Türkiye, e-devlet'te devleri solladı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 03-25-2011 (01:57)   Son Mesaj: 03-25-2011 (01:57)    Cevap: 0    Gösterim: 587  

    03-25-2011

    Türkiye, e-devlet'te devleri solladı

    Türkiye, e-devlet'te devleri solladı


    Türkiye, Avrupa Birliği (AB) tarafından düzenlenen e-devlet uygulamaları 9. kıyaslama çalışmasında üst sıralarda yer alarak birlik üyesi olan birçok devletin önüne geçti

    Türkiye, Avrupa Birliği (AB) tarafından düzenlenen e-devlet uygulamaları 9. kıyaslama çalışmasında üst sıralarda yer alarak birlik üyesi olan birçok devletin önüne geçti.

    AB tarafından e-devlet hizmetlerinin ölçümüne yönelik olarak gerçekleştirilen 9. Kıyaslama Çalışması Raporu sonuçlarına göre Türkiye, 20 temel kamu hizmetinin tamamen elektronik ortama taşınmasında yüzde 89 ile yüzde 82 olan AB üyesi 27 ülke ortalamasının üzerinde bir değer elde etti. Aynı şekilde, hizmetlerin olgunluk seviyesinde de Türkiye yüzde 91 ile yüzde 90 olan 27 ülke ortalamasının üzerinde bir seviyeyi yakaladı.

    Kıyaslama çalıştayına, 27 AB ülkesi ile Hırvatistan, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Türkiye'nin de katılımıyla birlikte toplam 32 ülke katıldı. Ayrıca ölçüm ve kıyaslama toplantısında; Türkiye'nin internet portallarının kullanıcı merkezli çözümleri olduğu, bu haliyle Türkiye'nin Avusturya, Norveç, İspanya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Portekiz ve Estonya gibi Avrupa ülkeleri ile birlikte kıyaslandığında, interaktif hizmet kalitesinin yüzde 80'in üzerinde olduğu tespit edildi.
    Ayrıca Türkiye'nin e-hukuk alanında Avrupa çapında yürütülmekte olan e-codex projesinde yer aldığı da belirtildi. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen ve Türkiye'nin de mali destek vererek taraf olduğu Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı bileşenlerinden Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı (ICT-PSP) kapsamında hazırlanan projenin genel olarak amacı ise adalet sistemlerinin bütünleşerek elektronik ortamda haberleşmesini ve ulusal yargı sistemleri arasında ortak bir platform üzerinden karşılıklı işlem yapabilmesini sağlamak, yargısal dokümanların, karar ve bilgilerin elektronik ortamda değiş tokuşunu gerçekleştirmek olduğu kaydedildi.

    Bunun yanında üye ülkelerin aktiviteleri arasında yatay olarak karşılıklı işlem yapabilmeyi sağlama, yargı için güvenli bir network kurma, elektronik kimlik yönetimi sağlama (örneğin avukat, mahkeme, hâkimler için) amaçları da bulunuyor. Bu durumun, yargısal süreçleri basitleştirmesi, yargılama masraf ve sürelerini de vatandaşlar ve yargı yönetimi lehine kısaltması hedefleniyor.





    Türkiye, e-devlet'te devleri solladı Yorumları