında doğrudan uçuşlara başlanmasına imkan tanıyacak Hava Ulaştırma Anlaşması'nın imzalanmış olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

    ''Modern tarihimizde önemli bir dönüm noktasında bulunuyoruz'' diyen Gül, Türkiye ve Kolombiya'nın yükselen profilinin ve kazandıkları haklı itibarın, bölgesel ve küresel ölçekte barış, istikrar ve refaha sağlayabilecekleri katkıları daha da görünür kıldığını söyledi.

    Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası örgütlerde mevcut müstesna dayanışmayı yoğunlaştırarak devam ettirmenin elzem olduğuna inandığını ifade eden Gül, ''Türkiye ve Kolombiya arasında daha da artmasını temenni ettiğim bilim, kültür ve sanat faaliyetleri de halklarımıza hiç şüphesiz ortak bir iletişim ve gelişim sahası sunmaktadır'' dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini, ''Zat-ı devletlerine ve muhterem hanımefendiye bir kez daha 'hoşgeldiniz' diyor, kadehimi dost Kolombiya halkının esenlik ve refahına, ilişkilerimizin parlak geleceğine kaldırıyorum'' diyerek tamamladı.

    -Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos-

    Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos da demokratik, vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini koruyan, dinamik ve güçlü bir ekonomiye sahip Türkiye'ye Kolombiya'dan dostluk, saygı ve hayranlık mesajı getirdiklerini söyledi.

    Ankara'da büyükelçilik açtıkları bugünün, Türkiye ve Kolombiya ilişkilerinde kilometre taşı olarak anımsanacağını ifade eden Santos, Cumhurbaşkanı Gül ile geçen yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dolayısıyla memnuniyet verici bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

    Cumhurbaşkanı Gül ile New York'ta gerçekleştirdikleri görüşmede, çabaları birleştirmeye, bağları güçlendirmeye ve halkları yakınlaştırmaya karar verdiklerini dile getiren Santos, gerçekleştirdiği bu ziyaretin, verdikleri kararı gerçekleştirmekte olduklarının güvenilir bir kanıtı olduğunun altını çizdi.

    Ülkeler arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının akdedilmesine ilişkin bir süreç başlattıklarını ve bu çerçevede dört müzakere turu gerçekleştirdiklerini anımsatan Santos, gelecek sene bu anlaşmayı tamamlayarak imzalamayı ve bunu Cumhurbaşkanı Gül ile Bogota'dan dünyaya duyurmayı temenni ettiğini dile getirdi.

    Yatırımların teşvikine ilişkin bir anlaşmayı da müzakere ettiklerini, iki ülke arasında bir Hava Ulaştırma Anlaşması ile Diplomasi Akademileri arasında mutabakat zaptı imzaladıklarını belirten Santos, şöyle konuştu:

    ''Yakın dönemde askeri, savunma sanayi ve güvenlik, vizelerin kaldırılması, kültür, enerji ve altyapı alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalamayı ümit ediyoruz. Önümüzde geniş bir fırsatlar ufku var; ticaret, yatırım, turizm, işbirliği alanlarında. Ve bugün görevimiz, memnuniyetle üstlendiğimiz üzere, bu fırsatları halklarımızın yararına somutlaştırmaktır.''

    Santos, Türk kültürü ve tarihine, takdir ve saygı duyduklarını belirterek, ''Nobel ödüllü Orhan Pamuk'u okuyor ve çok seviyoruz. 'Şehirlerin kraliçesi' İstanbul'un görkeminden etkileniyor, Truva'nın destansı hikayelerini hatırlıyor, Kapadokya'nın olağanüstü jeolojik oluşumları ve yerleşimlerine hayranlık duyuyoruz'' dedi.

    Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Türkiye'nin acılarını paylaştıklarını ifade eden Santos, kendi ülkesinin de benzer şekilde doğal afetlerden etkilendiğini bildirdi.

    Anıtkabir'i ziyaret ettiğini, ziyaretçi defterine yazdığı mesajda, Atatürk'ün, Türkiye'nin ilkesi haline gelen ''Yurtta Barış, Cihanda Barış'' sözüne atıfta bulunduğunu ifade eden Santos, ''Bugün 46 milyon Kolombiyalının adına Türk halkına barış ve refah diliyorum'' dedi.

    Juan Manuel Santos, konuşmasını, ''Kadehlerimizi Türkiye Cumhuriyeti'ne, onun ilerlemesi ve mutluluğuna, ilişkilerimizde bugün birlikte mesafe almaya başladığımız, yeni ve geleceği parlak yola kaldırmaya davet ediyorum'' diyerek bitirdi.




    Gül'den konuk cumhurbaşkanı onuruna yemek Yorumları