26 Mart 2011 Cumartesi günü 20:30-21:30 saatleri arasında dünyanın dört bir köşesinde milyonlarca insan ev ve ofis ışıklarını kapatacak.
"Earth Hour" etkinliği kapsamında, Türkiye dahil bir çok ülke 1 saat süreyle karanlığa gömüldü.
Gezegenimizdeki iklim değişikliğine dikkat çekmek ve kitleleri bilinçlendirerek önlem almaya teşvik etmek amacıyla 2007"den bu yana düzenlenen Dünya Saati eylemi, bugün 20:30"da yineleniyor. Her yıl 26 Mart"ta dünyanın her yerinde insanlar ve kurumlar, ev ve binalarında ışıkları 1 saat boyunca kapatıyor. Bu yolla büyük bir enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor.
Türkiye"de eyleme bu yıl da yüzbinlerce yurttaşın katılımı bekleniyor. İstanbul'da aşta Boğaz Köprüsü olmak üzere 250 kurum ve 7 belediye 1 saat süreyle karanlıkta kalacak.
Kurumsal katılım sözü veren firmalar arasında Arçelik, Vodafone, Aygaz, AKSigorta, Diageo, Roche, Bilim İlaç. Ytong, Hilton, Halkbank, Borusan Holding gibi dev isimler bulunuyor. Bunların dışında binlerce irili ufaklı şirket de tesis ve ofislerindeki ışıkları 20:30-21:30 saatleri arasında kapatacak.
DÜNYA SAATİ NEDİR?
Dünya Saati Avustralya"da 2.2.milyon birey ve 2 binden fazla işyerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye dikkat çekmek için ışıklarını kapatmasıyla 2007 yılında başladı. Sadece bir yıl sonra Dünya Saati,128 ülkeden 50 milyondan fazla insanın katıldığı küresel bir harekete dönüştü.
Sidney Liman Köprüsü, Toronto"daki CN Kulesi, San Francisco"daki Golden Gate Köprüsü ve Roma"daki Kolozyum gibi küresel birçok önemli simge, hızla büyüyen bir davanın umut sembolleri olarak tümüyle karanlıkta kaldı.
Mart 2009"da, yüzbinlerce insan üçüncü Dünya Saati"ne katıldı. Resmi olarak 88 ülkeden milyonlarca yurttaş 2009 Dünya Saati"ni dünyanın en büyük iklim değişikliği karşıtı girişimi haline getirecek şekilde, desteklerini vermek üzere ışıklarını söndürdü.
27 Mart Cumartesi günü gerçekleşen 2010 Dünya Saati ise şu ana kadarki en büyük Dünya Saati etkinliği oldu. Rekor sayıdaki 128 ülke ve toprak, küresel iklim değişikliği eylemine katıldı. Pasifik Asya"dan Avrupa"ya, Afrika"dan Amerika"ya kadar ikonlaşmış birçok yapı ve simge ışıklarını söndürdü. Hayatın çeşitli kesimlerinden dünya genelinde sayısız insan, ışıklarını söndürüp hepimizin ortak olduğu tek şeyin, yani evrenimizin seyri ve kutlaması için biraraya geldiler.
27 Mart 2010"da Dünya Saati Kampanyası Türkiye"de de büyük ilgi gördü. 230"un üzerinde kurum ve onbinlerce kişinin desteklediği kampanya kapsamında Boğaziçi Köprüsü"nün ışıkları kapatıldı.
NTVMSNBC